Ostale zanimljivosti u nogometu

Started by pomaranca, June 30, 2011, 11:42:42 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

pomaranca

Frank Lampard je i službeno novi igrač New York Cityja. Potpisao je na dvije godine.
(goal)

pomaranca

Luis Enrique danas je saopštio spisak igrača koji će putovati u St George’s Park (Engleska), gdje će FC Barcelona nastaviti pripreme za novu sezonu.

U ponedjeljak će se ekspedicija zaputiti u Englesku, a pridružit će se i čileanski golman Bravo, koji je dobio četiri dana više odmora u odnosu na igrače čije su reprezentacije eliminisane u grupnoj fazi Svjetskog prvenstva.

Lucho je pozvao i Martina Montoyju, iako je ovaj ddefanzivac trenirao odvojeno od ekipe posljednjih dana, dok, očekivano, poziv nije dobio Adriano, koji ima srčanih problema.

Znači, kompletan spisak putnika izgleda ovako: Ter Stegen, Masip, Bravo, Adriano, Piqué, Alba, Mathieu, Bartra, Song, Busquets, Xavi, Iniesta, Rafinha, Sergi Roberto, Rakitić, Afellay, Pedro, Deulofeu, Patric, Edgar Ié, Grimaldo, Samper, Halilović, Munir, Sandro i Adama.

Kao što možete primijetiti, Enrique je pozvao 18 igrača prve ekipe i 8 iz Barçe B.

Detalji
Kao što smo naveli, Barçina ekspedicija na put će krenuti u ponedjeljak, 28. jula, u 09:45 sati, dok je dolazak u Birmingham planiran za 11:50 sati. Istog dana bit će održan prvi trening, a zakazan je u 18:00 sati.

Od utorka do petka ekipa će odraÄ'ivati po dva treninga dnevno (09:30 i 18:30 sati), Å¡to znači da će u samo pet dana boravka u Engleskoj biti obavljeno čak devet treninga. TakoÄ'er, svakog će dana s novinarima (u 12:30 sati) porazgovarati jedan član ekipe.

U subotu ujutro, tačnije u 09:45 sati, ekspedicija će napustiti Birmingham i zaputiti se u Nicu, gdje će igrati prijateljsku utakmicu protiv istoimenog protivnika, s početkom u 20:45 sati. Po završetku tog susreta, planiran je povratak u Kataloniju.
Arnel Mahmutović

pomaranca

NeÅ¡to prije 12:00 sati ekspedicija FC Barcelone stigla je u Saint George's Park, a u poslijepodnevnim satima obavljen je prvi trening, od ukupno devet koliko će biti odraÄ'eno tokom boravka u Engleskoj.

Kao Å¡to je planirano, ekipi se pridružio čileanski golman Claudio Bravo, koji je u 18:30 sati obavio prvi trening pod vodstvom Luisa Enriquea. MeÄ'utim, doÅ¡lo je do jedne neočekivane situacije. Naime, Song je napustio kamp, a kao razlog navode se porodični razlozi. I ako pretpostavimo da je to tačno, mala je mogućnost da će kamerunski veznjak i naredne sezone nositi dres FC Barcelona, koja ga je spremna prodati, ali joÅ¡ nijedna zvanična ponuda nije stigla.

Osim toga, bitno je istaknuti da je Martin Montoya normalno trenirao sa saigračima, nakon što je nekoliko prethodnih treninga proveo obavljajući individualne vježbe.

Dakle, Lucho je na raspolaganju imao 17 igrača prve ekipe (Ter Stegen, Masip, Bravo, Montoya, Piqué, Alba, Mathieu, Bartra, Busquets, Xavi, Iniesta, Rafinha, Sergi Roberto, Rakitić, Afellay, Pedro i Deulofeu) i osam iz Barçe B (Patric, Edgar Ié, Grimaldo, Samper, Halilović, Munir, Sandro i Adama).

PočevÅ¡i od sutra, pa do petka, ekipa će trenirati po dva puta dnevno, jer Luis Enrique želi da njegovi izabranici u sezonu uÄ'u maksimalno fizički spremni. Kao Å¡to smo pisali, u subotu, s početkom u 20:45 sati, bit će igrana prijateljska utakmica protiv OGC Nice.
Arnel Mahmutović

pomaranca

Agenti brazilskog braniča Mirande iz Atletico Madrida tvrde da su kontaktirani od strane sportskog direktora Barcelone Andonija Zubizarrete. - Izvor: Sport

pomaranca

Branič Liverpoola Daniel Agger blizu je potpisa ugovora s Barcelonom. Danac bi trebao potpisati petogodišnji ugovor vrijedan 15 milijuna eura. - Izvor: Sport

pomaranca

Miguel Angel Gil, direktor Atletico Madrida, otputovao je u Pariz i započeo razgovore s PSG-om o dovoÄ'enju Argentinca Ezequiela Lavezzija kojeg trener PSG-a Laurent Blanc ne treba u momčadi. - Izvor: AS

Nakon što je propao dolazak Loica Remyja, Liverpool se okreće Ezequielu Lavezziju te bi za Argentinca PSG-u ponudio 23 milijuna eura. - Izvor: Daily Express

pomaranca

Danas je potpredsjednik FC Barcelone Javier Faus održao konferenciju za medije na kojoj je potvrdio da je Klub sezonu 2013/14 završio s 41 milion eura čiste dobiti, što je najbolji finansijski rezultat od sezone 2011/12 (49 miliona eura).

Sadašnja Uprava, tada ne čelu sa Sandrom Rosellom, na čelo Kluba stigla je 2010. godine, a u prvoj finansijskoj sezoni zabilježen je gubitak od 9 miliona eura, što se može ocijeniti manje negativnim u odnosu na raniju sezonu.

Sezonu kasnije, kao što smo naveli, ostvarena je dobit od 49 miliona eura, a u prošloj sezoni 36 miliona eura. Dakle, u četiri sezone ostvaren je profit u ukupnom iznosu od 113 miliona eura.

TakoÄ'er, sadaÅ¡nja Uprava smanjila je dug FC Barcelone za 143 miliona eura, pa on sada iznosi, zaključno s 30. junom 2014. godine, 287 miliona eura. Prije četiri godine isti je iznosio vrtoglavih 431 milion eura. Kretanje ukupnog duga od sezone 2003/04 možete pogledati u prezentaciji na dnu ovog članka.

Naravno, zasluge za spomenute sjajne brojke pripadaju potpisanim sponzorskim ugovorima, a FC Barcelona će u bliskoj budućnosti nastojati da svoje djelovanje proširi na dijelove svijeta koja sada nisu dovoljno "iskorišteni". Kao što smo pisali, posljednjih mjeseci potpisani su sjajni ugovori s Intelom, Becom i brojnim drugim kompanijama, koje sada pune klupsku kasu.

Na kraju još spomenimo da se FC Barcelona nalazi na drugom mjestu najvrijednijih sportskih klubova u svijetu, s vrijednošću od 3,2 milijarde dolara, što predstavlja povećanje od 23% u odnosu na prošlu godinu. Na prvom mjestu nalazi se Real Madrid, koji je napredovao 4% u odnosu na prošlu sezonu i sada vrijedi 3,44 milijarde dolara. Zanimljivo je da je 2010. godine FC Barcelona bila na 24. mjestu spomenute Forbesove liste.
Arnel Mahmutović

pomaranca

Alejandro Sabella, trener koji je odveo Argentinu u finale Svjetskog prvenstva u Brazilu, više nije argentinski izbornik, priopćeno je iz Argentinskoga nogometnoga saveza.

Sabella (59) je pismom obavijestio predsjednika Saveza Julija Grondonu da podnosi ostavku, te je tako učinio ono što je najavljivao dva dana prije velikog finala s Njemačkom kada je izjavio da više nema energije i snage da vodi Argentinu.

Sabella je Gaučose preuzeo prije tri godine. U južnoameričkim kvalifikacijama osvojili su prvo mjesto postigavši 35 pogodaka u 16 dvoboja.

Argentinu sljedeće godine očekuje Copa America u Čileu, a 3. rujna igraju pripremnu utakmicu ponovno s Njemačkom i to u Düsseldorfu.

Argentinski mediji navode da je najozbiljniji kandidat za novog izbornika Jose Pekerman, koji je na SP-u vodio Kolumbiju, a spominje se i bivši trener Barcelone Gerardo Martino.
(hrt.hr)

pomaranca

Kao što smo pisali u više navrata, FC Barcelona se nalazi na pripremama u Engleskoj, a, nakon što je to jučer učinio Ivan Rakitić, danas je konferenciju za medije održao Pedro Rodriguez.

Na samom početku, hrvatski reprezentativac se osvrnuo na dosadašnji dio predsezone: "Sve je pozitivno i već osjećam da sam napravio pravi potez dolaskom u Barçu. Na$$$$o radimo od početka priprema, a, ako se stvari i dalje budu odvijale na ovaj način, uvjeren sam da će navijači uživati u onome što će gledati tokom sezone."

Potom je dodao: "Mislim da je rad sličan načinu na koji je Unay Emery radio u Sevilli, iako je ovdje intezitet veći, kao i sami zahtjevi. Ovdje sam pet ili šest dana i, ako Bog da, bit ću još mnogo. Uživam u svakom trenutku, a što ste sretniji, to je bolje. Mrzim gubiti, pa ću dati sve od sebe, a i želim pokazati da sam spreman za ovaj izazov... Ako ne obratite pažnju na zagrijavanju, može doći do problema u fizičkoj spremi."

Ivan tvrdi da je jedna od njegovih osobina sjajno prilagoÄ'avanje različitim sredinama. "NajviÅ¡e uživam kada sam u poziciji da pomažem ekipi. Ako ekipa igra dobro sa mnom na bilo kojoj poziciji, to je bolje za mene, nebitno da li je to u sredini, na krilu ili u napadu. Moram dati 100% svojih mogućnosti na koju me god poziciju Å¡ef postavi, a on me poznaje jako dobro i uvjeren sam da će donijeti ispravnu odluku... U Sevilli sam igrao u veznoj liniji ili iza napadača", kazao je novi veznjak Blaugrane.

Osvrnuo se i na odluku Xavija Hernandeza da joÅ¡ jednu sezonu ostane u Klubu: "To je sjajna vijest. On je simbol Kluba. Nisam nikada ranije igrao s njim, ali sam primijetio koliko je koncentrisan na treninzima. Kao mlaÄ'em igraču, bit će mi zadovoljstvo učiti od takvog čovjeka, na terenu i izvan njega. To je veličanstvena vijest za sve u ekipi."

Kratko je prokomentarisao trojac Neymar - Messi - Suarez, koji bi u novoj sezoni trebao zadavati ogromne probleme protivničkim odbranama: "To su tri najbolja svjetska igrača. Moramo biti blizu kako bismo mogli učiti od njih, ali ekipa se ne sastoji samo od tri igrača. Jedva čekam njihovo pridruživanje treninzima."

Konačno, osvrnuo se na svog sunarodnjaka Alena Halilovića, koji se s prvom ekipom priprema u Engleskoj. "On je vrlo mlad fudbaler i moj je cilj učiniti da se osjeća ugodno. I ja sam novi ovdje, ali poznajem ove igrače viÅ¡e od njega, te govorim Å¡panski jezik. PokuÅ¡avam biti njegov stariji brat, a nisam iznenaÄ'en njegovim nastupima. Siguran sam da će, kada za to doÄ'e vrijeme, pokazati svoj kvalitet u zvaničnim utakmicama i donijeti nam mnogo radosti", zaključio je popularni Raketa.

Pedro: "Luis Enrique zna šta mogu"

Krilni napadač počinje svoju šestu sezonu u prvoj ekipi, a zadovoljan je odnosom Uprave prema njemu: "Klub ima povjerenja u mene. Ranije sam radio s Luisom, dobro me poznaje i zna koliko mogu. To je bila važna činjenica u mojoj odluci da ostanem u klubu koji mi je dao sve."

Dodao je i da se ne boji pojačane konkurencije, s obzirom da je FC Barcelona realizovala transfer Luisa Suareza: "Zajednički cilj svih igrača prve ekipe je da odigramo dobru sezonu. Trener će odlučiti ko će igrati, a ja sam se uvijek za mjesto u početnih 11 borio s velikim igračimna. Puno sam naučio od njih, a ne sumnjam da će ista stvar biti i s Luisom, koji je sjajan fudbaler."

Osvrnuo se na uslove koji su ekipu dočekali u St.George's Parku. "Ovo je nevjerovatno. Travnjaci su sjajni, temperatura zraka idealna za treniranje i sobe su jako udobne. Uglavnom, imamo dovoljno prostora za opuštanje", zaključio je Pedro današnje obraćanje novinarima.
Arnel Mahmutović

pomaranca

Francuz Herve Renard preuzeo je reprezentaciju Obale Bjelokosti koju je dan nakon ispadanja sa Svjetskog prvenstva napustio izbornik Francuz Sabri Lamouchi.

Četrdesetpetogodišnji Renard trenersko je ime stekao s reprezentacijom Zambije s kojom je 2012. senzacionalno osvojio naslov afričkog prvaka i postao pravi heroj u toj zemlji. Nakon Zambije prihvatio je posao u francuskom prvoligašu Sochauxu, kojeg nije uspio spasiti od ispadanja.

Renard je dobio povjerenje Nogometnog saveza Obale Bjelokosti ispred protukandidata Francuza Frederica Antonettija i Portugalca Manuela Josea.
(hrt.hr)

pomaranca

Bivši kapetan švedske reprezentacije Olof Mellberg raskinuo je ugovor s danskim prvoligašem Kopenhagenom te objavio završetak svoje igračke karijere.

Ovo je bio posljednji ugovor u mojoj karijeri, izjavio je 36-godiÅ¡nji Mellberg koji je u karijeri izmeÄ'u ostalih igrao i za Å¡panjolski Villarreal, englesku Aston Villu i talijanski Juventus.

Za švedsku reprezentaciju Mellberg je odigrao 117 utakmica.
(hrt.hr)

pomaranca

Bivši centarfor nizozemske nogometne reprezentacije Ruud van Nistelrooy (38) imenovan je pomoćnikom novog izbornika oranja Guusa Hiddinka, objavio je Nizozemski nogometni savez (KNVB).

Bivši napadač Manchester Uniteda i Real Madrida, koji je u 70 utakmica za nizozemsku reprezentaciju postigao 35 golova, na poziciji asistenta zamijenio je Patricka Kluiverta, koji je napustio stručni stožer zajedno s dosadašnjim izbornikom Louisom van Gaalom.

Hiddinkov prvi pomoćnik bit će i Danny Blind, koji je asistirao i Van Gaalu, a prema dugoročnom planu KNVB-a Blind bi 2018. godine trebao zamijeniti Hiddinka na dužnosti izbornika.

Za trenera vratara Hiddink je u svom stožeru angažirao Patricka Lodewijksa umjesto Fransa Hoeka, koji je odlučio ostati uz Van Gaala i u Manchester Unitedu.

KNVB je za rad s mlaÄ'im uzrastima angažirao joÅ¡ četvoricu bivÅ¡ih reprezentativaca, Pierrea van Hooijdonka, Arona Wintera, Sonnyja Silooya i Michaela Reizigera.
(hrt.hr)

pomaranca

Dolazak Luisa Enriquea nije samo promijenio dnevnu rutinu igračima, vratio je i pravila ponašanja kojih se igrači moraju pridržavati.

Dakle nije samo uveo maksimalan intenzitet rada na treninzima i nivo koji se od igrača traži, nego igrači sada imaju kodeks ponašanja koji moraju slijediti. Nešto slično pravilima koja je imao Guardiola dok je bio trener.

1. Igrači se moraju pojaviti sat vremena prije treninga

2. Apsolutna zabrana bilo kakvih alkoholnih pića tokom zajedničkih obroka

3. Dolazak kući prije ponoći 48 sati prije utakmice

4. Ozbiljan disciplinski prekršaj povlači mogućnost izbacivanja iz tima

5. Izjave igrača uvijek moraju biti praćene dozom respekta

6. UvoÄ'enje novčanih kazni, od 1000 do 6000 â,¬

7. Igrači moraju nositi službenu odjeću na službenim putovanjima i službenim pojavljivanjima

8. Odgovorni su za sadržaj koji postavljaju na društvene mreže

9. Zabranjeni bavljenje rizičnim sportovima: motociklizam, alpinizam itd.

10. Sav novac od kazni ide humanitarnim organizacijama.

Ovaj kodeks odražava karakter i ličnost Lucha. Gotovo drakonske kazne u skladu su sa svim za Å¡ta se on zalaže. MeÄ'u lakÅ¡im prekrÅ¡ajima se navodi propuÅ¡tanje pojavljivanja sat vremena prije treninga, dok su teži prekrÅ¡aji nedolazak na trening iz razloga koji nisu opravdani.

Vraćaju se i novčane kazne. Kretat će se izmeÄ'u 1000 i 6000 eura. Uz ovu najviÅ¡u cifru ide neki teži prekrÅ¡aj koji povlači i udaljavanje iz ekipe.

Većinu normi uveo je Guardiola u svojoj prvoj sezoni, počevši od pojavljivanja sat vremena prije treninga u Ciutat Esportivi, do zajedničkih obroka i sl. Treba podsjetiti da je Pep u svojoj prvoj sezoni kaznio cijelu ekipu jer su zakasnili nekoliko minuta na trening.

Bilo kako bilo, Luis Enrique uveo je i neke svoje norme ponašanja i na taj način unio svoj dodir cijeloj ovoj temi. Primjer tome je da igrači na zajedničke obroke moraju doći u službenoj odjeći. Što se tiče društvenih mreža, Lucho igračima dozvoljava aktivnost na istim, s tim što su igrači odgovorni za sadržaj koji postavljaju. Ukoliko bi bilo problema s društvenim mrežama, spreman je zabraniti ih igračima.

Jedini koji je zasad "napunio kasu" je Gerard Pique, zbog kašnjenja na trening. Pique je i u Guardiolino doba bio igrač koji je uvijek bio u prvim redovima za kažnjavanje.

Kakav će uspjeh imati ovaj kodeks, ostaje nam da vidimo.
Slavko ÄŒavka

pomaranca

http://www.youtube.com/watch?v=KtG-IGqMgL8

Igrači Barcelone će večeras odigrati prijateljsku utakmicu s Nicom, prije nekoliko dana je u javnost došao snimak kako se Jordi Alba i Rafinha zabavljaju s penalima. Nije ni čudo, lopta je namijenjena potpuno drugim stvarima. Ali gol je na kraju postignut.:smile:

pomaranca

Igrači Paris St Germaina pobjednici su francuskog Superkupa. Nacionalni prvaci su utakmicu protiv pobjednika francuskog kupa, momčadi Guingampa, igrali u Pekingu. Momčad Laurenta Blanca je pobijedila 2:0. Strijelac oba pogotka bio je prvi superstar Zlatan Ibrahimović, prvi pogodak u devetoj minuti, a drugi u 20. iz jedanaesterca.
(sport-tv.si)