Ostale zanimljivosti u nogometu

Started by pomaranca, June 30, 2011, 11:42:42 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

pomaranca

Trener koji će ostati u najljepšem sjećanju svih Barçinih navijača je prije svoje smrti od kluba tražio samo jedno, a to je da njegove kolege Roura i Altamira nastave raditi u klubu. Naravno, Barça je ispunila posljednju želju Vilanove.

Tito Vilanova je bio čovjek od akcije, uvijek spreman da uradi ono što smatra da je ispravno. Čak je i u posljednjim danima svog života radio nevjerovatne stvari, poput organizacije vlastite sahrane. Njegova supruga Montse je u potpunosti ispunila njegove želje i slijedila instrukcije. Iako je klub nastojao da napravi veliki ispraćaj svom treneru, Tito je to odbio, želeći skroman ispraćaj, bez prevelike medijske pažnje. Tako je i bilo.

Osim toga, Tito je pokazao kako je veliki čovjek. U posljednjim danima svog života, umjesto da se brine o sebi, brinuo se o drugima. Tako je zamolio klub da ispune njegovu posljednju želju vezanu za njegovu strast - nogomet. Zamolio je upravu da pronaÄ'e mjesta za njegove saradnike, Rouru i Altimiru, s kojima je proveo dugo godina obavljajući trenerski posao. To su osobe kojima je slijepo vjerovao i koje su uvijek bile uz njega.

Nekoliko dana prije smrti, posjetio je tadašnjeg predsjednika Rosella i izrazio zabrinutost za svoje kolege, znajući da će Tata Martino, novi Barçin trener, povesti svoj stručni štab. Naravno, bio je uvjeren da njegovi prijatelji neće nastaviti raditi u prvoj ekipi. Nije bila samo stvar u prijateljstvu, nego u tome što je Tito znao da se radi o stručnjacima, te da zaslužuju mjesto u klubu kakav je Barça.

Tito je bio uvjeren da će ovaj dvojac biti sjajan u radu sa mladićima La Masije. Rosell je tu molbu prenijeo Bartomeuu, a predsjednik Barcelone je naravno postupio prema želji Vilanove. Barça je svakako nastojala promijeniti imena u menadžemntu kantere, ali prijedlog Tita Vilanove je odlučio. Možemo reći da je tako posljednja želja sjajnog čovjeka, trenera sa velikim znanjem ispunjena.
Amer Buljubašić

pomaranca

Dani Alves je pričao čiste savjest na press konferenciji nakon poslijepodnevnog treninga u utorak. TakoÄ'er potvruÄ'uje da ima ugovor do 2016., a ne do 2015. kako se ranije mislilo. Imao je dosta eksplozivnih komentara.

Ovdje su glavne fraze koje dolaze od Brazilca:

Dani Alves je pričao o kritikama upućenim njemu. Rekao je kako ga motiviraju, te ukoliko ga klub viÅ¡e ne želi, da će otići. TakoÄ'er je govorio da novinari piÅ¡u neistinite priče, te da bi bilo nepravedno da su osvojili ligu proÅ¡le godine.

''Oni su puno razgovarali o meni ovdje, ali me kritike motiviraju. Pohvala me čini slabijim.''

''Zaradio sam to da me poštuju nakon odigranih skoro 300 utakmica u ovom klubu.''

''Želio sam razgovarati sa Enriqueom kako bih vidio da li računa na mene. Rekao je da računa. Ako on računa na mene i ja ću računati na njega. Jednog dana ću napustiti Barcelonu, ali želim to učini da se osjećam kao veliki profesionalac.''

''Činilo se da je svaka sramota, koja se desi, bila moja. Nisam se osjećao podržanim, kada sam čito novine.''

''Ako me klub ne želi neka mi to kaže, otići ću odmah.''

''Za naš prošlogodišnji neusjeh nije kriv Tata Martino, krivi smo mi. Nismo radili dobro. Bilo bi nepravedno da smo osvojili La Ligu.''

''Novinari pišu laži. Ljudi kupuju novine da bi pročitali činjenice, ali toliko stvari nije istinito.''

Desni bek Barcelone i Brazila govorio je o tome kako se ne boji Real Madrida, te da poštuje svakog supranika. Rekao je da su prošlu sezonu započeli dobro, te da imaju jasne ideje, koje moraju primjenjivat u praksi.

''Mi smo sezonu počeli u dobroj formi. Znamo šta želimo i to moramo primjeniti. Svi timovi koji žele osvojiti ligu, moraju se poboljšati.''

''Ne bojim se Real Madrida. Uvijek smo imali poštovanje prema suparniku, a vjerujem i da je poštovanje uzvraćano. Morati ćemo se boriti sa njima.''

Alves je pričao o novom igraču Barce, Luisu Suarezu, te o FIFA-inoj kazni za Luisa.

''Trebamo 'loÅ¡e' ljude u ekipi, jer ako ih nemamo, onda sve opet ide na moja leÄ'a. On će pridonijeti mnogo ekipi, ali ne mora mijenjat svoj stav ili način igranja. Ne želim dati svoje miÅ¡ljenje o FIFA-inoj kazni. Držim svoje miÅ¡ljenje za sebe.''

TakoÄ'er je pričao o suigraču iz reprezentacije te iz kluba, Neymaru. Rekako je da je njegov odnos sa Messijem sve bolji, te da od njega očekuje viÅ¡e.

''Kad je stigao govorili su da mu treba vremena da se prilagodi. Prošle sezone je bio dobar, ali ove sezone mora biti još bolji, jer ako ne bude ljudi će ga kritikovati kao mene.''

''Odnos sa Messijem mu je sve bolji. Mislim da će biti jako uzbudljivo gledati ih ove sezone.''

Za kraj, Alves je pričao o reprezentaciji, o igri na Svjetskom prvenstvu, te velikom porazu od Njemačke.

''Nisam zabrinut jer me Dunga nije pozvao. Poslije Svjetskog prvenstva neko je trebao biti 'loš policajac', a to sam bio ja. Ne možete se boriti protiv novina.''

''Nismo bili dobro pripremljeni za Svjetsko prvenstvo. Njemačka nam je očitala lekciju. Primili smo 7 golova, a mogli smo 10.''
Ajdin Žildžović

pomaranca

"Djeca samo žele igrati nogomet i nemaju nikakve veze s politikom transfera". Barcelona je prije nekoliko dana dobila kaznu kako u iduća dva prijelazna roka ne smije dovoditi igrače, a potpuno u sjeni prošla je povezana priča zbog koje je klub i kažnjen. Barca je dovodila maloljetnike, a jedan od njih je i Théo Chendri.

Supertalentiranog dječaka htjeli su Real Madrid, Manchester United, Manchester City, Lyon, Rennes, Montpellier, Sochaux i Toulouse, ali Barcelona je bila jedina opcija. MeÄ'utim, po Fifinim pravilima, transfer maloljetnika smije se ostvariti samo ako on ima najmanje 16 godina. Theo je po dolasku imao manje pa je četiri mjeseca pauzirao, dok nije navrÅ¡io 16.

"Djeca samo žele igrati nogomet i nemaju nikakve veze s politikom transfera. Fifa svojim potezima više kažnjava djecu, nego Barcelonu koja mazi i pazi Thea", za Mundo Deportivo rekla je Corinne Szczur, majka Thea Chendrija.

Ona i njena obitelj mogu biti mirni, ali pitanje je što sa svim klincima koje je Barcelona dovela.

"Sve je to velika nepravda jer su i roditelji te djece puno žrtvovali, kao što sam i ja morala svojedobno da bi moj sin mogao ovdje doći. Dala sam otkaz u Francuskoj i krenula u zemlju u kojoj nikoga ne poznajem i čiji jezik ne govorim. Mnogo toga Fifa je zanemarila".
(goal)

pomaranca

Povremeni kamerunski reprezentativac 24-godiÅ¡nji Albert Ebosse umro je u subotu nakon Å¡to je pogoÄ'en u glavu nepoznatim predmetom bačenim sa tribina.

Prema prvim informacijama kamerunski nogometaÅ¡, koji je bio strijelac jedinog pogotka za JS Kabylieu u domaćem porazu 2. kola Alžirske lige od USM Algera (1:2), pogoÄ'en je u glavu kamenom na kraju susreta dok je hodao prema tunelu stadiona. Odmah je prevezen u bolnicu, ali je preminuo od zadobivenih ozljeda. Ministarstvo unutarnjih poslova Alžira otvorilo je istragu o ovom slučaju.

Umro mi je na rukama na putu za bolnicu. Ne mogu vjerovati da se ovo dogodilo, potpuno sam slomljen i ne znam hoću li se ikad oporaviti od ove tragedije, izjavio je Ali Rial, kapetan Kabylie.

Ovo je katastrofa, nezamislilvo je da igrač može poginuti zbog poraza. Naši stadioni više nisu sigurna mjesta za nogomet. Sa smrću Ebossea postali su groblja. Ovo je velika sramota za našu zemlju, izjavio je Djameleddine Benlamri, suigrač poginulog kamerunskog nogometaša.
(hrt.hr)

pomaranca

Pristaše poljskog kluba Legia sinoć su razvili veliki transparent s krmačom, okruženom natpisom UEFA, 6<1 nogomet nije važan, novac je.

http://www.youtube.com/watch?v=1lpee5iaZRg

pomaranca

Luksuzni trening centar ukrajinskog nogometnog prvaka Šahtara iz Donjecka uništen je u subotnjem granatiranju u istočnoj Ukrajini, objavio klub.

Dvije su granate izravno pogodile središnju zgradu uništivši gornji dio u kojemu su bili stanovi igrača prve momčadi. Zona za odmor i soba za vježbu su u potpunosti uništene, a vatrogasci su čitavu noć gasili veliki požar. Uspjeli su ga lokalizirati, ali na nekim dijelovima još gori, objavio je Šahtar.

Ranije ovoga tjedna u granatiranju je stradao i Å ahtarov stadion Donbas Arena.
(hrt.hr)

pomaranca

Nakon veoma dobrog nastupa u debiju za prvu ekipu, protiv Apoela (1:0), mladi defanzivni veznjak Barçe B Sergi Samper našao se u središtu pažnje španske javnosti. Kao što smo pisali, trener Arsenala Arsene Wenger veliki je "fan" ovog mladića.

Prema informacijama koje je objavio "El Mundo Deportivo", francuski stručnjak 2011. godine krenuo je u ofenzivu kako bi osigurao dovoÄ'enje mladog Sampera. MeÄ'utim, tada je s prirodnim nasljednikom Sergija Busquetsa razgovarao bivÅ¡i Barçin trener Pep Guardiola.

Naime, nakon Å¡to je kadetska ekipa osvojila Nike Premier kup, predstavnici Arsenala održali su sastanak s predstavnicima tri mlada igrača FC Barcelone. U pitanju su bili Jon Miquel Toral i Hector Bellerín, koji su, nakon uspjeÅ¡nih pregovora, odlučili katalonsku prijestolnicu zamijeniti Londonom. MeÄ'utim, Samper, koji je u Klubu od svoje Å¡este godine, odlučio je ostati i strpljivo čekati svoju priliku. No, nema sumnje da je razgovor s Pepom dodatno učvrstio njegovu želju za postizanjem velikih stvari u Blaugrani.

No, Arsenal nije odustao. Prije zatvaranja ljetnog prijelaznog roka ove godine, ponovo su pokušali realizovati transfer, ali i još jednom dobili jasan odgovor - Samper želi ostati u FC Barceloni!
Arnel Mahmutović

pomaranca

Pizzu nakon utakmice vole pojesti Lionel Messi, Sergio Busquets, Xavi, Andres Iniesta, Dani Alves i Luis Suarez. Ivan Rakitić i Rafinha preferiraju sushi, dok Javier Mascherano i Claudio Bravo uživaju u tjestenini.

Znate li što nogometaši najradije jedu nakon utakmice? Evo prilike da saznate. U medije je nakon utakmice Malage i Barcelone procurio popis hrane koju su nakon utakmice jeli Katalonci.

Prevladava talijanska kuhinja, posebno pizza, a nju izmeÄ'u ostalih vole nakon utakmice pojesti Lionel Messi, Sergio Busquets, Xavi, Andres Iniesta, Dani Alves i Luis Suarez.

Popis igrača i omiljena jela:

Ter Stegen: sushi i Nutella
Montoya: pizza sa šunkom i sirom
Pique: Nutella i voće
Rakitić: sushi i voće
Busquets: pizza sa šunkom i voće
Xavi: pileća prsa i pizza sa šunkom
Pedro: pizza sa šunkom i sirom, sendvič od puretine i sira te voće
Iniesta: pizza sa šunkom i sirom, sendvič i kobasica
Luis Suarez: pizza sa šunkom i sirom, cezar-salata
Messi: pizza sa sirom
Neymar: pizza sa šunkom i sirom te voće
Rafinha: pizza sa šunkom i sirom, sushi i banane
Bravo: bijela tjestenina i voće
Mascherano: salata od tjestenine i voća
Bartra: pizza sa šunkom i sirom te sushi
Douglas: pizza sa sirom
Jordi Alba: pizza sa šunkom i sirom, sendvič od puretine i sira, voće
Sergi Roberto: sushi i trostruki Nutella sendvič
Adriano: pizza sa šunkom i sirom
Alves: pizza četiri sira
Mathieu: sendvič od šunke i sira
Masip: pizza od tune, tuna i vegetarijanski sendvič
Samper: pizza sa šunkom, voće
Sandro Ramirez: pizza sa šunkom i sirom, tuna i voće
Munir: pizza sa sirom i voće
(goal)

pomaranca

Ronaldo bi mogao napustiti Real Madrid i vrati se u Manchester United. Portugalac bi u tom slučaju bio plaćen najmanje 140 miliona funti, odnosno 179 miliona eura, prenosi britanski dnevnik Guardian.

Prema istom izvoru razgovori o transferu Portugalca počeli su prije 18 mjeseci, ali je u meÄ'uvremenu on potpisao novi ugovor s "kraljevskim klubom" i tako postao najplaćeniji svjetski igrač. Ronaldo trenutno zaraÄ'uje 21 milion eura godiÅ¡nje, s tim da Real (ne Ronaldo) plaća porez od 52 posto. TakoÄ'er se navodi da je Real spreman prodati ga za 60 miliona funti, odnosno 75 miliona eura. Britanski porez na velike zarade je 45 posto i zbog toga bi Ronaldo morao pristati na smanjenje plaće, ali United želi vratiti "CR7" na "Old Traford" i spreman je na ustupanje dijela zarade od komercijalnih prava.

Najplaćeniji igrač "Ä'avola" trenutno je Wayne Rooney sa 300.000 funti (oko 384.000 eura) sedmično, i spekuliÅ¡e se da bi Ronaldo mogao da zaraÄ'uje 100 hiljada viÅ¡e, ako bi pristao da se vrati. Ronaldo će u februaru napuniti 30 godina, a njegov ugovor ističe 2018. Ukoliko United ipak odustane od ovog posla, britanski mediji navode da to otvara prostor za Chelsea, Manchester City i PSG. Ostaje da se vidi koliko su spekulacije engleskih novinara tačne, poÅ¡to je Ronaldo nedavno izjavio da je sretan u Realu.
(vijesti.ba)

pomaranca

Svjetska nogometna krovna organizacija FIFA objavila je da će formirati radnu skupinu koja će izraditi zabranu vlasništva igrača od trećih stranki.

Predsjednik Fife Sepp Blatter objavio je na konferenciji za medije poslije dvodnevnog sastanka izvršnog odbora federacije da će zabrana biti uvedena poslije tzv. prijelaznog razdoblja.

"Donijeli smo čvrsti zaključak da se vlasništvo od trećih stranki treba zabraniti, ali se ne može smjesta zabraniti te će uspostavljen prijelazni period."

FIFA je reagirala poslije velikog Uefinog pritiska. Europska nogometna federacija prijetila je da će sama za sebe donijeti zabranu ako FIFA ne bude to učinila.

Vlasništvo trećih stranki podrazumijeva situaciju u kojoj igrač ili tvrtka koja ga zastupa ima potpuno ili djelomično vlasništvo prava na igrača umjesto igračevog kluba.

Pojava je najraširenija u Argentini i Brazilu, ali je prisutna i u nekim europskim zemljama.
(hrsport.net)

pomaranca

IzvrÅ¡ni odbor MeÄ'unarodnog nogometnog saveza (FIFA) odbio je zahtjev Gibraltara za primanje u svoje članstvo, iako je ta britanska enklava na jugu Pirenejskog poluotoka proÅ¡le godine postala članicom Europskog nogometnog saveza (UEFA).

Gibraltar nije zemlja, pa samim time ne može postati članom FIFA-e prema našem statutu koji izričito navodi kako samo neovisne države mogu biti primljene u članstvo, objasnio je predsjednik FIFA-e Sepp Blatter.

Gibraltar se prošle godine uspio izboriti za članstvo u UEFA-i nakon 14-godišnjih nastojanja kojima se najjače suprotstavljala Španjolska, a u svom prvom službenom nastupu ranije ovoga mjeseca njegova je reprezentacija izgubila od Poljske s 0:7 na startu kvalifikacija za EURO 2016.
(hrt.hr)

pomaranca

Real niti ne pomišlja o transferu na ljeto, a to je jasno dao do znanja i Portugalcu, shvaća Goal. "Priče o povratku Cristiana Ronalda u Manchester United su glupost", rekao je prije par dana Carlo Ancelotti nakon što su krenule glasine o njegovom odlasku iz Real Madrida.

Povod su bile izjave Louisa van Gaala kako bi ga volio imati u momčadi. MeÄ'utim, Real niti ne pomiÅ¡lja o transferu na ljeto, a to je jasno dao do znanja i Portugalcu, shvaća Goal.

United je prije godinu dana pokušao dovesti Ronalda, prije potpisivanja novog ugovora, a igrali su na kartu ljubavi. Poznato je kako Cristiano obožava Manchester i često izjavljuje kako je tamo proveo šest predivnih godina. Navodno je bio spreman se odreći i dijela plaće kako bi se vratio na Old Trafford, ali je prošli tjedan dao izjavu, možda samo da smiri navijače Reala, a po instrukciji čelnika:

"Sve su to samo glasine. Moja budućnost je u Madridu, sretan sam. Nema smisla o tome pričati".

MeÄ'utim, čak i kada bi 'crveni vragovi' uspjeli sve dogovoriti s 'kraljevima', velika zapreka bio bi sponzorski ugovor CR-a s Nikeom jer je United od ove sezone napustio tu američku kompaniju i potpisao astronomski ugovor s Adidasom.

pomaranca

Izumitelj spreja 9-15, koji se proÅ¡irio po cijelom  svijetu, odbacio je izvjeÅ¡taje da je proizvod opasan i kaže da DFB ne  može koristiti neki drugi.

Pablo Silva, izumitelj nestajućeg spreja 9-15 koji stvara pjenu i  koju koristi sve viÅ¡e nogometnih saveza i sudaca u svijetu, zaprijetio  je da će suditi Njemački nogometni savez (DFB), ako se odluči koristiti  neku drugu verziju.

Sprej se prvo koristio u Južnoj Americi, zatim na Svjetskom prvenstvu  u Brazilu, od nove sezone i u mnogim europskim ligama, a od listopada  bi se trebao početi koristiti i u Njemačkoj.  

MeÄ'utim, Lutz Michael Froclich, voditelj sudaca u DFB-u, kazao je  kako će morati potražiti alternative skupom uvozu iz Argentine, nakon  Å¡to je TÜV Rheinland, organizacija koja provjerava sigurnost proizvoda,  objavila rezultate testiranja po kojem sprej 9-15 može potencijalno biti  Å¡tetan.

Izumitelj tvrdi da nema razloga za brigu oko sigurnosti.

"Ako DFB počne koristiti sprej od nekog drugog proizvoÄ'ača, žalit ću  se na tu odluku. Ostali proizvoÄ'ači ne mogu koristiti naÅ¡ patent. Ni  sastojke ni princip samog izuma, jer bi to bilo protuzakonito. Sprej  nema rizika za zdravlje bilo koga. Na viÅ¡e od 300.000 utakmica već je  koriÅ¡ten sprej. Mi poÅ¡tujemo zakone i po mom miÅ¡ljenu nema razloga ne  koristiti sprej u Njemačkoj," kazao je Silva za Bild.
(goal)

pomaranca

Mnogo je načina na koje navijači dokazuju svoju ljubav i odanost prema klubovima za koje navijaju. Ipak, potez jednog 55-godiÅ¡njeg navijača Tottenhama, svakako je prava rijetkost meÄ'u fanovima.

Gary Lane odlučio je da modifikuje svoje ime, pa je svom imenu i prezimenu dodao ime stadiona na kojem igraju njegovi Spursi.

Gary se sada zove i preziva Gary White Hart Lane.

"To se desi kad idete preko 40 godina na utakmice, a morao sam iskoristiti I to što se prezivam Lane, sve se poklopilo. Ipak kada sam majci rekao za promjenu skoro da je pala u nesvijest", rekao je Gary.
(sportsport.ba)

pomaranca

Predsjednik Talijanskog nogometnog saveza (FIGC) Carlo Tavecchio suspendiran je na šest mjeseci od svih dužnosti u europskom nogometu i zabranjen mu je dolazak na kongres UEFA-e zbog rasističkih primjedbi koje je izrekao u srpnju.

Tavecchio je 25. srpnja, dok se natjecao za mjesto predsjednika Saveza, crnopute nogometaše u Italiji nazvao "žderačima banana". Pritom je pokušao biti slikovit pa je "žderaču banana" dao fiktivno ime Opti Poba, no svima je bilo jasno da se radi o crnoputom igraču Juventusa Francuzu Paulu Pogbi.

UEFA je Tavecchiju naložila da u periodu suspenzije mora u Italiji, kao predsjednik Saveza, organizirati posebni dogaÄ'aj posvećen borbi protiv rasizma u nogometu i sportu.

Talijanski nogometni čelnik neće moći sudjelovati na izbornom kongresu UEFA-e 24. ožujka u Beču, na kojem će se Michel Platini boriti za treći predsjednički mandat.
(hrt.hr)