May 27, 2020, 02:08:09 AM

Author Topic: Europu spasio od ACTA  (Read 395 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

pumparica

  • Guest
Europu spasio od ACTA
« on: February 19, 2012, 03:16:32 AM »


ČINI se kako je poljski premijer Donald Tusk napravio potpuni politički zaokret i Europu spasio od ACTA-u, barem u obliku u kojem je trenutno predložena.

Nekoć gorljiv zagovornik ovog pakta, Tusk je bio i prvi političar koji se zbog toga suočio s ozbiljnim konsekvencama u svojoj zemlji. Ne treba podsjećati da su upravo Poljaci bili prvi koji su masovno izašli na ulice prosvjedovati protiv ACTA-e, a stranice poljske vlade prve koje su se zbog potpore ACTA-i našle na udaru Anonymousa.

Tusk u svemu prvi

Zbog svega toga Tusk je bio i prvi koji je odlučio malo promisliti o onome što je napravio, pa je najavio kako će odgoditi ratifikaciju sporazuma dok se ne iskristaliziraju njene stvarne posljedice po društvo.

Time je pokrenuo lavinu sličnih nastupa šefova europskih država, koji su mahom počeli najavljivati kako ni oni spremni bezuvjetno staviti paraf na ACTA-u. Međutim, postoji jedna stvar koja nužno upada u oči, a to je činjenica da su suspenziju ratifikacije ACTA-e najavile mahom zemlje "istočnog bloka".

Budi se Istok, čeka se Zapad

Konkretno, nakon Poljske isto su učinile Češka i Latvija, a potom i Slovenija, Litva i Bugarska. Jedina "zapadna" zemlja koja je napravila odmak od potpisivanja pakta u Japanu je Nizozemska, koja je odgodu ratifikacije najavila prekjučer. Slovačka i Njemačka također su iskazale rezerve prema ACTA-i, ali one ionako nisu bile među 22 potpisnice pakta u Japanu.

Međutim, njihove rezerve oko ratifikacije ACTA-e ne znače nužno da je na koncu neće potpisati. Stoga je Tusk ponovno odlučio biti "prvi" i odlučno kazati kako Poljska neće pristati na ACTA-u, jer "ona ne odgovara realnosti 21. stoljeća".

"Bio bi grijeh držati se pogrešnih uvjerenja"

"Poslao sam pismo svim stranačkim vođama koji surađuju s Građanskom platformom (Tuskova stranka) i Poljskom narodnom strankom u Europskoj narodnoj stranci, uključujući brojne premijere, i predložio im da odbiju ACTA-u u obliku u kojem ga je ispregovarala Europska komisija", kazao je jučer Tusk. Važno je naglasiti kako upravo Europska narodna stranka dominira Europskim parlamentom, a protiv ACTA-e već su se pobunile i neke manje alijanse u EP-u poput Zelenih i Socijaldemokrata.

Tusk je jučer otvoreno priznao kako je pogriješio: "Bio bi grijeh i dalje zadržati uvjerenje koje je pogrešno. Ovaj sporazum naprosto ne odgovara realnosti 21. stoljeća. Bitka za vlasnička prava ipak mora poštovati pravo na slobodu", objasnio je Tusk.

Dovoljna je jedna zemlja da sruši ACTA-u

Ono što je najvažnije u cijeloj priči jest činjenica da ACTA kao "miješani sporazum" koji sadrži nove kriminalne mjere ne može biti stavljen na snagu bilo gdje u Europskoj uniji ukoliko je i makar jedna zemlja odbije ratificirati, objašnjava ZDNet. To im je navodno potvrdila i sama Europska komisija. Nadajmo se da Tusk neće ponovno mijenjati mišljenje te da će ostati na braniku slobode i EU sačuvati od ACTA-e.

Sigurnosnu mrežu trebao bi predstavljati Europski parlament, koji također mora ratificirati ACTA-u da bi postala dio pravne stečevine EU, a trenutno raspoloženje među zastupnicima sugerira da su male šanse za takvo što.