Španska liga novosti-Primera Division

Started by stafa, December 11, 2009, 09:06:04 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

pomaranca

Nakon što je prošle sezone pružao uglavnom slabije partije, Neymar se očigledno prilagodio, te u tandemu sa Messijem predstavlja pravu opasnost po protivnike. Ovaj dvojac je od 22 Barçina gola ove sezone postigao njih 15.

Ova dva igrača imaju definitivno najveći uticaj na igru Barçe, sudeći po njihovim statistikama. Gledajući Ligu i Ligu prvaka, postigli su ukupno 15 od 22 Barçina gola, od čega Leo 7 i Neymar jedan više. To predstavlja 68% postignutih golova, a učestvovali su u 19 golova od 22, gledajući i asistencije.

Leo ove godine možda malo kaska sa golovima, ima ih sedam, a protekle dvije godine nakon ovog perioda imao ih je osam. Prije tri godine ta brojka je bila na 10 golova. Ipak, sve to nadoknaÄ'uje asistencijama. Podijelio ih je čak 8, od čega je pola njih upućeno Neymaru.

I sam Messi je nedavno kazao kako sada zahvaljujući taktičkim zamislima Luisa Enriquea njih dvojica igraju bliže jedan drugom, stoga ne čudi sjajna saradnja mladog Brazilca i (po)najboljeg igrača u historiji nogometa.

Å to se brazilskog napadača tiče, postigao je 8 golova u isto toliko utakmica, od čega je njih 7 u Primeri. PoreÄ'enja radi, u prvom dijelu proÅ¡le sezone postigao ih je samo 6. Sada je na statistici od 70% uspjeÅ¡nosti, te postiže pogodak svakih 48 minuta.
Amer Buljubašić

pomaranca

Sjajnom Argentincu nedostaje samo tri gola kako bi srušio dugogodišnji rekord Telma Zarre iz Athletic Bilbaa, koji je do 1955. zabio 251 gol što je rekord Primere.

Lionel Messi ima priliku ući u povijest kao najbolji strijelac Primere u povijesti upravo protiv najvećeg rivala Real Madrida, a nagradu bi mogao dobiti usred utakmice na Santiago Bernabeuu.

Sjajnom Argentincu nedostaje samo tri gola kako bi srušio dugogodišnji rekord Telma Zarre iz Athletic Bilbaa, koji je do 1955. zabio 251 gol. To postignuće moglo bi biti nadmašeno u El Clasicu 25. listopada, ako Messi ne zabije tri gola na utakmici protiv Eibara, koja mu prethodi.

Predsjednik Španjolske profesionalne nogometne lige Javier Tebas potvrdio je da se sprema nagrada i odavanje priznanja tako što bi se utakmica u Madridu nakratko prekinula.

Takvu neobičnu ideju podržao je Messijev suigrač Xavi ustvrdivši da bi to bila 'lijepa gesta.'
(goal)

pomaranca

Fudbaleri Barcelone večeras su stigli do nove pobjede u prvenstvu Španije, šeste u sedam odigranih utakmica. Golovima Messija i Neymara Barca je apsolvirala gostovanje u Madridu kod Raya Vallecana (2:0), a u ovom susretu su Katalonci došli i do jednog rekorda.

Tim Luisa Enriquea je postao prvi tim u historiji Primere koji nije primio gol u sedam utakmica na otvaranju sezone.

U dosadašnjih sedam kola nijedan tim nije uspio da zatrese mrežu katalonskog giganta, dok su napadači Barcelone postigli 19 golova.
(sportsport.ba)

pomaranca

Nogometaši Barcelone ostali su na čelu Primere nakon što su u 8. kolu slavili na svom Nou Campu svladali Eibar s 3-0, a Leo Messi je postigao jedan zgoditak, te nije uspio još večeras oboriti rekord Primere i legende Athletic Bilbaoa Telma Zarre, koji je postigao 251 pogodak.

Messi je zabio zadnji pogodak na utakmici u 74. minuti, a to mu je 250. u Primeri, dok mu je vratar Eibara obranio šut u zadnjim sekundama, čime bi Argentinac izjednačio rekord. Barca je slomila otpor novog prvoligaša tek nakon sat vremena igre, kada je mrežu Eibara načeo Xavi, da bi na 2-0 povećao Neymar u 72. minuti. Hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić nije bio u sastavu Barce, ali je zato na klupi, s posebnim dopuštenjem katalonskog kluba, bila Shaqira s Piqueovim sinom Milanom.
(Hina)

pomaranca

Španjolski nogometni prvoligaš Levante otpustio je trenera Josea Luisa Mendilibara (53) zbog lošeg ulaska u sezonu.

Levante je u subotu izgubio na svojem terenu od Reala iz Madrida 0:5 te se nakon osam kola nalazi na pretposljednjem, 19. mjestu s pet osvojenih bodova uz gol-razliku 4:20.
(hrt.hr)

pomaranca

Novi trener Cordobe je 48-godišnji srpski stručnjak Miroslav Đukić.

Pod Ferrerovim vodstvom Cordoba u prvih osam kola nije ostvarila nijednu pobjedu i ima samo četiri boda.
(hrt.hr)

pomaranca

Suarez četiri mjeseca nije odigrao ozbiljnu utakmicu, pa se postavlja pitanje je li El Clasico pravo mjesto za debi u dresu Barcelone. Da nema jednog čovjeka sve oči bi u El Clasicu bile uprte u Cristiana Ronalda i Lionela Messija. Ovako će dio medijskog prostora zauzeti i Luis Suarez, koji je se vraća nakon četveromjesečne suspenzije.

Suarez je ovog ljeta stigao u Barcelonu iz Liverpoola za 88 milijuna eura, meÄ'utim uoči El Clasica postavlja se pitanje trebali Urugvajac zaigrati od prve minute ili početi na klupi.

Neki smatraju kako je najvažnije pitanje fizička sprema. Urugvajac nije odigrao službenu utakmicu od 24. lipnja, tek je odigrao 150 minuta za Urugvaj ovog mjeseca na azijskoj turneji na kojoj je i zabio dva gola.

Ipak, krene li Suarez od prve minute Real će morati odustati od ideje da duplira Lionela Messi, što će otežati posao kraljevima.

Drugi, pak, nisu pobornici da Suarez krene od prve minute, iako je jedan od najboljih nogometaša današnjice.

Utakmice za Barcelonu B i Urugvaj protiv neravnopravnih protivnika nisi pravi pokazatelj stanja Urugvajca. TakoÄ'er, mnoge su momčadi platile danak u ovoj sezoni Å¡to su gurale u vatru igrače koji nisu bili potpuni spremni za takav izazov, a primjeri su Pirlo i Juventus te Balotelli i Liverpool.

Real zaostaje pet bodova iza Barce i Suarez je idealan čovjek za Barcelonu ako će početi s klupe. As iz rukava za posljednjih 30 minuta.
(goal)

pomaranca

"Sigurno će dobiti minutažu, koliko točno, ne mogu reći. To je velika stvar za njega, da se konačno priključi momčadi i zaigra", rekao je trener Barce uoči El Clasica. Barcelonin trener Luis Enrique potvrdio je da će Luis Suarez igrati u subotnjem El Clasicu protiv Real Madrida, ali nije htio otkriti hoće li urugvajski napadač krenuti od prve minute na Santiago Bernabeuu.

Suarezu upravo ovaj vikend istječe četveromjesečna suspenzija koju je dobio jer je ugrizao Giorgija Chiellinija na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

"Sigurno će dobiti minutažu, koliko točno, ne mogu reći. To je velika stvar za njega, da se konačno priključi momčadi i zaigra", rekao je trener Barce na konferenciji za medije i priznao da ne zna kako će se Suarez prilagoditi tako zahtjevnom utakmici nakon duge pauze:

"Svaki slučaj je drugačiji, sve ovisi o osobnosti igrača."

Komentirao je Enrique i mržnju Realovih navijača prema njemu jer sadašnji trener Barce nekoć je igrao i za kraljevski klub.

"Drugačija je stvar kad ste igrača nego trener. Prošle sezone kad sam vodio Celtu bilo je mirno i bez problema. Kad sam nju vodio nisam privlačio pažnju, sad u Barci je to izraženije.

U momčad se vraća Sergio Busquets nakon ozljede kuka, a Katalonci žele u ovoj utakmici povećati prednost nad Realom na sedam bodova.

"Igrat ćemo protiv Reala s istim stavom kakav smo pokazali tijekom cijele sezone. Moramo kontrolirati loptu, vidjet ćemo hoće li nam to uspjeti", rekao je Barcin trener koji se osvrnuo na žalbe kraljevskog kluba da ima dan manje za pripremu jer je igrao Ligu prvaka u srijedu, a Katalonci u utorak:

"U pravu su, bez sumnje. Htio bih ujednačeniji kalendar koji je pošten prema svima. Preferiram da se igra kasnije tijekom večeri, ali televizija kontrolira termin pa ne možemo ništa učiniti u vezi toga."
(goal)

pomaranca

Trener kraljevskog kluba progovorio je za medije posljednji put prije El Clasica. Tvrdi kako zna kako protiv Messija. Dok se sada već gotovo pa odbrojavaju sati do El Clasica, donosimo vam najzanimljivije izjave trenera madridskog Reala Carla Ancelottija s posljednje konferencije za medije uoči spektakularnog dvoboja madridskog Reala i Barcelone...

O Barceloni...

"Vrlo su motivirani nakon što su prošle sezone ostali bez trofeja. Ove sezone napadaju dosta okomitije, te su mnogo bolji i u fazi obrane. "

Ozljede braniča?

"I Pepe i Sergio Ramos bit će spremni za utakmicu... "

Je li ovo najbolja forma Reala otkad je Ancelotti trener?

"Ne bih znao, nisam siguran. Ali vam mogu reći da sam jako zadovoljan. I želim da tako i nastavimo."

Luis Suarez?

"Hoće li igrati ili ne nije moj problem. Jako ga respektiram jer je iznimno kvalitetan, no igrao on ili ne ništa se neće mijenjati u našoj igri, a isto tako ni u igri Barcelone."

Kako zaustaviti Messija?

"To nije posao za samo jednog igrača već treba postaviti dva defenzivna bloka i ne ostavljati mu nimalo prostora. Samo tako mi možemo kontrolirati stvari."

O terminu utakmice...

"Ne znam zašto se igra poslijepodne, kada večernji dvoboji uvijek pružaju veći spektakl. Ali imali smo dovoljno vremena oporaviti se od utakmice Lige prvaka i bit ćemo spremni."

O obrani MadriÄ'ana...

"Naša je obrana sada mnogo bolja, u posljednjih nekoliko utakmica nismo primili ni pogotka. Sada to bolje izgleda nego na početku sezone i vrlo sam zadovoljan."

Gareth Bale?

"Na njema ne možemo računati. Trebat će mu još tjedan dana za potpuni oporavak. On je jedan od naših najvažnijih igrača, ali morat ćemo bez njega."

Ronaldova izmjena kao provokacija Enriquea.

"Objašnjenje zašto sam mijenjao Ronalda nije bila provokacija. Poštujem rad Luisa Enrique i svih ostalih trenera. Ako netko misli da je to bila provokacija, vara se. Nije to bila moja namjera."
(goal)

pomaranca

U najvećem derbiju Primere Real Madrid je na svom Bernabeu pobijedio Barcelonu s 3:1, te tako katalanskom klubu nanio prvi poraz u sezoni. El Clasico na Bernabeu opravdao je velika očekivanja, Barcelona je povela pogotkom Neymara u 3. minuti, a Real je preokrenuo zgodicima Cristiana Ronalda (35-11m), Pepea (50) i Karima Benzeme (61).

Luka Modrić je igrao do 88. minute i bio je najbolji pojedinac Reala i utakmice, dok je Ivan Rakitić kod Barcelone ušao u igru u 60. minuti, te je Hrvatska po prvi puta imala dvojicu igrača na najvećem svjetskom derbiju.

Barca je povela već u 3. minuti kada je, nakon akcije Messija i Suareza, Neymar proÅ¡ao dvojicu braniča Reala i neobranjivim Å¡utem pogodio sami kut vrata. U 10. minuti Benzema je pogodio gredu, a lijepu Å¡ansu je propustio i Messi odmah potom. U 35. minuti Real je izjednačio nakon Å¡to je Pique igrao rukom u svom kaznenom prostoru, a Ronaldo zabio iz jedanaesterca. Bio je to Barcelonin prvi primljeni pogodak u ovosezonskoj Primeri. U 50. minuti Real je poveo. Udarac s kuta izveo je Kroos, a najviÅ¡i je u skoku Pepe, koji lako glavom pogaÄ'a. Pet minuta kasnije Mathieu je opalio s viÅ¡e od 25 metara, a Casillas taj udarac vadi iz samih raÅ¡lji. U 60. minuti u igru ulazi Rakitić umjesto Xavija, a samo nekoliko sekundi kasnije Real vodi s 3:1. Nevjerojatnu pogreÅ¡ku čine Iniesta i Mascherano, koji su izmeÄ'u sebe propustili Isca, a čistu kontru zavrÅ¡ava Benzema preciznim udarcem od vratnice u mrežu. Taj pogodak je posve Å¡okirao igrače gostiju, koji su jalovo napadali bez ijedne izrazite prilike, dok je Real prijetio iz protunapada.

U 88. minuti Modrić je izašao s terena ispraćen ovacijama cijelog Bernabeua. Hrvatski playmaker je El Clasico završio s 89 posto točnih dodavanja. Kataloncima tako u 169. derbiju nije pomogao niti Luis Suarez, koji je igrao od prve minute u prvoj službenoj utakmici za novi klub nakon četveromjesečne suspenzije.

Unatoč porazu, na ljestvici Primere nakon devet kola vodi Barcelona s 22 boda, a Real je drugi s 21 bodom.
(hrt.hr)

pomaranca

Kockanje sa Suarezom od 1. minute nije se isplatilo, Pique je na boku bio loš, Xavi ne radi pritisak bez lopte, Iniesta više nije tako genijalan, obrana je propusna...

Očekivanja su bila velika. Nakon četveromjesečne suspenzije, Luis Suarez vratio se na teren u El Clasicu i pomalo iznenaÄ'ujuće počeo utakmicu od prve minute. Plan je bio dobar, ali se na kraju osvetio Barceloni.

Na konferenciji za novinare, trener Luis Enrique je kazao kako će Suarez sigurno odigrati dio utakmice. To se i očekivalo. Urugvajac je prije toga za Barcelonu odigrao tek 15 minuta u pobjedi protiv meksičkog Leona za trofej Gamper. Zatim je u 90 minuta zabio dva gola za drugu Barceloninu momčad u pobjedi 6:0 protiv indonezijske reprezentacije U-20. BivÅ¡i Liverpoolov napadač takoÄ'er je bio dvostruki strijelac za Urugvaj u pobjedi protiv Omana u prijateljskoj utakmici u listopadu.

"Da ću započeti utakmicu čuo sam sat i pol prije utakmice. Posljednjih tjedana trenirao sam s mislima na El Clasico. Osjećao sam se spremnim za igru", kazao je Suarez nakon utakmice.

Dobro se povezao s Messijem i Neymarom, asistirajući potonjem za gol u 4. minute. Stvarao je probleme Sergiju Ramosu i Pepeu s nekoliko pametnih ubacivanja. Ipak, nedostatak utakmica "u nogama" osjetio se kako je utakmica odmicala, što je razumljivo, nakon četiri mjeseca bez natjecanja.

Uz dužno poštovanje Leonu, Indoneziji U-20 i Omanu, Real Madrid bio je pravi test. Iako je Suarez s nekoliko zanimljivih utrčavanja i pametnih dodavanja pokazao da će biti vrijedno pojačanje za Barcelonu, Santiago Bernabeu nije bio mi mjesto ni vrijeme za njegov debi.

"Ne žalim zbog toga što sam utakmicu počeo sa Suarezom, on je za nas vrlo važan igrača i poznaje dobro sve naše mehanizme u igri", kazao je Luis Enrique nakon utakmice.

Barcelona je u Madrid stigla s rekordom od osam utakmica bez primljenog gola i gol razlikom 22-0. Ali, Enrique koji je kao igrač proveo pet godina u Realu, prije nego što je prešao u Barcelonu, napravio je nekoliko upitnih izbora za El Clasico.

Njegova odluka da Jeremy Mathieu zaigra na mjestu lijevog braniča činila se dobrim izborom, jer su Dani Alves i Jordi Alba kao stoperi mogli rješavati opasnosti pred vlastitim vratima. No, Gerrard Pique bio je loš i na kraju je skrivio jedanaeterac iz kojeg je Real izjednačio.

U sredini je uvrštenje Xavija bio riskantan potez. Odličan u prethodnim utakmicama Primere, 34-godišnji veznjak puno više doprinosi Barceloninoj igri kada ima loptu u nogama. Bez nje, Xavi igra bez intenziteta i potrebnog pritiska na sredini. To se vidjelo pogotovo u drugom poluvremenu. Na kraju ga je zamijenio Ivan Rakitić, ali šteta je već bila napravljena. Real je već imao inicijativu, a Karim Benzema postigao je treći pogodak samo minutu nakon što je ušao hrvatski reprezentativac.

Treći gol djelo je pogreÅ¡ke u komunikaciji izmeÄ'u Andresa Inieste i Javiera Mascherana, nakon koje su domaćini razvili ubojitu kontru iz koje je poentirao francuski napadač i zaključio utakmicu.

Iniesti u posljednje vrijeme nedostaje genijalnih poteza kakve je godinama imao u Barcloni. Sergio Busquets se u posljednjim utakmicama takoÄ'er bori s formom. Možda je Mascherano bolja opcija na toj poziciji.

"Pogreške su sastavni dio igre, učimo na njima i idemo naprijed", kazao je Luis Enrique.

Te su se pogreške mogle izbjeći s drugačijim izborom prvih 11. Na stranu netaknuta mreža u prvih osam kola Primere, Barcelona je protiv PSG-a i Reala primila šest golova u dvije utakmice. To dokazuje da statistika može i zavarati.

"Nula" u vlastitoj mreži protiv Elchea, Rayo Vallecana, Granade i Malage je  sjajna stvar, ali nad Barcloninom obranom postoji velika sjena sumnje. Luis Enrique ima o čemu razmiÅ¡ljati nakon svog prvog trenerskog El Clasica.
Ben Hayward

pomaranca

Luka Modrić proglašen je za najboljeg veznog igrača španjolske Primere u tradicionalnom izboru nogometaša i trenera. Ivan Rakitić dobio je nagradu za fair-play.

Modrić, koji je prema mnogima bio jedan od najzaslužnijih u pohodu Real Madrida do desetog naslova prvaka Europe, slavio je ispred veznjaka Barcelone Sergija Busquetsa i Gabija iz Atletico Madrida.

Rakitić je dobio nagradu za fair-play zbog načina na koji se rastao s bivšim klubom Sevillom, koju je predvodio do naslova pobjednika Europske lige. Nakon toga odlučio je karijeru nastaviti u Barceloni, a navijačima Seville poručio je da će sigurno još jednom zaigrati za taj klub.
(hrt.hr)

pomaranca

Nakon poraza od Real Madrida, Jeremy Mathieu je bio jedan od rijetkih igrača koji su dali izjavu za medije. Tridesetogodišnji (30) Francuz je spomenuo kako je poraz sastavni dio nogometa, te da se moraju skoncentrisati na iduću utakmicu.

Poraz od ljutog rivala je otkrio sve slabosti ove Barcelone, meÄ'utim mnogi navijači su posebno kritizirali igru dva čovjeka - Piquea i Mathieua. Iako su i navijači bili iznenaÄ'eni postavkom Luisa Enriquea, isto se može reći i za igrače. "Bio sam iznenaÄ'en kada sam otkrio da ću igrati na poziciji lijevog beka, ali odluka nije na meni nego na treneru, on je taj koji odlučuje. Odlično smo otvorili utakmicu, postigli pogodak te dobro odradili posao u odbrani. Ali, onda smo postali ranjivi na njihovo najjače oružje - kontranapade. Njihov drugi pogodak nas je doslovno dotukao," izjavio je Mathieu a zatim se dotakao i Barçine skok igre: "Uprkos činjenici da sada u timu imamo visoke igrače kao Å¡to su Pique, Busquets pa i ja sam, očito je da joÅ¡ uvijek imamo problema sa prekidima. Moramo viÅ¡e raditi u tom aspektu igre."

Iako je doživio svoj prvi ligaÅ¡ki poraz sa Barcelonom, Mathieu vjeruje da ova ekipa može učiniti dosta ove sezone, takoÄ'er, dotakao se i debija Luisa Suareza: "U timu imamo odlične igrače, meÄ'u njima je i Suarez. Za mene je on jedan od najboljih napadača na svijetu. Å teta je Å¡to mora igrati na krilu jer je on roÄ'eni napadač."

Za kraj, Mathieu je izjavio kako je prelazak u Barcelonu ostvarenje njegovog sna: "Mislim da sam sad na vrhuncu svoje karijere, igram za Barcelonu ali takoÄ'er igram i za reprezentaciju svoje domovine. Prije sam El Clasico gledao kod kuće na TV-u, ali u subotu sam i sam bio dio tog velikog derbija."
Edin Huseinović

pomaranca

Prema tvrdnjama katalonskog dnevnog lista Sport, ekipa Barcelone na stolu ima tri ponude za štopera Gerarda Piquea, a sve tri su iz Engleske.

Sport tvrdi kako su ekipe Chelseaja, Manchester Uniteda i Manchester Cityja, spremile ponude za Piquea, a za sada prednjači ponuda Plavaca iz Londona.

Chelsea je ponudio katalonskom timu 30 miliona eura, City dva, a United pet manje, te bi jedna od ovih ekipa mogla uskoro biti novi dom za Piquea.

Navodno, najbliži dovoÄ'enju Å¡panskog Å¡topera je Chelsea. Pique je u sjajnim odnosima sa ovoljetnim pojačanjem tima sa Stamford Bridgea Cescom Fabregasom i on bi mogao krenuti njegovim stopama.

Pique je u periodu od 2004. do 2008. godine nosio dres Manchester Uniteda, nakon čega se vratio u Barcelonu.
(sportsport.ba)

pomaranca

Trener Real Madrida Carlo Ancelotti zanima se za 21-godišnjeg veznjaka Lucasa Silvu, na kojeg je oko bacio i Milan. Brazilski veznjak trebao bi biti zamjena za Khediru. - Izvor: Marca