September 28, 2020, 03:13:04 AM

Author Topic: Real - Barselona  (Read 349 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline [email protected]@r

  • EUPM
  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 314
Real - Barselona
« on: December 10, 2011, 07:04:08 PM »
Derbi, praznik fudbala, El Derbi Espanol, najatraktivnija, najspektakularnija utakmica, a najčešće El Clasico. Sve su ovo epiteti koji se vežu uz samo jednu utakmicu na svijetu, onu između Real Madrida i Barcelone. Ove subote španski velikani odigrat će El Clasico u Madridu na stadionu Santiago Bernabeu.

El Clasico je najpraćenija utakmica koju gledaju stotine miliona gledalaca širom svijeta. Real i Barcelona su dva najuspješnija španska kluba koji ima i svoju političku dimenziju. Real je Kraljevski klub koji je bio ponos brojnih diktatora i kraljevskih porodica, a Barcelona je, pogotovo u početku, bila simbol Katalonije i otpora njenih stanovnika. Animozitet i rivalitet prisutan je i danas.

Statistički gledano, Real Madrid je uspješniji tim. Osvojili su 31 titulu prvaka Španije i 9 titula najboljeg kluba Starog kontinenta. Ukupno su osvojili 71 titulu u raznim takmičenjima. Barcelona je 21 put bila prvak Španije i 4 puta prvak Evrope. Katalonci u svojim vitrinama imaju 68 titula. Real i Barcelona do sada su odigrali 215 utakmica u svim takmičenjima. Real je slavio 86, a Barcelona 84 puta, a 45 utakmica završeno je bez pobjednika. Madriđani su postigli 354, a Barcelona 347 golova.

Trebalo bi nam mnogo vremena kada bismo nabrojali najzanimljivije utakmice između Reala i Barcelone ukoliko se to uopšte može reći. Najefikasniju pobjedu ostvarili su Kraljevi od 11-1, davne 1943. godine, a u posljednjih nekoliko godina gledaoci na dva stadiona ali i pored malih i velikih TV ekrana mogli su pratiti zasigurno najspektakularnije duele španskih velikana. Jedna od takvih je El Clasico iz 2002. godine kada je Real u polufinalu Lige prvaka pobjedio Barcelonu na Camp Nouu sa 2-0. Ovu utakmicu pratilo je nevjerovatnih 500 miliona gledalaca.

El Clasico je definitivno najveći derbi koji postoji u svijetu. Nijedan fudbalski duel ne izaziva toliko pažnje i interesa svjetske javnosti kao El Clasico. Stotine TV stanica prenosit će ovaj meč uživo kojeg će, opet, pratiti stotine miliona gledalaca, navijača i Reala i Barcelone u Evropi, Kini, Bliskom Istoku, SAD-u, Australiji, odnosno širom planete što se kaže. Oba tima godišnje samo od prodaje TV prava u Španiji inkasiraju oko 140 miliona eura. U prosjeku, ovu utakmicu širom svijeta prati oko 500 milona gledalaca.

Najglamurozniju utakmicu dvaju najbogatijih fudbalskih klubova u svijetu obilježila su i dva bosanskohercegovačka fudbalera. Legendarni Meho Kodro igrao je u Katalonskom gigantu, a ostat će upamćen kao strijelac dva gola u El Clasicu, odigranom 10. februara 1995. godine. Barcelona je slavila sa 3-0. Elvir Baljić je bio član Kraljevskog kluba i u to vrijeme je bio najskuplji igrač Reala. Ali, El Clasico je ovog sjajnog fudbalera trajno obilježio. Na posljednjem treningu pred okršaj sa Barcelonom, Baljić je doživio tešku povredu koljena nakon koje se nikada nije uspio vratiti u pravu formu. Za Kraljeve je odigrao 11 utakmica i postigao 1 pogodak te osvojio Ligu prvaka.

Putem satelita utakmicu će prenositi brojne TV stanice. Koliki je značaj ove utakmice najbolje pokazuje podatak da će Al Jazeera Sports ovu utakmicu prenositi na svojih šest kanala, od čega dva u HD-u.

Direktan prijenos El Clasica između Real Madrida i Barcelone možete pogledati na Arenasport 3 večeras od 22 sata. Ovaj se kanal nalazi u ponudama brojnih kablovskih i IPTV operatera u našoj zemlji, među kojim su HS, M&H Company, BHB, HKBnet, Elta Kabel, Telekabel te Open IPTV, Super TV i Moja TV i mnogi drugi.

Također, brojni satelitski kanali će prenositi El Clasico. Kao što smo rekli, Al Jazeera Sport utakmicu će emitovati na svoja četiri SD i dva HD kanala - Al Jazeera Sport +2, +3, +5 i +9 te Al Jazeera Sport HD1 i HD2. Direktan prijenos utakmice emitovaće i C+ France HD, C+ Extra 3D/HD, italijanski Sky Calcio HD3, Sky Sport HD i Sky Sport 3D, britanski Sky Sports HD1, albanski SuperSport HD1, kao i brojni kanali u SD-u kao što su C+ Extra 2, C+ Fotball, C+ France, Digi Sport 1, Sky Clacio 2, Sky Sport 3, Sky Sports 1, češki, slovački, mađarski Sport 1, albanski SuperSport1, Alsat-M i drugi.

U nekodiranom obliku utakmicu će prenositi kanal Rah-e-Farda koji se emituje na satelitu Turksat 2A na 42 stepena istočno na frekvenciji 11.987 GHz, horizontalne polarizacije, symbol rate 02222, FEC 5/6. Također utakmicu možete pogledati i na sljedećim FTA (BISS) kanalima:

Idman TV: Turksat 2A, 42 stepena istočno, frekvencija 10.968 GHz, horizontalno, symbol rate 11200, FEC 5/6;
Iran TV3: Badr 5, 26 stepeni istočno, frekvencija 11.900 GHz, vertikalno, symbol rate 27500, FEC 3/4;
NTV Spor, Turksat 3A, 42 stepena istočno, frekvencija 11.054 GHz, horizontalno, symbol rate 30000, FEC 5/6.

teve.ba
Svi fajlovi,tekstovi i ostali materijali koji se mogu naći na ovoj stranici su izričito u edukativne svrhe. Imajte na umu da gledanje "pay tv" kanala bez plaćanja pretplate može biti protuzakonito.
All files, text or other materials found on this site are strictly for educational purposes. Keep in mind that watching "pay TV" channels without subscribing can be considered illegal.