Španska liga novosti-Primera Division

Started by stafa, December 11, 2009, 09:06:04 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

pomaranca

Nakon tri sjajno iskorištene prilike, mladi štoper Marc Bartra jučer se obratio medijima, uoči sutrašnje ligaške utakmice protiv Valladolida. Govorio je o uticaju novog trenera, svojim ambicijama i želji za konkurencijom.

Povredom Javiera Mascherana, čiji se povratak očekuje nakon reprezentativne pauze, Bartra je dobio iznenadnu priliku za igru u početnih 11. Na ovu temu je kazao: "Zaista sam zadovoljan načinom na koji se stvari odvijaju. Najvažnija stvar je da ekipa održi ovaj nivo igre, a za mene lično se ništa nije promijenilo u odnosu na početak sezone, osim što osjećam da napredujem i prikupljanjem povjerenje trenera i navijača. U klubu kakav je Barcelona, važno je osjećati se mirno i opušteno."

Potom je nastavio: "Išao sam polako, dan po dan te sam sada isti čovjek kao i onda kada sam došao na prvi trening. Važno je biti na istom nivou čak i kada ne igrate često." Nakon što je prekomandovan iz Barçe B u prvu ekipu, Bartra je dobio priliku da svoje znanje proširi učenjem od najboljih svjetskih igrača. "Istina je da je ovo kao neka nagrada za sve što sam učinio. U Klubu sam 12 godina i nikada mi niko ništa nije poklonio. Jako sam sretan zbog činjenice da mi ljudi vjeruju, a svakog dana se osjećam više voljen. Imam priliku da radim s nekim od najboljih igrača na svijetu i uvažavanje je veoma važno za mene", rekao je Marc.

Poznato je da je Barça tokom ljetnog prijelaznog roka pokuÅ¡avala dovesti Å¡topera, a brojne glasine se ovom mladom Å pancu nikako nisu sviÄ'ale: "Na početku predsezone, bio sam zabrinut zbog mogućnosti da Barça dovede novog Å¡topera, Å¡to bi značajno umanjilo moje Å¡anse da uspijem u ovoj ekipi. MeÄ'utim, kada je Tata Martino doÅ¡ao, ukazao mi je povjerenje i rekao da Klub neće dovoditi novog defanzivca. To je izgradilo moje samopouzdanje." Iako Å¡toper nije doveden, Barça bilježi sjajne rezultate na početku sezone 2013/14. "Zaista smo na sjajan način počeli sezonu - zbog načina na koji igramo i osvojenih bodova. Druge ekipe jako teÅ¡ke drže korak s nama, ali u svlačionici ne mislimo o prednosti koju imamo nad svojim rivalima, već o načinu na koji ćemo igrati te osvajanju novih bodova u svakoj prilici", dodaje.

Nakon što su ugovore produžili Busquets i Tello, sada je red došao na Iniestu (pregovori su u toku i dogovor se očekuje uskoro) i upravo Bartru. Kada je u pitanju ova situcija, on kaže: "Nisam zabrinut, jer je to posao Kluba i mog agenta. Samo želim biti fokusiran svakog dana i davati sve od sebe, na treninzima i na utakmicama. Razgovori su u toku i ne želim misliti šta bi se moglo desiti na kraju. Igram najbolje što mogu pa će to biti lako riješiti."

S obzirom da njegov ugovor istječe narednog ljeta, normalno je da brojni evropski klubovi pokazuju interes za ovog mladog Å¡topera. MeÄ'utim, on je jasan: "Nikada nisam mislio o napuÅ¡tanju Barçe i odlasku u drugi klub. ÄŒesto sam prolazio kroz teÅ¡ka vremena, ali to vas samo može ojačati. Možda proÅ¡le sezone nisam igrao onoliko koliko sam očekivao, ali sam samo želio biti konstantan. Sam rad s ovako velikim igračima mi je pomogao da sazrijem."
Na kraju, upitan o je pobjedi na Celtic Parku. "Atmosfera u Glasgowu bila je nevjerovatna. Bio sam uvjeren da mogu obaviti dobar posao, a u podršku mojih saigrača sve je bilo lakše. Osjećao sam se ugodno, a to je ono što je najvažnije", zaključio je Bartra, koji bi trebao započeti i sutrašnju utakmicu protiv Valladolida.
Arnel Mahmutović

pomaranca

Uoči današnje ligaške utakmice protiv Valladolida, s medijima je porazgovarao Tata Martino. Naravno, najvažnija je izjava o oporavku Carlesa Puyola, koji će se u sastav vratiti nakon reprezentativne pauze.

Neporažena u dosadašnjem dijelu sezone 2013/14, Barça će sutra, u okviru osmog kola La Lige, snage odmjeriti s Valladolidom, u nadi da će nastaviti dobru formu. O ovom susretu, argentinski stručnjak je kazao: "Za mene, svaka utakmica koju smo igrali u dosadašnjem dijelu sezone bila je jednako važna. Sutrašnja utakmica bit će prilika da potvrdimo sjajan posao koji smo uradili u Glasgowu te pokažemo da nema oscilacija u našoj igri... Nadam se da ćemo nastaviti u istom ritmu."

Potom je dodao: "Naravno da ima prostora za poboljÅ¡anje, ali ekipa se razvija. Napredujemo od prve utakmice i ne mislim da smo ikada iÅ¡li u pogreÅ¡nom smjeru. Idemo polako, a pobjede su ono Å¡to je naÅ¡ zadatak." Kao i u Å kotskoj, jedna od najtežih stavari za Barçinog trenera bit će odluka o tome koji će igrač zamijeniti povrijeÄ'enog Messija. "Neymar, Cesc i Alexis su različiti igrači pa moramo tražiti najbolju opciju za svaku utakmicu. Svaki igrač mora obavljati ulogu u skladu sa svojim mogućnostima, mora biti autentičan, a ne pokuÅ¡avati prikazati sebe kao nekog drugog", rekao je Tata.

Kada je u pitanju Neymar, kazao je da je to igrač koji radi nevjerovatan posao za ekipu, dok je Alexisa opisao kao vrlo važnog igrača. "Zaista su me iznenadile pojedine kritike za njegov račun, dok su pohvale vrlo često izostajale. Recimo, niko nije spomenuo njegovu sjajnu asistenciju protiv Celtica", rekao je Gerardo.

Potom se osvrnuo na zadnju liniju svoje ekipo, a najveća pažnja posvećena je, naravno, Carlesu Puyolu, čiji je povratak pitanje dana. "Njegova situacija je dobra. Pričao sam s njim nedavno i rekao mi je da bi za dvije sedmice, odnosno za utakmicu protiv Osasune, trebao biti u potpunosti spreman za povratak. MeÄ'utim, ne trebamo zaboraviti da ću mu biti potrebno odreÄ'eno vrijeme kako bi vratio takmičarsku formu", rekao je, a onda prokomentarisao Å¡toperski dvojac Bartra-Pique: "Marc ponekad igra malo prebrzo i potrebno je to iskorijeniti kako bismo vidjeli njegovu najbolju verziju. Å to se Piquea tiče, on je jedan od najboljih svjetskih Å¡topera."

S obzirom da bi se i kapiten Puyol i Mascherano trebali vratiti do 19. oktobra, Tata je upitan da li će tada postojati mogućnost rotacija u zadnjoj liniji. "Rotacije neće oslabiti ekipu. Možemo izbaciti jednog reprezentativca i zamijeniti ga drugim. Uvijek ćemo nastojati biti konkurentni", zaključio je Barçin glavni trener.
Arnel Mahmutović

pomaranca

Stopostotan učinak u španskom fudbalskom prvenstvu Barcelona je nastavila i bez pomoći njenog najboljeg igrača Lionela Messija. U 8. kolu katalonski je sastav na Camp Nou savladao Valladolid s 4-1...

Uspio je Valladolid čak i povesti preko Javija Guerre koji je u 10. minuti glavom pospremio ubacivanje iz kornera, no bilo je to uglavnom sve što su gosti uspjeli napraviti.

Na 1-1 poravnao je Alexis Sanchez već četiri minute kasnije. Svoj prvi od dvaju golova tokom večeri postigao je dalekometnim malo izvan kaznenog prostora u rašlje suparničkog gola. Do poluvremena se rezultat nije mijenjao, a onda je u nastavku Barcelona preokrenula susret u potpunosti u svoju korist.

U 52. minuti je zabio Xavi nakon asistencije Cristiana Tella, a 12 minuta kasnije je Sanchez okončao polukontru nakon dodavanja Neymara, piše Nogometni magazin. Kod posljednjeg Barceloninog gola u 70. minuti Sanchez je uzvratio asistenciju Neymaru za Brazilčev drugi gol u Primeri po transferu iz Santosa.

Barcelona je ovom pobjedom postala prva momčad u historiji Primere koja je otvorila sezonu sa osam uzastopnih pobjeda nakon Real Madrida iz sezone 1987/88. Ukupno im je ovo bila 19. uzastopna domaća pobjeda u Primeri što im prethodno nije uspjelo skoro 40 godina.

Primera, 8. kolo:

Barcelona - Valladolid 4-1 (Sanchez 14, 64, Xavi 52, Neymar 70 / Guerra 10)
Levante - Real Madrid 2-3 (Baba 57, El Zahr 86 / Ramos 61, Morata 90, Ronaldo 94)
Rayo Vallecano - Real Sociedad 1-0 (Viera 89-11m)
Elche - Espanyol 2-1 (Corominas 40, 74 / Bifouma 66)
Villarreal â€" Granaa 3-0 (Bruno 30, Dos Santos 49, Pina 82)
Malaga â€" Osasuna 0-1 (Riera 23)
(vijesti.ba)

pomaranca

Nevjerojatnim preokretom Real Madrid uspio je uzeti sva tri boda na gostovanju kod Levantea.

Iako je gubio s 2:1, Kraljevski klub slavio je s 2:3. Senzacionalan preokret u samoj završnici režirali su Alvaro Morata i Cristiano Ronaldo, a za Ronaldov pobjednički gol u četvrtoj minuti sudačke nadoknade asistirao je Luka Modrić.

Džoker s klupe (ušao u 69. minuti umjesto Isca) Morata je u posljednjoj minuti regularnog dijela prizemnim udarcem pogodio desni donji kut Levanteovog gola nakon dodavanja povratnika Raphaëla Varanea. Ronaldo je pobjednički gol zabio iskosa s desne strane s vrha kaznenog prostora, uz pomoć odbijanca suparničkog braniča i stative, od koje je lopta ušla u mrežu. Modrić ga je prethodno proigrao s vrha kaznenog prostora.

Levante je došao do prednosti golovima Pape Babacar Diaware i Nabila El Zhara i može žaliti za propuštenom prilikom, dok je prvi gol za Real zabio Sergio Ramos nakon asistencije Angela di Marije iz kornera, piše Dnevnik.hr.

pomaranca

Barça je sinoć slavila 8. uzastopnu pobjedu u La Ligi, te je tako napravila najbolji start ikada. Osim toga, pročitajte i ostale zanimljivosti nakon te utakmice.

- Alexis je po 6. put postigao 2 gola na jednoj utakmici. To je već uradio protiv Vallecana, Bayerna, Getafea, Cordobe i Mallorce.

- Barça je produžila svoj rekord što se tiče pobjeda u Primeri, te ih samo jedna pobjeda dijeli od rekorda Real Madrida iz 1968/1969 godine, koji je ubilježio 9 uzastopnih pobjeda.

- U posljednje 64 utakmice, Barça je postigla bar jedan pogodak na meču.

- Tata Martino je prvi trener koji je uzastopce pobijedio u prvih 8 ligaških utakmica. To je ujedno njegova najbolja serija u trenerskoj karijeri.

- Svaki put kada je ekipa u Å paniji pobijedila u prvih 8 utakmica Lige, na kraju je bila prvak. Real Madrid je 1962., 1969. i 1988. to napravio. MeÄ'utim, trenutno se u Å¡panjolskom prvenstvu nalaze dvije ekipe sa ovakvim skorom - Barcelona i Atletico Madrid.

- Ovo je prvi put ove sezone da je Barça okrenula rezultat u svoju korist. Gubili su i protiv Atletico Madrida u finalu Superkupa, ali je taj meč završen rezultatom 1-1.

- Barcelona je pobijedila u 19 uzastopnih utakmica kod kuće. Posljednji put kada nisu ubilježili tri boda kući bilo je u oktobru prošle godine, kada su remizirali sa Real Madridom.

- Xavi je postigao svoj drugi gol ove sezone protiv Valladolida. Prvi je bio protiv Levantea, a na svom kontu Xavi ima 81 pogodak.
Amer Buljubašić

pomaranca

Iako još uvijek nije stigla zvanična potvrda, koja se očekuje uskoro, katalonski "El 9" navodi da su odlučeni datum i satnica odigravanja prvog El Clasica u ovoj sezoni.

Ovaj list, pozivajući se na svoje izvore u Savezu, tvrdi da će susret biti igran 26. oktobra s početkom u 18:00 sati. Do prije par godina, običaj je bio da se velike utakmice igraju u kasnim večernjim satima, ali čelni ljudi La Lige žele da ovo takmičenje bude pristupačno za veliki broj ljudi i na drugim kontinentima, prije svega u Aziji.

Podsjećanja radi, prošlogodišnji "uzvratni" El Clasico u Ligi, koji je igran na Santiago Bernabeu (2:1), počeo je u 16:00 sati po srednjoevropskom vremenu.
Arnel Mahmutović

pomaranca

Prošlo je tačno 365 dana otkako je Barça posljednji put "prosula" bodove kod kuće. Posljednji put kada Barcelona nije pobijedila na Camp Nouu, igrala se utakmica protiv Real Madrida, koja je završila rezultatom 2-2. Od tada, Barça jedino za pobjede zna već godinu dana, te je pobijedila u 19 uzastopnih utakmica.

Ekipa je sjajno odraÄ'ivala posao kod kuće u proteklih godinu dana. U 19 uzastopnih utakmica ostvarili su isto toliko pobjeda, a to nije mala stvar. Taj skor započeo je Tito Vilanova, koji je učestvovao u 15 pobjeda, a nastavio ga je sadaÅ¡nji trener Gerardo Martino, koji je ubilježio 4 pobjede kod kuće. Inače, gledajući Ligu, Martino odavno ne zna za drugi rezultat osim trijumfa njegovog tima, a nadamo se da će tako i ostati.

U tim utakmicama, Barça je u prosjeku postizala skoro 4 pogotka (3.7 golova po utakmici), dok je primala manje od 1 gola (0.8 golova po utakmici). Gol razlika je nevjerovatnih 71-16. Ipak, najveći zadatak biti će pobjeda u 20. uzastopnoj utakmici kod kuće, koja se sasvim slučajno igra protiv Real Madrida.

TakoÄ'er, u  toku tih 19 utakmica tri ekipe su bile poražene dva puta: Levante (1-0 i 7-0), Sevilla (2-1 i 3-2), te Valladolid (2-1 i 4-1).
Amer Buljubašić

pomaranca

Carlos Mendoza, član upravnog odbora španjolskog nogometnog kluba Real Madrida, otkrio je španjolskom AS-u koliko zapravo iznosi dug "kraljevskog kluba"...

Real Madrid je nedavno objavio financijsko izvješće za proÅ¡lu godinu, prema kojem je dugovanje srezano za 27.4 posto, odnosno na 90.6 milijuna eura. MeÄ'utim, ako je za vjerovati Carlosu Mendozi, to je samo dugovanje prema bankama.

- Klupski dug iznosi 541 milijun eura! Florentino je samo objavio dug koji klub ima prema bankama. MeÄ'utim, Real 450 milijuna eura duguje igračima, drugim klubovima, sportskim organizacijama, dobavljačima opreme... Kad se sve skupa zbroji i oduzme ukupan dug iznosi 541 milijun eura, a to je dvostruko viÅ¡e od dana kada je Florentino preuzeo klub od Lorenza Sanza â€" rekao je Mendoza, te nastavio:

- Mi smo klub koji ima naveće prihode na svijetu, ali isto tako smo i klub koji najviÅ¡e troÅ¡i. Ovakva je situacija nastala i dijelom zbog recesije u Å panjolskoj, ali klub mora početi pametnije raspolagati novcem. ÄŒinjenica je da Real ima dva otvorena kredita u bankama, koji mora otplaćivati naredne tri, četiri godine. To ne govorim ja, to govori financijsko izvješće â€" veli Mendoza.

- Zato je Real morao prodati igrače poput Gonzala Higuaina (Napoli) ili Mesuta Özila (Arsenal), da bi doveo Garetha Balea, Illarramendija i Isca. Posao s Kakom je bio najloÅ¡iji od svih. PotroÅ¡ili smo na njega 120 milijuna eura, a odigrao je svega 120 utakmica. Otkako je preuzeo Real Madrid, Florentino Perez je potroÅ¡io 800 milijuna eura na igrače, a osvojio je jedno prvenstvo i domaći kup. Ovakav način poslovanja je očito pogreÅ¡an â€" zaključio je Mendoza.
(Totalsport)

pomaranca

Barcelonin dugogodišnji vratar Victor Valdes (31) ponovo je naglasio svoju ustrajnost u želji da se okuša u inozemstvu po završetku aktualne sezone...

Sljedećeg ljeta Valdesu će isteći ugovor s Barcelonom, a prema svemu sudeći, da produlji suradnju s aktualnim španjolskim nogometnim prvakom ne može ga nagovoriti nitko.

- Moje vrijeme ovdje je zavrÅ¡eno. Ponudili su mi priliku da produljim ugovor, ali svoju sam odluku već donio. Tražim nove izazove. Želim igrati u drugoj ligi i biti sa svojom obitelji na drugom mjestu â€" rekao je Valdes za Antenu 3.

Dosadašnju cijelu profesionalnu karijeru od 2002. godine Valdes je proveo u Barceloni.
Totalsport

pomaranca

Danas je doneÅ¡ena odluka o terminima odigravanja nekoliko narednih utakmica Primera lige, a izmeÄ'u ostalog može se izdvojiti utakmica izmeÄ'u Barcelone i Real Madrid, te Barcelone i Espanyola.

Å panjolska nogometna federacija je objavila termine odigravanja nekoliko narednih utakmica, izmeÄ'u kojih je i Derbi Barcelones, odnosno utakmica izmeÄ'u Barçe i Espanyola, gradskih rivala. Utakmica će biti odigrana 1. narednog mjeseca ove godine, u 21:00 sati na Camp Nouu. Ta utakmica pada na petak, a to će bit prvi put u posljednjih nekoliko godina da Barcelona igra utakmicu u petak.

TakoÄ'er, utakmica prije Derbija, gostovanje kod Celte, biti će odigrano tri dana prije, 29. oktobra (utorak) u 22:00 sati, na popularnom Balaidosu. To će biti posebna utakmica za pojedine bivÅ¡e igrače Barçe, poput Fontasa, Rafinhe i Nolita, te bivÅ¡eg trenera i igrača Barce, Luis Enriquea.

Barçin raspored u naredne 4 utakmice Primere:
Utakmica 9. kola: Osasuna - Barcelona: subota, 19. oktobar u 20:00 sati
Utakmica 10. kola: Barcelona - Real Madrid: subota, 26.oktobar u 18:00 sati
Utakmica 11 kola: Celta - Barcelona: utorak, 29. oktobar u 22:00 sati
Utakmica 12. kola: Barcelona - Espanyol: petak, 1. novembar u 21:00 sati.
Amer Buljubašić

pomaranca

Lijevi bočni nogometaš Barcelone Jordi Alba (24) zadobio je novu ozljedu zbog koje će izbivati s travnjaka oko šest tjedana.

Alba je bio izvan pogona posljednjih mjesec dana zbog ozljede bedrenog mišića desne noge. Bio je pri samom kraju oporavka, ali u četvrtak je na treningu ponovno ozlijedio bedreni mišić, ali ovaj put lijeve noge. Prema priopćenju Barcelone, prognoze govore da Albu očekuje oko mjesec i pol dana stanke.

Zbog prethodne ozljede Alba se nije našao na popisu španjolskog izbornika Vicentea del Bosquea za utakmice protiv Bjelorusije i Gruzije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.
Totalsport

pomaranca

Svima nam je već poznata popularna La Masija, odnosno Barçina škola fudbala. Svakim danom mladi igrači na$$$$o rade kako bi jednog dana obukli dres Blaugrane, a neki od njih su nadomak tog cilja, te na njih treba obratiti posebnu pažnju.

U ovom tekstu Vam donosimo informacije o mladim igračima (do 18 godina) koji bi u budućnosti trebali upravljati igrom Barcelone. Naravno, spomenut ćemo samo nekoliko imena, jer kada bismo pisali o svim talentima, ponestalo bi nam motivacije za rad... Dakle, krenimo.

Alex Grimaldo:
Ukoliko pratite druge Barçine selekcije, mogli ste uvidjeti ogroman razvoj ovog mladića, koji je nedavno napunio 18 godina. Iako je dosta mlad, ponašanje u igri govori suprotno, igra dosta odlučno i odgovorno. Većinu karijere proveo je igrajući u starijim kategorijama, a trenutno nastupa za Barçu B. Jedan je od stubova odbrane španjolske reprezentacije do 19 te 21 godine. Poznat je po staloženoj, mirnoj igri, te velikoj brzini. Mnogi stručnjaci iz Barcelone govore kako je on jedan od najbržih defanzivaca koji je u posljednjih nekoliko godina igrao u Barçi. Ipak, s obzirom da mu je ovo prva sezona u B ekipi, sigurno će mu trebati malo prilagodbe, ali nema sumnje da bi Alex u budućnosti mogao zaigrati za prvi tim.

Sergi Samper:
Ako želimo opisati stil igre Sampera, jednostavno ćemo ga uporediti s Busquetsom! Ovaj osamnaestogodiÅ¡njak je, baÅ¡ kao i Busquets visok, te odlično čita igru na sredini terena. Fenomenalan je u oduzimanju lopti, te sasvim solidno upućuje pasove kolegama u napadu. Iako je možda rano uporeÄ'ivati ga s ponajboljim defanzivnim veznjakom svijeta, vjerujemo da će Sergi opravdati naÅ¡e riječi. Već nastupa za mladu reprezentaciju Å panije, a neminovna je budućnost i u prvom timu Barcelone. Kada Busquets ne bude viÅ¡e u top formi, nadamo se da ćemo imati ovog igrača da ga zamijeni.

Sandro Ramirez:
Sandro je tek prošle godine "buknuo" u nogometnom svijetu. Poznat je kao igrač iz sjenke, koji se pokaže baš kada je to potrebno njegovoj ekipi, te igrač koji je dosta vrijedan na terenu. Igra u napadu, te ima sjajan osjećaj za gol. Ramirez možda nije najvisočiji, najjači ili najbrži Barçin mladi napadač, ali zasigurno je onaj napadač koji zna postići pogodak onda kada je to potrebno. On je jedan od napadača koji najviše obećavaju, stoga se veselimo što imamo jednog takvog igrača u našem timu. Ipak, teško će biti za Sandra da u skorije vrijeme izbori prvi tim, s obzirom na već poznatu situaciju u napadu, a pritom imamo i Dongoua i Deulofeua, koji će se sigurno boriti za mjesto u napadu Barçe. Ipak, jedno je sigurno: Ramirez će imati sjajnu budućnost, u Barçi ili u nekom drugom timu.

Fabrice Ondoa:
Ovaj momak roÄ'en je 1996. godine, te predstavlja jednog od najboljih mladih golmana svijeta. Porijeklom je iz Kameruna, a u Barçu je doÅ¡ao zahvaljujući bivÅ¡em igraču Eto'ou, koji ga je preko svoje fondacije uveo u ovaj klub. Trenutno igra u mlaÄ'im kategorijama Barçe, ali ukoliko Blaugrana ne kupi nekog mladog golmana narednih godina, ne trebamo se brinuti, jer, prema za sada pokazanom, ovaj mladić doista obećava. Ono Å¡to je najbitnije za Barçinu filozofiju je igra nogom, a sjajnim pasovima i pametno igrom se Fabrice može pohvaliti. Mnogi mu predviÄ'aju svijetlu budućnost u Barceloni.

Rodrigo Tarin:
Ovo je joÅ¡ jedan igrač za kojeg se slabije čulo, ali koji ne prestaje iznenaÄ'ivati svojim partijama. Ima samo 17 godina, a veliki igrači su ubijeÄ'eni da će on postati jedan od najboljih igrača ikada! To nam zaista govori mnogo o njemu. On je čisti defanzivac, koji se često poredi s Piqueom ili Ramosom, ali se smatra da će razina njegove igre Å¡reći razinu obojice! Odlično se bori s napadačima, ima izrazito snažnu skok igru, te rijetko pravi greÅ¡ke. Ipak, on je joÅ¡ uvijek dosta mlad, stoga je prerano pričati o njegovoj budućnosti, ali s obzirom da Barça godinama ima problema s odbranom, Tarin bi mogao, zajedno s Bartrom, predvoditi defanzivni red katalonske ekipe narednih godina.
Amer Buljubašić

pomaranca

Bez obzira na nastojanja Barçinih čelnika i navijača, Victor Valdes neće promijeniti svoju oduku o odlasku. Prema informacijma iz Katalonije, već je odabrao novu destinaciju.

Prema navodima "RAC 1", slobodno možemo reći najpouzdanijeg izvora kada je FC Barcelona u pitanju, španski reprezentativac će od narednog ljeta nositi dres Monaca. Spomenuti medij piše da je ova informacija 99,9% sigurna, a zvanična potvrda bi mogla stići tokom januara, ili nešto ranije. Valdes će potpisati ugovor na četiri sezone.

U obrazloženju odluke da ne produži ugovor s Klubom, Valdes je kazao kako se zasitio Barçe te želi doživjeti nove izazove, kao i upoznati kulture drugih zemalja. Prije par dana je katalonski "Sport" na naslovnici objavio da je njegov odlazak u Monaco gotovo siguran, a "RAC 1" je danas samo potvrdio ove navode. Inače, u ekipi francuskog prvaka, koja je bila jako aktivna tokom ljetnog prijelaznog roka, igra bivši Barçin igrač Eric Abidal, koji je prije par dana izjavio da bi bio jako sretan u slučaju Valdesovog dolaska.

Španac brani u sjajnoj formi u dosadašnjem dijelu sezone. Tako je u 8 ligaških kola primio 6 pogodaka, dok je u Ligi prvaka u oba susreta mrežu sačuvao netaknutom. Sasvim je sigurno da će ponovo biti jedan od najozbiljnijih kandidata za osvajanje trofeja Zamora, koji se dodjeljuje golmanu s najmanje primljenih golova u ligaškim utakmicama.
Arnel Mahmutović

pomaranca

Danas je Tata Martino objavio spisak igrača koji su pozvani za utakmicu protiv Osasune, koje se igra sutra u 20:00 sati na stadionu Reyno de Navarra. Zanimljivo je da je Tata sa spiska izostavio čak 3 veoma bitna igrača, dok su se u ekipu takoÄ'er vratila trojica sa liste ozlijeÄ'enih.

Dani Alves, Gerard Pique i Alexis Sanchez će ovog vikenda odmoriti, s obzirom da su takoÄ'er igrali i za svoje reprezentacije proÅ¡le sedmice. Ostali prvotimci koji su i do sada igrali su se naÅ¡li na spisku, a ponovno su u ekipi od 18 igrača Leo Messi, Javier Mascherano, te kapiten - Carles Puyol!

Barcelona na svom kontu ima maksimalan broj bodova, ali ukoliko želi da nastavi tim tempom, morat će savladati uvijek neugodnu Osasunu, te potom najljućeg rivala, madridskog Reala. Toga je svjestan i trener Barçe, koji je nakon što je objavio spisak pozvanih igrača, pozdravio oporavljenog Lea Messija i naglasio kako je sretan što se vratio u ovom trenutku. Osim Messija, u odbranu su se vratila dva igrača. Javier Mascherano je bio jedan od najboljih, ako ne i najbolji defanzivac Barçe prije nego li se povrijedio, stoga će vjerovatno igrati važnu ulogu u Martinovoj ekipi, ali vijest koja nas sve iznimno raduje jeste povratak Puyola. Puyol je odsustvovao 220 dana, te je po prvi put pozvan u ekipi otkako je na klupi Argentinac.

Naredne utakmice su dosta bitne za Barçu, s obzirom da gostuju Osasuni ovog vikenda, te potom igraju protiv Real Madrida, Celte i Espanyola u Ligi, a izmeÄ'u tih utakmica su i dvije utakmice grupne faze Lige prvaka protiv velikog Milana.

Što se tiče izostanka Piquea, možda je i opravdano s obzirom da je jučer i danas trenirao odvojeno od ekipe, ali iz tabora se ne oglašavaju po pitanju povrede, tako da vjerovatno nije ništa ozbiljno. Isaac Cuenca nije pozvan u ekipu, zbog toga što mora odraditi neke fizičke testove, koje su njegove kolege odradile prošli vikend.
Amer Buljubašić

pomaranca

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=zJRas4khie8

Do utakmice izmeÄ'u Osasune i FC Barcelone, koja se igra u okviru 9. kola La Lige, ostalo je oko jednog sata, a na zvaničnom klupskom Youtbe kanalu postavljen je snimak nastao u Barçinoj svlačionici na Reyno de Navarri.