Španska liga novosti-Primera Division

Started by stafa, December 11, 2009, 09:06:04 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

pomaranca

Fabregasov drugi gol na sinoćnjoj utakmici bio je 5500. u La Ligi. Zadnjih 500 golova Katalonci su zabili u četiri godine i devet mjeseci.

Cescov drugi gol protiv Betisa na Benito Villamarinu našao je svoje mjesto u povijesti. Naime taj gol je 5500. gol u povijesti La Lige. Alves je odlično probio bok, te još bolje ubacio za Fabregasa koji je lako loptu pospremio u mrežu. Nakon gola odmah je zatražio izmjenu. Napominjemo, Cesc je istegnuo ligamente desnog koljena, te će pauzirati sedam dana.

Leo Messi je bio strijelac 5000. gola u utakmici protiv Racinga iz Santandera. Rezultat je glasio 2-1 za Barcelonu. Klub je proslavio taj gol slikom Quinija, igrača koji je zabio 3000. gol u La Ligi, Amora, koji je zabio 4000. gol u La Ligi, te Messija koji je zabio 5000. gol u ligaškoj povijesti.

5500 golova je postignuto u 2623 utakmice. 3513 golova je zabijeno na domaćem terenu, a 1987 u gostima.
Domagoj Dumančić

pomaranca

Nakon remija Rome sa Sassuolom, Barça je postala najbolji lider u svim evropskim ligama.

Barça je pod voÄ'stvom Gerarda Martina do sada "uknjižila" 37 bodova iz 13 utakmica, pri čemu su 12 puta bili pobjednici i jednom odigrali nerijeÅ¡eno, i imaju najbolji start u svim ligama Starog kontinenta.

Do posljednjeg  kola, identičan učinak imao je lider italijanske lige Roma koja je, odigravÅ¡i nerijeÅ¡eno drugi put ove sezone. protiv Sassuola, ostavila Barçu "usamljenu" na vrhu ovog "takmičenja".

Grčki Olympiakos jedini je klub koji bi ovaj impresivni podvig Katalonaca mogao izjednačiti ili čak i nadmašiti, obzirom da je u domaćem šampionatu u prvih 11 kola 10 puta slavio i jednom remizirao.

Barça, Olympiakos, Roma, Bayern, Celtic, PSG, Sparta Prag, Steaua Bukurešt i Hibernians (prvak Malte) su jedine ekipe koje u domaćim takmičenjima niti jednom nijesu poražene, a poraz u svim takmičenjima nijesu osjetili samo Barça, Roma i PSG.
Filip Lazović

pomaranca

Odugovlačenje Andresa Inieste s potpisivanjem novog ugovora u Barceloni privlači pažnju u drugim europskim klubovima…

Engleski Daily Mail tako navodi da je Manchester United spreman reagirati ako 29-godiÅ¡nji veznjak ne postigne dogovor s katalonskim klubom. Menadžer engleskog prvaka David Moyes je tijekom ljeta iz Barcelone neuspjeÅ¡no pokuÅ¡ao dovesti Thiaga Alcantaru i Cesca Fabregasa, a sada navodno ponovno gleda prema Camp Nouu. Nije, meÄ'utim, otkriveno koliku bi eventualnu odÅ¡tetu Moyes bio spreman platiti za igrača čiji aktualni ugovor s Barcelonom traje do 2015. godine.

Španjolska Marca piše da Katalonci nude ugovor Iniesti do 2018. godine, ali igrač nije zadovoljan financijskim uvjetima. S druge strane, Esport3 navodi da je Iniesta kao uvjet za potpisivanje novog ugovora postavio vraćanje kondicijskog trenera Emilija Ricarta koji se razišao s klubom prošlog lipnja, a ranije je bio jedan od ključnih ljudi u stožeru bivšeg trenera Pepa Guardiole.
Totalsport

pomaranca

U porazu Å panije od Južne Afrike (0:1), desetak minuta prije kraja utakmice, Victor Valdes zadobio je povredu zbog koje će pauzirati oko 6 sedmica te propustiti 8 utakmica. Zbog toga, FIFA je primorana Blaugrani isplatiti odreÄ'enu sumu novca.

U svom danaÅ¡njem članku, katalonski sportski dnevnik "El Mundo Deportivo" podsjeća na detalje dogovora koji je postignut izmeÄ'u ECA (Evropska asocijacija klubova) i FIFA-e. Prema odredbama tog ugovora, klubovi čiji se igrač povrijedi tokom nastupa za reprezentaciju dobijat će novac svakog dana od 29. dana igračeve povrede. To je slučaj s Valdesom, koji će, kao Å¡to smo napisali, van terena biti oko 6 sedmica, ili 42 dana.

Dakle, Barça će inkasirati novac tokom 14 dana (od 29. do 42. dana), a svota novca nije fiksno odreÄ'ena. Naime, visina naknade se temelji na visini plate svakog igrača, a Valdes godiÅ¡nje prima 6,6 miliona eura te je jedan od najplaćenijih igrača u ekipi.

Predsjednik Sandro Rosell i čelnik Raul Sanllehí su Barçini ljudi koji su zaduženi za odnose s ECA-om, a Rosell je i potpredsjednik te organizacije.

Na kraju dodajmo da je FIFA odlučila da neće priznati odigravanje utakmice izmeÄ'u Južne Afrike i Å panije, zbog broja izmjena (kada je Reina zamijenio Valdesa Å panci su prekoračili dozvoljeni broj izmjena). Tako će Furija ostati broj 1 i na novoj FIFA-inoj rang listi.
Arnel Mahmutović

pomaranca

Zbog povrede Victora Valdesa, koji će van terena provesti oko 6 sedmica, Jose Manuel Pinto bi u predstojećih osam utakmica trebao stajati meÄ'u stativama FC Barcelone. Okom statistike, osvrnimo se na njegove dosadaÅ¡nje nastupe u dresu Blaugrane.

Pinto je u Barçu stigao u januaru 2008. godine, nakon što je tadašnji rezervni golman Albert Jorquera zadobio tešku povredu. Odmah po dolasku, jasno mu je rečeno da je njegova pozicija drugi golman, što znači branjenje u Kupu kralja i nevažnim utakmicama La Lige i Lige prvaka. Od dolaska u Klub, odigrao je 63 zvanične utakmice i primio 53 pogotka.
Kada je u pitanju Liga, španski golman zabilježio je ukupno 21 nastup, odigravši 1890 minuta. U tim susretima, šest je puta mrežu sačuvao netaknutom te primio 23 gola. Zaustavio je 72,3% udaraca u okvir vlastitog gola, dok je u sezoni 2011/12 ta brojka iznosila čak 89%.

Ipak, najviše je puta igrao u okviru španskog Kupa - 38, gdje je primio 28 pogodaka, dok je priliku da brani u Ligi prvaka dobio četiri puta te pritom nije primio nijedan gol.

Inače, nejasno je pitanje Pintove budućnosti. Ovaj 38-godiÅ¡nji Å panac ima važeći ugovor s FC Barcelonom do kraja sezone 2013/14, Å¡to znači da bi na ljeto mogao postati slobodan igrač. Iako bi njegove godine mogle predstavljati veliki problem, nije isključena mogućnost da mu Barça ponudi novi, jednogodiÅ¡nji ugovor, a, bez imalo sumnje, upravo bi njegove partije u predstojećim utakmicama mogle biti od presudnog značaja. Pored toga, poznato je da Gerardo Martino preferira ulazak u sezonu s 3 golmana u prvoj ekipi, Å¡to je takoÄ'er "olakÅ¡avajuća" okolnost za Pinta.

No, nije u potpunosti sigurno da će Pinto stajati meÄ'u stativama u dvomeču Kupa kralja protiv Cartagene, ekipe koja igra u trećem razredu Å¡panskog fudbala. Naime, od ljeta je i Oier Olazabal zvanično član prve ekipe, a ovaj je Baskijac vrijedno trenirao u dosadaÅ¡njem dijelu sezone. S obzirom na to, madridski list "AS" danas piÅ¡e o mogućnosti da upravo Oier dobije priliku u spomenutom dvomeču, a to bi za njega bila sjajna nagrada za strpljenje i trud. Naime, iako je svaku utakmicu u sezoni 2013/14 odgledao s tribina, "Sport" je prije par dana pisao da ovaj 24-godiÅ¡nji golman ne razmiÅ¡lja o promjeni sredine na kraju tekuće sezone.
Arnel Mahmutović

pomaranca

Nakon što se Valdes iznenada povrijedio, Jose Manuel Pinto će narednih nekoliko utakmica stajati na golu Barcelone, a prvu je jučer odradio odlično.

Za Barça TV, tačnije za emisiju "El Mirador", Pinto je govorio o svojim nastupima, jučeraÅ¡njoj utakmici, te o stilu igre Barcelone, koji je postao u zadnje vrijeme veoma aktuelna tema. "Veoma sam uzbuÄ'en Å¡to ću braniti u narednom periodu. Ne gledam na to kao priliku da se dokažem, nego da jednostavno uživam", rekao je Pinto.

Što se tiče njegovog boravka u Barceloni, s obzirom da mu ugovor ističe na ljeto naredne godine, Pinto je rekao: "Naravno da bih volio produžiti ugovor i ostati ovdje. Veoma sam sretan, mi smo jedna velika porodica."

Pinto je jučer branio u prvoj zvaničnoj utakmici za prvu ekipu ove sezone, a Barça je lagano savladala Granadu rezultatom 4-0. Povodom toga, drugi golman Barçe je rekao: "Sretan sam zbog pobjede i zbog moje partije. Znam da će biti teško zamijeniti Victora, ali mislim da sam na dobrom putu. Još uvijek moram neke sitnice ispraviti, ali igranje mi daje samopouzdanje, tako da to neće biti teško uraditi."

Na kraju razgovora, Pinto je prokomentarisao stil igre: "Igramo istu filozofiju kao i prije. Dodali smo možda nekoliko sitnih stvari, ali to je zato što svaki trener ima svoj stil igre. Nastojimo igrati lijep nogomet i osvajati bodove. Ne zanimaju me teorije koje mnogi ljudi nameću, oni neka samo pogledaju našu statistiku i brojke i sve će im biti jasno."
Amer Buljubašić

pomaranca

U večernjim satima, napadač Barçe B Sandro Ramirez produžio je vjernost Blaugrani do 30. juna 2017. godine, uz mogućnost produženja na još jednu sezonu. Ceremoniji potpisivanja ugovora nazočio je direktor Jordi Mestre.

Inače, Sandrov raniji ugovor isticao je krajem juna 2014. godine, što znači da je postojala mogućnost da na ljeto postane slobodan igrač. Kako se to ne bi desilo, Barça mu je ponudila novi ugovor, a ovaj ga mladi Španac prihvatio. Otkupna klauzula u novom ugovoru iznosi 12 miliona, dok će narasti na 35 miliona eura ukoliko on i zvanično postane igrač prve ekipe.

Nakon potpisivanja ugovora, Sandro je za zvaničnu klupsku web stranicu, izmeÄ'u ostalog, kazao: "Vrlo sam sretan zbog novog ugovora, jer je ovo veliki korak naprijed u mojoj karijeri. Na$$$$o sam trenirao dugi niz godina kako bih ovo postigao. Sada, koncentriÅ¡em se na svoju ekipu i želim igrati Å¡to je moguće viÅ¡e."

Inače, mladi španski reprezentativac (trenutno nastupa za ekipu do 19 godina) u dosadašnjem dijelu sezone odigrao je ukupno 11 utakmica za Barçu B te postigao 2 pogotka, uz jednu zabilježenu asistenciju. U FC Barcelonu je stigao iz Las Palmasa te zaigrao u kadetima. Uspješno je prošao preostale omladinske kategorije, u kojima je bio jedan od glavnih igrača.

Kada je u pitanju reprezentativna karijera, nastupa je za španske reprezentacije do 17 i 18 godina, dok sada, kao što smo naveli, igra za ekipu do 19 godina. Na Evropskom prvenstvu, koje se održalo tokom ljeta iza nas, odigrao je 4 utakmice te postigao dva gola i zabilježio dvije asistencije.
Arnel Mahmutović

pomaranca

U okviru 15. kola Å¡panske Primere, Athletic Bilbao napravio je iznenaÄ'enje, te je na svom stadionu Barceloni nanio prvi prvenstveni poraz ove sezone (1:0). Pogodak za Baskijce postigao je Iker Muniain. Athletic Bilbao pružio je veoma dobru partiju protiv Barcelone.

Prvu veću priliku imao je Neymar iz slobodnjaka u 17. minuti, ali lopta je otišla pored desne stative. Iker Munianin mogao je dovesti domaće u vodstvo nakon pola sata igre, ali iz idealne prilike nije uspio zatresti mrežu, Pinto je pokupio loptu.

U drugom poluvremenu bilo je nekoliko dobrih prilika, na jednoj strani Markel Susaeta i Gaizka Toquero Pinedo, a na drugoj Neymar. u 71. minuti nakon greške Andresa Inieste, Bilbao je počeo akciju, na kraju je lopta došla do Muniaina, koji se isputio za promašaj i pogodio za pobjedu od 1:0.
vijesti.ba

pomaranca

Barcelonin trener Gerardo Martino odbio je kritizirati svoje fudbalere nakon 1-0 poraza na gostovanju kod Athletic Bilbaa u 15. kolu Primere.

Bio je to Barceloni prvi ovosezonski prvenstveni poraz i drugi vezani nakon što su sredinom sedmice izgubili od Ajaxa u Ligi prvaka s 2-1.

"Puno se priča o rezultatima...Ovaj poraz otežava stvari, ali moram reći da sam vidio dobar tim, barem u prvom poluvremenu. Ovaj poraz nema veze s utakmicom u Amsterdamu. A isto tako mislim da je bio veliki trenutak u utakmici s Neymarom (Iturrapse ga je grubo faulirao, ali nije isključen, op.a.) â€" rekao je Martino.

"Kada bih govorio o prvih 70 minuta, rekao bih da smo igrali dobro i vidio sam jako dobar tim. U prvom smo poluvremenu pružili jednu od najboljih igara u tom dijelu u cijeloj sezoni. Za mene nema ništa zagonetno. Mislim da moja ekipa zna što treba raditi u utakmici. Ali sve se vodi rezultatima i rezultati su negativni", dodao je Barçin trener, čiji tim i dalje predvodi tabelu španske Primere.
(vijesti.ba)

pomaranca

Jučer je na svečanoj ceremoniji dodjeljeno veliko priznanje Messiju za najboljeg napadača i igrača prošle sezone u Primeri, ali i Iniesti, kojeg su treneri i kapiteni ekipa proglasili za najboljeg ofanzivnog veznjaka.

Savez Primera lige je jučer podijelio nagrade za najbolje pojedince protekle sezone. Sasvim očekivano, u izbor za te igrače ušlo je nekoliko prvotimaca Barçe, ali samo su dva osvojila te prestižne nagrade. Prema izboru kapitena i trenera svih španjolskih klubova, Leo Messi je osvojio nagradu za najboljeg napadača, ali i igrača čitave prošle sezone u La Ligi. Iza sebe je ostavio Cristiana Ronalda, te Negreda, koji od ove sezone igra u Manchester Cityju, a igrao je u Sevilli.

Osim Messija, Andres Iniesta je takoÄ'er potukao svoju konkurenciju i osvojio nagradu za najboljeg ofanzivnog veznog igrača protekle sezone. Jordi Alba i Victor Valdes su bili nominirani za najboljeg defanzivca, odnosno najboljeg golmana protekle sezone, ali u izboru ispred njih naÅ¡li su se Sergio Ramos, odnosno Thibaut Courtois.

Ovoj ceremoniji uz Iniestu prisustvovali su Sandro Rosell, Andoni Zubizarreta, te klupski članovi Antoni Rossich, Toni Freixa i Manel Arroyo.
Amer Buljubašić

pomaranca

U razgovoru za zvaničnu stranicu UEFA-e, Neymar je jasno poručio kako je i više nego zadovoljan u trenutnom klubu.

U intervjuu za UEFA-inu stranicu, Neymar je rekao: "Odabrao sam sjajan klub, a to je Barcelona. Dočekali su me raširenih ruku nakon što sam odlučio napustiti Brazil."

Neymar je ove sezone započeo 13 ligaÅ¡kih utakmica, te je postigao 4 gola. "PrilagoÄ'avanje je uvijek teÅ¡ko, jer moraÅ¡ igrati laganije, ići korak po korak, ali mislim da već ulazim u 'Å¡tos'. U ovom klubu sve je lakÅ¡e, učiÅ¡ kako biti prav profesionalac, ali i kako da živiÅ¡. PrilagoÄ'avam se veoma dobro i radim mnogo na tome", rekao je mladi Brazilac.

Defitivno jedan od najvećih razloga Neymarovog brzog prilagoÄ'avanja jeste njegov sunarodnjak Dani Alves: "Morate imati dobrog prijatelja uz sebe koji će vam pomoći u ovakvim situacijama. Ja imam Danija, koji je igrao veliku ulogu od samog dolaska u Barcelonu, kako u klubu, tako i van njega. On mi je najviÅ¡e pomagao. Naravno, podrÅ¡ku mi pruža i moja porodica."

U klubu se trenutno nalaze tri Brazilca, Alves, Neymar i Adriano, a poznato je kako su brazilski igrači uvijek bili uspješni i popularni u Barçi. "Ronaldinho je ispisao stranice Barçine historije, ono što je on na terenu radio je magija.

Ronaldo je odabrao svoj put, a Romario i Rivaldo su bili dva različita igrača, koja su imala svoj stil igre, tako da i ja imam svoj stil igre i ne bih se poredio ni sa kim, jednostavno volim i divim se onome što su oni uradili."
Amer Buljubašić

pomaranca

Španjolski prvoligaš Valencia otpustila je srpskog trenera Miroslava Đukića nakon nedjeljnog poraza kod Atletico Madrida od 3:0. Đukić je preuzeo Valenciju u lipnju, no klub je nakon poraza od Atletica pao na razočaravajuće deveto mjesto Primere pa je predsjednik Amadeo Salvo odlučio smijeniti trenera. Đukić je bivši igrač Valencije i Deportiva iz Corune.
hrt.hr

pomaranca

Reprezentativac Španije, 25-godišnji napadač Adrian Lopez je obnovio ugovor sa španskim prvoligašem Atletico de Madrid do juna 2018.

pomaranca

Tata Martino je na današnjoj konferenciji za novinare stavio u drugi plan utakmicu protiv Cartagene u Kupu i uglavnom govorio o Barcinom protivniku u osmini Lige prvaka, Manchester Cityju.

Argentinac je na početku kazao: "Oni su ekipa koja veoma lahko dolazi do pogotka, a mi ćemo dati svoj maksimum kako bi došli do pobjede. Možda oni i nisu željeli dobiti za protivnika Barcelonu, ali mi moramo spremno i u najboljoj mogućoj formi dočekati februar. Oni su ozblijan protivnik sa veoma dobrim igračima, ali mislim da će forma biti presudna. Uvijek sam pratio Pellegrinijev trenerski rad, kako u Južnoj Americi tako i u Europi, i sretan sam jer igramo protiv Pellegrinijeve momčadi."

Utakmica u Kupu je sljedeća po rasporedu, a Martino je tim povodom rekao: "Moramo osigurati prolazak u sljedeću fazu takmičenja, uz veliko poÅ¡tovanje prema naÅ¡im protivnicima. TakoÄ'er moramo nastaviti sa dobrim igrama kakve pokazujemo u posljednje vrijeme."

Nijedan igrač iz B tima nije pozvan za utakmicu protiv Cartagene, a trener Blaugrane je rekao da je takvu odluku donio prije utakmice koju je igrala ekipa Eusebia Sacristiana u nedjelju. TakoÄ'er je istakao veliku ulogu navijača u svakoj utakmci: "Želim pozvati sve naÅ¡e navijače da doÄ'u na ovu utakmicu, jer su navijači naÅ¡ dvanaesti igrač i velika podrÅ¡ka."

Za kraj, Tata je odbacio glasine koje su se pojavile u lokalnim medijima o mogućem penzionisanju kapitena Puyola: "Sa sigurnošću mogu reći da on nije govorio o tome nikako sa mnom. Vidim da svakodnevno trenira sa velikom željom i u$$$$ošću. Nikada nije rekao nešto slično, tako da nema potrebe da se Puyol javno izjasni po ovom pitanju."
Muhamed Mujić

pomaranca

Nogometaši Barcelone očekivano su i bez ikakvih problema potvrdili plasman u osminu finala španjolskog Kupa kralja.

Katalonci su već u prvoj utakmici protiv trećeligaša Cartagene obavili glavninu posla budući da su slavili s 4-1. U utorak su na svome Camp Nouu dovršili priču pobjedom 3-0.

U 30. je minuti strijelac bio Pedro nakon dodavanja Martina Montoye s desne strane, a u 68. je minuti prednost na 2-0 povećao Cristian Tello kojeg je lijepo proigrao Neymar. Upravo je brazilski napadač u 88. minuti zabio za konačnih 3-0 nakon nabacivanja Andresa Inieste.

Barcelona će u osmini finala igrati protiv Getafea koji je ranije izbacio drugoligaša Gironu.

Kup kralja, šesnaestina finala,uzvratne utakmice:

Elche - Villarreal 0-1 (Perbet 57), prva utakmica 2-2
Getafe - Girona 4-1 (Sarabia 2, Colunga 5 - 11m, Lafita 34, Lopez 73 / Jandro 59 - 11m), prva utakmica 1-1
Levante - Recreativo Huelva 4-0 (Simao 4, Ruben Garcia 18, Ivanschitz 50, Camarasa 53), prva utakmica 0-1
Osasuna - Malaga 1-1 (Weligton 1-ag / Eliseu 61), prva utakmica 3-3
Barcelona - Cartagena 3-0 (Pedro 30, Tello 68, Neymar 88), prva utakmica 4-1
Totalsport