October 28, 2020, 09:21:03 AM

Author Topic: Hrvatska: Prelazak na digitalnu televiziju  (Read 1560 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline zrinka

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 154
    • http://dream-sat.info/oaza/index.php
Hrvatska: Prelazak na digitalnu televiziju
« on: January 26, 2010, 08:16:59 PM »
FAQ za stanovnike Istarske i Primorsko-goranske zupanije - Prelazak na digitalnu televiziju

Hrvatska: Od ponoći - digitalno!Donosimo odgovore na najčesća pitanja vezana uz prelazak na digitalno emitiranje TV programa u regiji D5


Zadnjom minutom danasnjeg dana u regiji D5 (Istarska i Primorsko-goranska zupanija) gase se analogni odasiljači TV programa te se u potpunosti prelazi na digitalno zemaljsko emitiranje (DVB-T) nacionalnih televizija (HRT1, HRT2, RTL, Nova TV).


Po nekim istrazivanjima, zahvaljujući jakoj medijskoj kampanji u zadnjih godinu dana 70% stanovnika regije D5 spremno je za prelazak na digitalno zemaljsko emitiranje. Za preostale kampanjce donosimo kratak vodič kako od sutra gledati nacionalne i regionalne televizijske postaje...
 

1. Što mi je potrebno za gledanje digitalne zemaljske televizije?
- Nista posebno, tek DVB-T prijemnik ugrađen u televizor ili kao zasebni vanjski uređaj, spojen na kvalitetnu UHF antenu ili zajednički antenski sustav (ZAS) zgrade usmjeren ka nekom od DVB-T odasiljača.
 

2. Trebam li kupiti novu, digitalnu antenu?
- Ne postoje digitalne UHF antene - "digitalne" UHF antene koje mozete pronaći po trgovinama nisu nista drugo nego najobičnije UHF antene koje su proizvođači ili trgovci prozvali digitalnima kako bi im podigli cijenu i prodali ih neupućenima.
Za prijem DVB-T signala dovoljna je kvalitetna UHF antena koju već imate na krovu (popularna "riblja kost") odnosno kvalitetna sobna antena ako ste blize odasiljaču.
 

3. Kakav mora biti DVB-T prijemnik?
- Za prijem DVB-T signala TV programa HRT1, HRT2, RTL, Nova TV (SD odnosno televizije standardne razlučivosti) prijemnik treba podrzavati MPEG-2 - srećom, podrsku za MPEG-2 imaju svi DVB-T prijemnici, od najjeftinijih do najskupljih.
Dio prijemnika pored MPEG-2 podrzava i MPEG-4 - budući HDTV kanali u rezoluciji 1080i će se emitirati bas u MPEG-4, pa razmislite o izdvajanju nesto vise novaca za prijemnik koji će u startu biti spreman za budućnost.
 

4. Koliko kosta najjeftiniji DVB-T MPEG-2 prijemnik i da li je on dovoljan?
- Najjeftinijim uređajima se cijena vrti oko 200 kn i oni su sasvim dovoljni za prijem HRT1, HRT2, RTL, Nove TV i regionalnih te lokalnih TV postaja.
 

5. Koliko će me doći najjeftiniji MPEG-4 prijemnik?
- Najjeftiniji DVB-T prijemnici s podrskom za MPEG-4 kostaju od 600 kn navise.
 

6. Što s njima dobivam?
- Najjeftiniji DVB-T prijemnici su malene kutijice sa daljinskim upravljačem koje se na televizor spajaju putem SCART kabela (obično prilozen) te podrzavaju prikaz teleteksta i elektroničkog programskog vodiča (EPG, Electronic Program Guide).
Skuplji MPEG-2 prijemnici te većina MPEG-4 prijemnika pored pukog prijema TV signala imaju i neke zgodne dodatne mogućnosti - snimanje TV programa na USB memoriju ili USB vanjski disk, reprodukcija DviX/XviD filmova, JPEG slika, MP3 glazbe i slično.


7. Što ako moj televizor nema SCART?
- Ako nemate namjeru zamijeniti već realno dosta star televizor - za vikendicu je sasvim dovoljan, ne gleda se nista drugo nego večernji Dnevnik i slično - potrazite neki vanjski DVB-T prijemnik sa RF modulatorom/izlazom. Drugim riječima, treba vam DVB-T prijemnik u koji ćete spojiti obični koaksijalni antenski kabel, a iz njega opet koaksijalnim antenskim kabelom dovesti sliku na televizor. Ovi su uređaji rjeđi i nesto skuplji od DVB-T prijemnika koji imaju samo SCART - tipično stoje 200-300 kn.


Matematički proračun pokrivanja Hrvatske DVB-T signalom (OiV, rujan 2009.)
 

8. Ima li razlike u kvaliteti prijema između jeftinijih i skupljih prijemnika?
- Generalno, ne - barem kada je riječ o područjima dobre pokrivenosti odnosno čak optičke vidljivosti od antene do DVB-T odasiljača.
Problemi mogu nastati na rubnim područjima signala ili na nekim mikrolokacijama zbog visokih zgrada ili visestrukih refleksija signala, no i tada veći utjecaj na kvalitetu prijema ima kvaliteta antene odnosno antenske instalacije (antena, pojačalo/skretnica, kabeli, utičnice i slično).
 

9. Da li je bolje imati DVB-T prijemnik već ugrađen u televizor ili vanjski?
- DVB-T prijemnik već ugrađen u plazma ili LCD televizor znači veći komfor - jedan kabel manje, jedan daljinski manje, jedan kabel za napajanje manje.
Trebate li potrčati po novi plazma/LCD televizor ili do daljnjega mozete zivjeti s kombinacijom CRT televizora i nekog jeftinog DVB-T prijemnika, odlučite sami prema svojim zeljama i mogućnostima . obje vrste uređaja podrzavati u osnovi iste stvari.
 

10. Što je sa zajedničkim antenskim instalacijama - spojio sam svoj DVB-T prijemnik u zid, ali ne hvatam nijedan digitalni TV program?
- Zagnjavite predstavnika stanara da angazira upravitelja zgrade odnosno lokalnu servisera antenskih instalacija kako bi se izvrsile odgovarajuće tehničke preinake i omogućila distribucija određenog DVB-T kanala u kabelski razvod zgrade do priključnih mjesta u stanovima.
U ovisnosti o konkretnoj instalaciji, postoji nekoliko izvedbi - vise o ovome pročitajte na vrlo dobrom vodiču HRT-a o ZAS,
Code: You are not allowed to view links. Register or Login
http://tinyurl.com/zajednickiantenskisustavAko je imate noviji ZAS koji je potrebno tek preprogramirati, riječ je o zahvatu kojem se cijena kreće do 1.000 kn. S druge strane, nadogradnja modulom za digitalni multipleks odnosno kupovina novih kanalnih pojačala se u ovisnosti o proizvođaču, karakteristikama i broju MUX-ova koji su potrebni kreće u rasponu 3-5.000 kuna po MUX-u.
Sav trosak vezan za nadogradnju zajedničkog antenskog sustava se podmiruje iz sredstava pričuve, pa sama investicija čak i u slučaju da je riječ o kompletnoj zamjeni po stanu nije osobito velika.


Lokacije i parametri odasiljača na Google Maps (vidi link u tekstu)
 

11. U redu, imam prijemnik i antenu ili sam rijesio nekako zajedničku antensku instalaciju s mrgudom kojeg je ne znam tko izabrao za predstavnika stanara - sto sada?
- Na digitalnom prijemniku potrazite digitalni multipleks A (MUX A: HRT1, HRT2) na 28. kanalu UHF odnosno digitalni multipleks B (MUX B: RTL, Nova TV) na 53. kanalu UHF-a - automatsko pretrazivanje će vrlo vjerojatno sve ovo napraviti za vas samo.

Velika je vjerojatnost da nećete niti morati okretati sadasnju antenu na novi odasiljač, no ako ipak budete trebali loviti bolji signal konzultirajte ovu kartu s lokacijama svih odasiljača u vasoj blizini. Plavom su ikonicom označeni "glavni" odasiljači koji emitiraju MUX A i MUX B, a smeđom ikonicom oni koji emitiraju samo MUX A.


12. A sto je s lokalnim i regionalnim televizijama?
- Lokalne i regionalne televizije će do raspisivanja natječaja za dodjelu koncesije za MUX D (lokalni/regionalni digitalni multipleks) biti eksperimentalno prebačene na digitalne odasiljače, ali će se istovremeno i nastaviti emitirati na analognim odasiljačima kao i dosad (do rezultata natječaja).


Također, u prilozima uz ovaj članak mozete naći i tablice svih odasiljača i kanala te popis kanala/frekvencija ako vas uređaj kod ručnog upisa trazi frekvenciju u megahercima.


1. Odasiljači digitalne zemaljske televizije (DVB-T), mreze MUX A i MUX B - 25 KB
Popis svih DVB-T odasiljača i kanala u Hrvatskoj

2. Google Earth KMZ datoteka sa lokacijama odasiljača i kanalima na kojima se emitira MUX A i B - <1 KB
Za lakse snalazenje ako budete trebali okretati antenu ka drugom odasiljaču, a istog ne vidite na horizontu - povucite crtu od vase lokacije do zeljenog odasiljača , nađite orijentir na toj crti i gađajte antenom prema njemu

3. Usporedna tablica kanala i frekvencija - 19 KB
UHF kanali i njihove frekvencije u mehagercima za ručni unos MUX-ova na nekim uređajima

4. Raspored gasenja analogne televizije po regijama - 20 KB
Prvo Istra i okolica Rijeke, a već u ozujku daljnjih 8 zupanija i tako sve do listopada