Španska liga novosti-Primera Division

Started by stafa, December 11, 2009, 09:06:04 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

pomaranca

Bivši reprezentativac Španije U-21, 28-godišnji Xabi Prieto vezni igrač Real Sociedada je obnovio ugovor do juna 2017.

pomaranca

24-godišnji Gorka Elustondo, vezni igrač Real Sociedada (Primera Division) je obnovio ugovor do juna 2015.

pomaranca

Na službenim web stranicama Reala iz Zaragoze je najavljeno, da je vodstvo kluba otpustilo 53-godišnjeg meksičkog trenera Javiera Aguirreja, bivšeg trenera reprezentacije Meksika, Ossasune i Atletica iz Madrida, zbog loših rezultata u španskom prvenstvu. U dosadašnjih 16 utakmica osvojeno je svega deset bodova i na zadnjem je mjestu Primere Division. U španskom kraljevom kupu je Real iz Zaragoze ispao od drugoligaša Alcorcona.

pomaranca

Dani Alves je dao nekoliko izjava za španjolski 'Cuatro'. Brazilac je govorio o Real Madridu i zavisti koju osjećaju Blancosi zbog titula koje osvaja Barça.
Posljednje takmičenje koje je Barça osvojila, Svjetsko klupsko prvenstvo, trener Madrida definira kao 'dvije male utakmice'. ''Ne očekujemo puno od Real Madrida, sve što je pohvala za nas, njih mnogo boli'', rekao je Alves. Iako je Madrid na tabeli Primere ispred Barcelone, Dani misli da se toj činjenici ne treba pridavati toliki značaj: "Mi smo iza njih u Primeri, ali znamo da moraju doći u Barcelonu, i mi ćemo morati smanjiti razliku u bodovima ukoliko želimo osvojiti titulu.''
''Nismo svjesni što sve postižemo. Kada više ova ekipa ne bude postojala, onda će joj se dati veće priznanje'', rekao je Dani, koji je još jednom podržao svog trenera: "Mi ćemo pratiti Guardiolu do smrti. Mi smo uz njega. U budućnosti, ljudi će više cijeniti njegov rad.''
Na kraju, Alves je otkrio Å¡to je on tražio od Djeda Mraza: da Neymar doÄ'e u Barcu. "Najbolji trenutak za Neymara je ovaj, ne znamo kako će biti za dvije godine. Tako da se nadam da će doći Å¡to prije'', zaključio je Alves.
Autor: Melita F.

pomaranca

[FONT="]
Bivši trener Seville i AEK-a, 47-godišnji Manolo Jimenez novi je trener Reala iz Zaragoze.[/FONT]

pomaranca

Bivši igrač Barcelone, Gabi Milito, u intervjuu za časopis 'Ole', pričao je o svom bivšem klubu, ali najviše o svom bivšem treneru, Pepu Guardioli. Na početku, naveo je svoje razloge zbog kojih je napustio Barcelonu: ''Ja sam došao u godine kada je potreban kontinuitet. U cijeloj svojoj karijeri, osim kada su trajale ozljede, ja sam navikao igrati. I iakosam bio dobro u klubu i momčadi koja piše historiju kao ova Barcelona, nisam bio u potpunosti sretan. Rekao sam Guardioli da mi 20 ili 25 utakmica godišnje ničemu ne služi. Za neke sam možda lud, ali ja sam želio igrati.''
Kada je u pitanju Guardiola, Argentinac je imao samo riječi hvale za svog bivšeg trenera: ''Pep mi je ostavio mnoge stvari. Iako nisam bio dugo vremena s njim, on je trener koji je najviše uticao na mene. Imao sam sreću da imam puno dobrih trenera u svojoj karijeri, kao Pekerman, Menotti, Gallego, Bielsa, Ramon, ali Pep je najbolji od svih koje sam imao, i općenito je najbolji od svih. Za mene, on je tajna velikog uspjeha ove Barcelone.''
Da to ne bi bila joÅ¡ samo jedna obična izjava, Milito je objasnio koji su razlozi zaÅ¡to to misli o Guardioli. ''Bez obzira na sve Å¡to je ta ekipa osvojila zadnjih godina, on ima formulu da spriječi da se neko opusti. U svakom njegovom govoru, on prenosi ogromno povjerenje na ekipu. Osim toga, kako da mu ne vjerujete kada stvari koje kaže prije utakmice, stvarno se i dogode. On je trener kojem nikada nije dosta ono Å¡to je osvojio i to je ono Å¡to prvo prenosi na ekipu. Osim toga, on mnogo analizira protivnike kroz snimke utakmica, i uvijek misli samo na one opcije kako će napadati. Oni koji misle da je Barca čista improvizacija su u krivu. ÄŒak i Messi mora mora napraviti odreÄ'ene taktičke poreze kada momčad izgubi loptu'', rekao je Milito.
Na kraju, Milito je govorio o poreÄ'enju Messija i Maradone: ''Ne volim usporeÄ'ivati. Da li je Leo već napravio viÅ¡e od Maradone, ili manje, ne znam. Ali kada vidim Lea kako igra, upitam se baÅ¡ to: da li je postojao neko prije njega koji je napravio sve Å¡to je napravio Lionel? On je čudoviÅ¡te. ÄŒak i na sudu ako ga imate na svojoj strani, to ti daje osjećaj da ne možeÅ¡ izgubiti.''

pomaranca

Prva ekipa Barcelone, uključujući Messija, Valdesa i Iniestu, trenirala je u četvrtak ujutro na Miniestadiju pred blizu 13 000 ljudi. Atmosfera je tokom čitavog treninga bila fantastična. Blizu 13 000 ljudi doÅ¡lo je pogledati trening, na kojem su igrači bili usredtočeni na razgovor i povrat snage izgubljene u utakmici sa Osasunom, ali i na zabavljanje fanova. 24 igrača su prisustvovala danaÅ¡njem treningu - 19 iz prve ekipe i 5 iz Barçe B (Oier, Muniesa, Montoya, Sergi Roberto i Cuenca). Nedostajali su samo dugoročno povrijeÄ'eni Villa i Afellay. Messi, Valdes i Iniesta su trenirali sa ostatkom ekipe. Trening se sastojao od uobičajne rutine nakon utakmice koja je uključivala trčanje zajedno sa vježbama sa kontrolom lopte. OduÅ¡evljeni navijači su nakon toga imali priliku gledati malu trening utakmicu sa sedam igrača u svakoj od ekipa. Igrači koji su igrali utakmicu protiv Osasune pozirali su fotografima sa navijačima sa invaliditetom, koji su trening gledali od aut-linije. Nakon toga su podijelili nekoliko autograma i vratili se u svlačionicu. Ostali igrači podijelili su nekoliko fudbalskih lopta sretnoj djeci, koja je činila veći dio publike. Nakon zavrÅ¡etka treninga, neki igrači su govorili za Barçu TV. Cesc, za kojeg je ovo prvi trening pred navijačima od povratka u klub, je rekao: "Ovaj trening je bio nevjerovatan. Vrlo smo sretni i odlično smo se proveli". I za drugo ljetno pojačanje, Alexisa Sancheza ovo je bio prvi trening pred navijačima, nakon kojeg je on izjavio: "Nikada nisam vidio ovakvo neÅ¡to i zaista je sjajno. Zadovoljan sam jer su ljudi koji su nas doÅ¡li gledati proveli lijepo vrijeme". U meÄ'uvremenu, igrač Barçe B Sergi Roberto je otkrio: ''Vidjeli smo koliko su navijači uz ovaj tim. To je odlična vijest za nas. Predivan je osjećaj imati treninge poput ovog''. Ukratko, igrači i navijači su imali nezaboravan provod danas. ViÅ¡e od običnog treninga, ovo je festival na kojem su navijači, a prije svega djeca, mogli uživati u vjeÅ¡tinama svojih heroja.
Autor: Arnel Mahmutović

FC Barcelona - Inolvidable entrenamiento a puertas abiertas - YouTube

pomaranca

Reprezentativac Hrvatske, 30-godiÅ¡nji Tomislav Dujmović, vezni branič Dinamo Moskva (Russian Premier League) posuÄ'en je u Real Zaragoza (Primera Division).

pomaranca

31-godišnji Carlos Aranda, napadač Levante UD prešao je u Reala Zaragoza (Primera Division).

pomaranca

Trener Betisa, Pepe Mel, na press konferenciji je izjavio da je unatoč porazu protiv Barcelone (4-2) na Nou Campu, on vrlo ponosan na rad svoje momčadi. Jedina stvar zbog koje Mel žali, jeste drugi žuti karton kojeg je dobio Mario, u 70. minuti. ''Njegovo isključenje nas je ubilo. Ne zato jer je bilo nepravedno, sigurno da je pravedno, ali do tog trenutka utakmica nije bila za 4-2. Bilo je 2-2, i utakmica bi možda izgledala sasvim drugačije'', rekao je Pepe Mel.
Trener Betisa je rekao da je u početku utakmice njegova ekipa imala tri šanse da povede: ''Možemo biti ponosni na to. Šteta je da smo pri rezultatu 0-0 imali tri šanse da povedemo, ali ih nismo iskoristili, dok su oni iskoristili svoje obje šanse i zabili dva gola.'' Pepe Mel je pohvalio igru svoje momčadi, rekavši da je 'jako teško postići dva gola na Nou Campu, mi smo došli pobijediti, a šta drugi rade ja zaista ne znam'.
Na kraju, trener Betisa je otkrio šta mu je Guardiola rekao nakon utakmice: ''Guardiola mi je čestitao. On je pravi gospodin. Priznao je trud moje ekipe i rekao je da smo dobro napravili stvari. To što ljudi iz Barcelone poštuju igru Betisa, za nas je velika čast.''

pomaranca

Pobjedom protiv Betisa, Josep Guardiola je stigao do 100. pobjede u La Ligi, nakon Å¡to je 2008. godine preuzeo mjesto trenera FC Barcelone. On je trener kojem je bilo potrebno najmanje utakmica (132) da bi doÅ¡ao do ove brojke.
Pep Guardiola i dalje stvara historiju. Pobjedom nad Betisom jučer, Barçin menadžer je stigao do brojke od 100 pobjeda u La Ligi, nakon što je u augustu 2008. godine sjeo na klupu.
Utakmica protiv Betisa je za Guardiolu bila posebna, ostvario je 100. pobjedu u La Ligi kao trener Barçe: 57 kod kuće i 43 u gostima. U tri i pol sezone, koliko je trener katalonske ekipe, on nije prestao sa osvajanjem titula: tri titule La Lige, dvije Lige prvaka jedna Kupa Kralja, dvije evropskog Superkupa, tri Å¡panjolskog Superkupa i dvije titule Svjetskog kluspkog prvenstva. Sada, ovom popisu dostignuća može dodati i brojku od 100 pobjeda u La Ligi. Osim toga, Guardiola je brojku od 100 pobjeda dostigao u 132 utakmice, sa prosjekom pobjeda od 76%. Drugim riječima, sa Pepom na čelu, Barça je pobjeÄ'ivala u tri od svake četiri utakmice.
Autor: Arnel Mahmutović

pomaranca

Barcelona je objavila na zvaničnoj web stranici da će Andreu Fontasu koji se povrijedio proÅ¡log četvrtka tokom Kup utakmice protiv Osasune u subotu 21. januara biti uraÄ'ena operacija prednjeg križnog ligamenta desne noge. Operaciju će uraditi klupski doktori, Ramon Cugat i Ricard Pruna.

pomaranca

22-godiÅ¡nji Javi Hervas, vezni igrač Cordoba CF (Segunda Division) preÅ¡ao je u Sevilla FC (Primera Division). Transfer 1.200.000 â,¬

pomaranca

22-godiÅ¡nji Brazilac Pedro Roberto da Silva, vezni branič Arsenala (Premiership) od 2007. godine do danas bio je posuÄ'en u klubove Salamanca, Celta, Cartagena, Rayo Vallecano, njegov zadnji klub za kojeg će igrati na posudbi je Levante UD (Primera Division).

pomaranca

Branič Real Madrida, Portugalac Pepe, neće biti kažnjen za nesportsko ponašanje na utakmici Kupa kralja protiv Barcelone.
Pepe je od strane Disciplinske komisije Å panjolskog nogometnog saveza dobio samo upozorenje, te će moći nastupiti na uzvratnom susretu četvrtfinala Kupa kralja kada Real gostuje na Nou Campu. Barcelona je u Madridu u prvoj utakmici svladala Real s 2:1, a susret je obilježio portugalski branič nesportskim potezom kada je nagazio ruku Lionela Messija koji je u tom trenutku ležao na travi. Sudac utakmice ipak nije sankcionirao takvo ponaÅ¡anje. Pepe se kasnije ispričao Messiju i nogometnoj javnosti, a tvrdio je da je sve bilo nenamjerno, te da mu pomisao o ozljeÄ'ivanju kolega nikada nije pala na pamet. Dosad je odigrao 14 susreta u Primeri ove sezone za momčad Josea Mourinha i zabio jedan pogodak, a sutra će sa svojim suigračima pokuÅ¡ati nadoknaditi gol zaostatka i u Barceloni izboriti polufinale Kupa kralja.
Izvor: sportnet