July 06, 2020, 07:15:23 PM

Author Topic: Nat Geo Wild HD Europe započeo sa FTA emitiranjem na 24.5 st. zapadno  (Read 355 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bordan

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 189
Popularni dokumentarno - edukativni kanal Nat Geo Wild započeo je jučer sa eksperimentalnim emitiranjem u visokoj razlučivosti (HDTV). Nakon glavnog kanala National Geographic Channel HD ovo će biti ukupno drugi kanal pod brandom National Geographica koji radi u visokoj razlučivosti.

ImageVažno je napomenuti da je ovdje riječ o tzv. "europskoj", a ne "britanskoj" verziji kanala NatGeo Wild HD koja već neko vrijeme emitira posredstvom DTH platforme Sky UK na satelitima Astra 2/Eurobird na 28.2° istočno.

Europska verzija zasad emitira samo na dva jezika: engleskom i poljskom, no ne sumnjamo da će nakon širenja na nova tržišta stići i nove lokalizacije, uostalom isti je slučaj i sa National Geographic Channel HD.


Za distribuciju, NatGeo Wild HD je odabrao kod nas manje-više nepoznati satelit Intelsat 905 koji je smješten na poziciji 24.5° zapadno, no pokrivanje signalom je sasvim solidno. Kanal u trenutku pisanja ovog teksta još uvijek emitira u nekodiranom (Free-to-air) obliku pa ga možete uhvatiti i sa svojim (motoriziranim) antenskim sustavima.


NatGeo Wild HD će prikazivati neke od najpopularnijih emisija i programskih sadržaja sa NatGeo Wild kanala, ali u HD formatu. Verzija u standardnoj razlučivosti u Hrvatskoj je dostupna u sve tri velike digitalne platforme: MAXtu, B.netu i Digi TV-u. SD verzija kanala je lokalizirana na hrvatski jezik pa eventualna lokalizacija HD verzije istog nebi trebala predstavljati velik problem.

Tehnički parametri za prijem:
satelit: Intelsat 905 na 24.5° zapadno
frekvencija: 11.008 GHz
Polarizacija: H
Symbol Rate: 8888
FEC: 7/8
norma: DVB-S / Mpeg4
Kodiranje: zasad nema, očekuje se Viaccess
Razlučivost: 1920x1080i
Jezik: engleski i poljski