Španska liga novosti-Primera Division

Started by stafa, December 11, 2009, 09:06:04 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

pomaranca

Argentinac Juan Antonio Pizzi nije viÅ¡e trener Å¡panskog prvoligaÅ¡a Valencia, najavljeno je danas iz kluba, očekuje se da će tim uskoro preuzeti malo poznati portugalski trener Nuno Espirito Santo. Pizzi je bio samo Å¡est mjeseci na trenerskoj stolici koju je naslijedio srpski trener Miroslav Đukić, koji je takoÄ'er vodio nogometaÅ¡e samo Å¡est mjeseci, a Valencia je zavrÅ¡ila na osmom mjestu u Å¡panskom prvenstvu Primera Division.
(noticias-do-futebol)

pomaranca

Bilo je jasno da Mario Mandžukić napušta Bayern, a prema jutrošnji informacijama poznat je i novi klub hrvatskog reprezentativca.

Jutros je strigla vijest iz Madrida, Mario Mandžukić ima novi klub, a to je Atletico Madrid. Hrvatski reprezentativac dogovorio je uvjete sa timom sa Vincente Calderona i za 18 miliona eura odštete postaje prvi napadač finaliste Lige prvaka. Bayern je prvotno tražio 25 miliona, no izgleda da je Atletico dobio poseban popust.

Ime Marija Mandžukića se povezivalo sa Chelseajem, Arsenalom, Juventusom, Interom, Wolsfburgom no na kraju je zavrÅ¡io u Primeri gdje se već nalaze njegovi suigrači iz reprezentacije Luka Modrić i Ivan Rakitić, pa će biti zanimljivo gledati duele izmeÄ'u trojice ponajboljih hrvatskih igrača u tri najjača Å¡panjolska kluba. Diego Costa je otiÅ¡ao u Chelsea, a viÅ¡e od pola tog novca Diego Simeone je odlučio uložiti u napadača sličnih karakteristika, očigledno je da je Mandžukić bio velika želja argentinskog trenera.
(vijesti.ba)

pomaranca

Toni Kroos je praktično već igrač Real Madrida, nakon što je "kraljevski klub" dogovorio s Bayernom odštetu za njegov transfer, izvijestila je španjolska Marca.

Navodi se da je transfer vrijedan 25 miliona eura, te da će Kroos potpisati petogodišnji ugovor nakon što njemačka reprezentacija, u čijem je sastavu Kroos, završi nastup na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Bayern je prihvatio činjenicu da će se njegov veznjak preseliti u Španiju, iako su ga Bavarci pokušali zadržati i ponudili mu produženje ugovora. Ostalo je tek još dogovoriti neke manje detalje prije potpisa ugovora.

Kroos je 2006. preselio iz nogometne škole Hanse Rostock u Bayern, a godinu dana kasnije je priključen prvom timu. Sezonu i pol je proveo na posudbi u Bayeru iz Leverkusena, a od ljeta 2010. je neizostavan član Bayernove ekipe.
(Totalsport)

pomaranca

Francuski prvoligaš Monaco objavio je kako neće angažirati dosadašnjeg golmana Barcelone, 32-godišnjeg Victora Valdesa, koji je zbog ozljede koljena pao na liječničkom testu…

Nakon 12 godina meÄ'u vratnicama u redovima katalonskog giganta, Valdes je minule sezone okončao svoj mandat u Barceloni. Već odavno je najavio svoj odlazak i očekivalo se da će kao slobodni igrač, nakon Å¡to mu je istekao ugovor s Barcelonom, postati novi član Monaca, u kojem brani hrvatski reprezentativac Danijel SubaÅ¡ić.

MeÄ'utim, u Monacu očito nisu bili zadovoljni s rezultatima liječničkog pregleda kojem se Valdes podvrgnuo u srijedu.

- Vicor Valdes je ozlijeÄ'en i neće nam se pridružiti â€" rekao je Monacov potpredsjednik i sportski direktor Vadim Vasiljev.

Valdes je u ožujku u ogledu protiv Celte potrgao ligament koljena zbog čega bi trebao biti izvan nogometnih travnjaka sve do listopada.
(Totalsport)

pomaranca

U intervju za 'Es diari' Adriano Correia je rekao da želi održati sastanak s Luisom Enriqueom kako bi stao u kraj špekulacijama koje se tiču njegove budućnosti.

"Želim razgovarati s trenerom kako bih imao jasniju sliku. Postoji mnogo lažnih glasina, a ja želim predsezonu započeti fokusiran - ne brinuti se o glasinama hoću li ostati u Barçi ili ne", rekao je brazilski svestrani fudbaler, koji je potom nastavio: "Bez obzira hoće li stići još defanzivaca u ekipu, želio bih ostati i dokazati Luisu da sam sposoban igrati više već on očekuje."

MeÄ'utim, bez obzira na interes nekoliko klubova, u prvom redu iz Italije, Adriano insistira da razmiÅ¡lja samo o FC Barceloni: "U ovom trenutku, ostajem. Imam važeći ugovor do kraja juna 2017. godine, i, sve dok mi predsjednik ne kaže da učinim suprotno, namjeravam ostati."

Osvrnuo se i na prošlu sezonu, odnosno rad Gerarda Martina. "Iako nismo osvojili titulu, dobro je da smo se za osvajanje Lige borili do zadnje utakmice. Tata je dobar stručnjak, dobra osoba, ali nije bio u stanju uraditi ono što je želio. Sada je tu Lucho, koji dobro poznaje Klub i blizak je s Guardiolom - iako ima svoju filozofiju. Voli dobar fudbal i izvlači maksimum iz svojih igrača, što je jako dobro. On je sada šef i svi smo uz njega", kazao je.

Na kraju je pričao o Svjetskom prvenstvu, tačnije o odluci brazilskog selektora ga ne uvrsti na spisak od 23 igrača. "Bio sam vrlo tužan, jer sam na$$$$o radio i mnogo se trudio kako bih bio tamo. Bio sam u prvom sastavu Luisa Felipea Scolarija, ali završilo se kako se završilo", zaključio je Adriano, koji će 14. ovog mjeseca otpočeti pripreme za sezonu.
Arnel Mahmutović

pomaranca

Danas je u prostorijama Kluba potpis na novi ugovor stavio Jordi Masip, koji će u narednoj sezoni biti golman prve ekipe. On bi u FC Barceloni trebao ostati do 30. juna 2017. godine.

20. maja je potvrÄ'eno da je Barça postigla dogovor s igračevim agentom, a Jordi će u novoj sezoni nositi broj 25. TakoÄ'er, izvjesno je da će Ter Stegen naslijediti Valdesovu "jedinicu", a Bravo broj 13, koji je nosio Pinto tokom prethodnih sezona. Bitno je istaknuti da nova otkupna klauzula u Masipovom ugovoru iznosi 35 miliona eura.

Jordi Masip López roÄ'en je 3. januara 1989. godine, a 2004. godine pridružio se La Masiji. ÄŒetiri godine kasnije debitovao je za juniorsku ekipu FC Barcelone, a iste godine biva posuÄ'en Vilajigi. Kada se vratio, postao je član Barçe B, za koju je nastupio ukupno 77 puta. Tokom sezone 2012/13, zbog suspenzije koja je izrečena Victoru Valdesu, Tito Vilanova ga je četiri puta uvrstio u konkurenciju za susrete, a u sezoni iza nas obavio je nekoliko treninga s prvom ekipom, iako je bio član rezervi.

Inače, radi se o jako agilnom golmanu, koji se može pohvaliti sjajnim refleksima, brzim kretanjima i sjajnom igrom nogom. Iako nije naročito visok, jako je siguran u zraku, zahvaljujući sjajnom odrazu. Zbog svega navedenog bio je jedan od ključnih igrača ekipe Eusebija Sacristana, koju je sezonu 2013/14 završila na sjajnom trećem mjestu Segunde.
Arnel Mahmutović

http://www.youtube.com/watch?v=6Y4HKRUrobY

pomaranca

JoÅ¡ prije par dana je potvrÄ'eno da će Claudio Bravo biti predstavljen u ponedjeljak (7. juli), a FC Barcelona je danas objavila plan predstavljanja iskusnog čileanskog golmana.

S obzirom da je njegova reprezentacija eliminisana od Brazila, sada već bivši golman Real Sociedada u Kataloniju će stići u nedjelju, a u 20:00 sati planirano je da se fotografiše ispred klupskog grba.

U ponedjeljak ujutro, tačnije u 09:00 sati, proći će medicinske preglede, a već u 11:15 sati staviti potpis na četverogodišnji ugovor s Barçom. Petnaest minuta kasnije izaći će na travnjak Camp Noua, a u 12:45 sati prisustvovati prvoj konferenciji za medije kao igrač Blaugrane. Kao i kod predstavljanja Ivana Rakitića, kao i Ter Stegena, konferencija će biti emitovana na zvaničnom klupskom Youtube kanalu.

Podsjećamo, Barça je 25. proÅ¡log mjeseca potvrdila dovoÄ'enja Brava, a na ime obeÅ¡tećenja uplaćeno je oko 12 miliona eura.
Arnel Mahmutović

pomaranca

Prema informacijama do kojih je stigla pouzdana "TV3", tačnije novinar Xavi Torres, Liverpool i FC Barcelona postigli su dogovor po pitanju transfera Luisa Suareza. Zvanična potvrda trebala bi stići kroz par dana.

Navodno, Barça će na ime obeÅ¡tećenja uplatiti oko 75 miliona eura, dok "El Mundo Deportivo" tvrdi da čelnici Kluba nastoje bolje proći, pa navodi da će transfer koÅ¡tati izmeÄ'u 65 i 70 miliona eura. Suarez će potpisati ugovor na pet sezona, a postat će četvrti najplaćeniji igrač u ekipi, iza Messija, Neymara i Inieste.

"Sport" navodi da će se tokom vikenda finalizirati posljednji detalji vezani za transfer Urugvajca, Å¡to znači da bi njegov dolazak na Camp Nou trebao biti potvrÄ'en jako brzo.
Arnel Mahmutović

pomaranca

Nakon što je uspješno prošao medicinske preglede, Claudio Bravo danas je potpisao ugovor s FC Barcelonom, istrčao na travnjak Camp Noua, a zatim prisustvovao konferenciji za medije.

Na samom početku, potpredsjednik Jordi Mestre potvrdio je da je FC Barcelona uplatila 12 miliona eura obeštećenja Real Sociedadu, a u ugovoru iskusnog čileanskog golmana stoji klauzula u iznosu od 40 miliona eura. Bravo, koji ima 31 godinu, potpisao je ugovor na četiri sezone.

"Veoma sam sretan što činim dio ove institucije. Želio bih se zahvaliti Barçi na ukazanom povjerenju. Uvijek sam se nadao da će doći ovaj trenutak", kazao je Claudio na početku svog obraćanja, a zatim nastavio: "Kada sam stigao u Real Sociedad, svugdje se moglo čuti Arconadino ime. Sada sam u drugom klubu, koji je imao sjajne golmane kroz svoju historiju. Zbog toga branjenje za FC Barcelonu za mene predstavlja veliki izazov."

MeÄ'utim, svjestan je da će se morati na$$$$o boriti kako bi se izborio za mjesto u početnom sastavu Luisa Enriquea, baÅ¡ kao Ter Stegen i Jordi Masip: "Mislim da sva trojica golmana počinju s nule i ovdje se nalazimo zbog istog cilja - dobrobiti ekipe. S moje tačke glediÅ¡ta, mislim da posjedujem potrebne kvalitete, i radit ću najbolje Å¡to mogu... Nikada nisam igrao za klub u kojem sam znao da imam zagarantovano mjesto u početnom sastavu."

Jedno od novinarskih pitanja odnosilo se na njegov odnos s Alexisom Sanchezom, odnosno da li su razgovarali o Klubu: "Alexis mi je objasnio kako stvari ovdje funkcionišu, te naglasio da trebam uživati u trenutku."

Konferenciji za medije prisustvovao je i sportski direktor Andoni Zubizarreta, koji, kao i obično, nije otkrio informacije koje su najviše zanimale okupljene novinare. Na početku, objasnio je razloge koji su Upravu naveli na angažovanje čileanskog reprezentativca: "Radi se o golmanu sa sjajnim karakterom, koji ima takmičarski duh, odličnu vezu sa zadnjom linijom i igru nogom. Sretan sam što će se tokom čitave sezone voditi velika borba za poziciju prvog golmana." Potvrdio je da je Ter Stegen na samom početku bio upoznat da će Blaugrana u ljetnom prijelaznom roku angažovati još dva golmana.

Osvrnuo se i na situaciju oko Victora Valdesa, kojeg je Monaco 'nogirao', jer nije prošao medicinske preglede. "Nadamo se da će riješiti situaciju, ali on zna da smo mu spremni pomoći ukoliko nas bude trebao", rekao je bivši golman španske reprezentacije, koji je potom upitan o 'vrućoj' temi posljednjih sedmica - Luisu Suarezu: "Ukoliko bude informacija koja treba biti objavljena, podijelit ćemo je s vama. Odlazak Alexisa Sancheza? Isti odgovor. Ako bude novih informacija, objavit ćemo ih. Trenutno, u sastavu imamo dva Čileanca."

Gotovo identičan odgovor dao je na pitanje o budućnosti Isaaca Cuence, koji se posljednjih dana snažno povezuje s odlaskom u Deportivo. Konačno, osvrnuo se na Neymara, kojem je poželio brz oporavak, ali i potvrdio da će u Brazil otputovati Barçin doktor kako bi nadgledao oporavak najveće zvijezde brazilske reprezentacije.
Arnel Mahmutović

pomaranca

Hrvatski nogometni reprezentativac Mario Mandžukić napušta Bayern, a karijeru će nastaviti u španjolskom prvaku Atletico Madridu, potvrdio je i sportski direktor Bayerna Matthias Sammer.

Postoji usmeni dogovor izmeÄ'u Atletica i Bayerna te usmeni dogovor izmeÄ'u Mandžukića i njegova novog kluba. NiÅ¡ta joÅ¡ nije potpisano, ali mislim da se možemo pouzdati u danu riječ, rekao je Sammer za njemačku novinsku agenciju DPA.

Za hrvatskog napadača Atletico će Bayernu platiti 22 milijuna eura odštete, pišu španjolski mediji.

Mandžukić je proveo dvije sezone u Bayernu i u obje je bio najbolji strijelac kluba. S Bayernom je osvojio dva naslova u Bundesligi i Ligu prvaka 2013. Prošle sezone bio je drugi strijelac Bundeslige s 18 golova.
(hrt.hr)

pomaranca

Novi španjolski prvoligaš Deportivo iz Corune otpustio je trenera Fernanda Vazqueza, iako je pod njegovim vodstvom prošle sezone izborio povratak u elitni razred španjolskog nogometa. Kao razlog su navedene nedavne trenerove izjave koje je čelništvo kluba protumačilo kao kritiziranje njihova rada.

Vasquez je vijest o svojem otkazu doživio kao izdaju naglasivši kako je zaslužio voditi Deportivo u Primeri.

Zapanjen sam, ovo je kao da netko ukrade kobasicu i za to bude osuÄ'en na 50 godina zatvora. Osjećam se izdanim, a izdati vas mogu samo oni koje smatrate prijateljima. One koji vam nisu prijatelji vas razočaraju, a ja se osjećam kao da me je netko probo nožem, naglasio je Vazquez.
(hrt.hr)

pomaranca

Nakon dvije sezone u kojima su osvojene dvije titule (La Liga i španski Superkup), FC Barcelona je ovog ljeta napravila velike promjene u sastavu, a članovi Uprave su tek obavili polovinu planiranog posla.

Predsjednik Bartomeu je, prije zavrÅ¡etka sezone, smatrao da će za dovoÄ'enje potrebnih pojačanja biti dovoljno oko 50 miliona ulaganja. MeÄ'utim, ta je cifra povećana je 120 miliona eura, Å¡to je rekord u klupskoj historiji. Podsjećamo, kao pojačanja za sezonu 2011/12 stigli su Fabregas i Alexis, sljedećeg ljeta pridružili su se Alba i Song, a prije neÅ¡to viÅ¡e od godinu dana doveden je Neymar, kao jedino pojačanje ekipe Gerarda Martina. Sada je situacija mnogo drugačija. Blaugrana je već angažovala tri pojačanja, a očekuje se dolazak joÅ¡ 3-4 fudbalera. TakoÄ'er, s posudbi su vraćeni Rafa Alcantara i Gerard Deulofeu.

U dosadašnjem dijelu ljetnog prijelaznog roka, Klub je potrošio 42 miliona eura - stigli su Ter Stegen (12 miliona eura), Rakitić (18 miliona eura) i Bravo (12 miliona eura). Ekipu su napustili Valdes, Pinto i Puyol (besplatno) te Fabregas, za kojeg je naplaćeno 33 miliona eura. Za par dana, a možda i sati, očekuje se potvrda transfera Alexisa Sancheza, koji će pojačati Arsenal. Barça bi trebala inkasirati oko 38 miliona eura.

Uporedo s odlaskom čileanskog napadača trebao bi biti potvrÄ'en dolazak Luisa Suareza, koji bi trebao koÅ¡tati 79,5 miliona eura (to je informacija koju je objavio "Sport", dok "El Mundo Deportivo" navodi da će Klub na ime obeÅ¡tećenja Liverpoolu uplatiti izmeÄ'u 70 i 73 miliona eura). Osim njega, Barça će pokuÅ¡ati angažovati joÅ¡ tri pojačanja - Mathieua (Valencia, 15 miliona eura), Marquinhosa (PSG, 40 miliona eura) i Cuadrada (Fiorentina, 35 miliona eura).

"Sport" navodi da bi se prodajom još nekoliko igrača, na koje Luis Enrique ne računa, moglo dobiti oko 30 miliona eura. Njihova je procjena da se za Alvesa može uzeti oko 12 miliona eura, za Songa oko 10, dok bi, iako je to malo preoptimistično, igrači poput Oiera, Dos Santosa, Cuence, Krkića i Tella mogli biti prodani za oko 10 miliona eura.

Prema ovim izračunima, koji su uraÄ'eni "od oka", Klub na raspolaganju ima ukupno 223 miliona eura za dovoÄ'enje pojačanja (120 miliona eura iz klupske blagajne i 103 od prodaje igrača koji viÅ¡e nisu potrebni), dok bi dovoÄ'enja spomenutih igrača mogla koÅ¡tati oko 211,5 miliona eura.
Arnel Mahmutović

pomaranca

Reprezentativac Srbije, 30-godišnji branič Antonio Rukavina prešao je iz Valladolida u Villareal CF, potpisao je dvogodišnji ugovor.

pomaranca

"Bienvenido, Mandžukić" osvanulo je nedavno na službenoj internetskoj stranici madridskog nogometnog kluba Atletico Madrida.

Aktuelni prvak Španije kompletirao je transfer hrvatskog reprezentativca, koji je napustio redove minhenskog Bayerna. Mandžukić je s Atletico Madridom potpisao četverogodišnji ugovor, a Bayernu je isplaćeno oko 22 miliona eura.

Mandžukić je jutros (četvrtak) prošao liječnički pregled, nakon toga je potpisao ugovor s klubom, no javnosti će biti predstavljen tek nakon što se vrati s godišnjeg odmora.

Odlazak Mandžukića potvrdio je i Bayern na svom službenom Twitter-profilu.

"Transfer je gotov! Mario Mandžukić prešao je u redove Atletico Madrida. Sve najbolje Mario"!

Mandžukić je prošle sezone u 30 nastupa za Bayern bio strijelac 18 pogodaka, no neslaganje u nogometnoj filozofiji s trenerom Pepom Guardiolom nagnalo ga je da napusti klub s kojim je 2013. godine postao prvak Europe.
(Totalsport)

pomaranca

Mario Mandžukić odradio je prvi radni dan u madridskom Atleticu. Prošao je liječnički pregled, potpisao ugovor, dao intervju za službenu stranicu i otišao na predstavljanje.

Na pomoćnom terenu stadiona Vicente Calderon čekalo ga je iznenaÄ'enje, stotinjak malih Atleticovih navijača. Mandžukića je oduÅ¡evio takav doček, a kako se družio s djecom, možete pogledati u sljedećem videu:

http://www.youtube.com/watch?v=XINzaDRG9CM

Inače, broj Atleticovih navijača u Hrvatskoj dramatično je porastao nakon Mandžukićevog potpisa. Madridski klub pozvao je na Twitteru sve hrvatske navijače da ih prate na druÅ¡tvenim mrežama.  
(goal)