Author Topic: Ostale zanimljivosti u nogometu  (Read 21189 times)

0 Members and 29 Guests are viewing this topic.

pomaranca

  • Guest
Re: Ostale zanimljivosti u nogometu
« Reply #2055 on: December 19, 2019, 02:42:16 PM »
Minamino u Liverpoolu

You are not allowed to view links. Register or LoginYou are not allowed to view links. Register or Login Nogometni klub Liverpool može potvrditi da je postignut dogovor s Red Bull Salzburgom o transferu Takumi Minamina. Japanski internacionalac Takumi Minamino stići će u Liverpool 1. siječnja 2020. godine. Ove sezone dva puta suočio se s Liverpoolom dok je igrao za Salzburg u susretima grupne faze Lige prvaka. Preselivši se na Anfield, okončava petogodišnju čaroliju s Dieom Mozartstädterom, kojem se pridružio iz Cerezo Osake u siječnju 2015. godine. Ukupno, Minamino je za Salzburg upisao 199 nastupa, postigavši ​​64 gola.

pomaranca

  • Guest
Re: Ostale zanimljivosti u nogometu
« Reply #2056 on: December 19, 2019, 02:58:25 PM »
Buffon i rekord

You are not allowed to view links. Register or Login Gianluigi Buffon sinoć nije uspio sačuvati mrežu u duelu Sampdorije i Juventusa, ali je Stara dama slavila rezultatom 2:1. 41-godišnjem golmanu potreban je još jedan nastup da dođe do 648 nastupa u Serie A i tako se izdvoji na prvom mjestu. Izjednačio je rekord po broju nastupa Serie A koji je do sada držao legendarni nogometaš Milana Paolo Maldini. Francesco Totti sa 619 nastupa je na trećem mjestu. Buffon je profesionalnu karijeru započeo kao tinejdžer 1995. godine u Parmi, gdje je osvojio Kup UEFA-e i Coppa Italia 1999. godine prije nego što je dvije godine kasnije prešao u Juve. Bivši kapiten Italije također drži rekord nastupa za svoj nacionalni tim, sa 176 nastupa između 1997. i 2018. godine, osvajajući Svjetsko prvenstvo 2006. godine.

pomaranca

  • Guest
Re: Ostale zanimljivosti u nogometu
« Reply #2057 on: December 19, 2019, 03:14:48 PM »
Milojević odbio saradnju

You are not allowed to view links. Register or LoginYou are not allowed to view links. Register or Login Vladan Milojević više nije trener Crvene zvezde, potvrđeno je iz kluba sa stadiona "Rajko Mitić". Milojević je odbio produžetak saradnje s Crveno-belima do 2022. godine i odlučio je napustiti klub iz Beograda nakon dvije i po godine provedene u prijestolnici Srbije. Milojević je sa Crvenom zvezdom osvojio dva naslova, klub je ostavio na pauzi sa 11 bodova više od Partizana, a igrao je dvije grupne faze Lige prvaka i 1/16 finala Evropske lige.

pomaranca

  • Guest
Re: Ostale zanimljivosti u nogometu
« Reply #2058 on: December 19, 2019, 11:28:40 PM »
Dejan Stanković novi trener

You are not allowed to view links. Register or Login Nije čest slučaj da odlazeći trener dočeka naslednika, preda mu dužnost i poželi sve najbolje. Upravo to se dogodilo danas na "Marakani". Vladan Milojević je ozvaničio da više nije na čelu Zvezdine struke, a nedugo zatim stigao je Dejan Stanković, koji će preuzeti komandantsku palicu u ekipi crveno-belih. Susret dvojice stručnjaka bio je izuzetno srdačan, a navijačima su poslali zajedničku poruku: "Zvezdaši, mirno spavajte".

pomaranca

  • Guest
Re: Ostale zanimljivosti u nogometu
« Reply #2059 on: December 19, 2019, 11:47:56 PM »
Leonid Slucki u Rubinu

You are not allowed to view links. Register or Login Mjesec dana čekao je Leonid Slucki ispred šaltera biroa za nezaposlene. Vrebao priliku i zgrabio je. Slucki ima 48 godina, ali i bogato trenersko iskustvo. Iskusni stručnjak postavljen je za novog trenera Rubina iz Kazanja. Bivši selektor nogometne reprezentacije Rusije Leonid Slucki potpisao je danas petogodišnji ugovor sa Rubinom iz Kazanja. Krajem novembra je dobio otkaz posle pet vezanih poraza u manje od tri nedelje u nizozemskom Viteseu. Pre toga, radio je u Olimpiji iz Volgograda, Uralanu, a predvodio je i Krila Sovjetov, CSKA iz Moskve od 2009. do 2016. godine, a u isto vreme bio je selektor reprezentacije Rusije. Državni tim napustio je posle Evropskog prvenstva 2016. godine. Šest meseci radio je u engleskom Hall City-u. Rubin je loše počeo sezonu, trenutno se nalazi na 13. mestu na tabeli ruske lige.

pomaranca

  • Guest
Re: Ostale zanimljivosti u nogometu
« Reply #2060 on: December 20, 2019, 11:35:43 AM »
Take Kubo - Ansu Fati

You are not allowed to view links. Register or Login Neće biti veliko iznenađenje ako Ansu Fati i Take Kubo budu sljedeće veliko rivalstvo u nogometu. Međutim, njihov trener s akademije već je odlučio. Daniel Horcas bio je prvi trener Barcine mlade zvijezde Ansu Fati-a u La Masiji. Osim toga, trenirao je i Japanca Take Kubo. Na pitanje El Chiringuito TV-a kojeg igrača smatra najboljim, Horcas nije oklijevao: "Kubo je više poput Messija, ali rekao bih Ansu Fati." Trener je također govorio o poteškoćama koje je Ansu imao na početku u La Masi-i. "Oduvijek je bio drugačiji igrač. Bilo je to teško vrijeme, morao je proći godinu dana bez igranja i morali smo organizirati prijateljske utakmice kako bi mogao igrati", rekao je bivši trener La Masie. Podsjećanja radi, FIFA je zabranila Barci transfere na 14 mjeseci 2014. godine, što znači da nisu mogli potpisati igrače za dva transfera. Katalonci su dobili ovu kaznu nakon što su proglašeni krivima za kršenje FIFA-e u vezi s transferima maloljetnih igrača. Osim toga, mnogi mladići koji nisu bili španski državljani morali su napustiti klub, a jedan od njih je bio i Take Kubo. Fati je u međuvremenu ostao u Barceloni dok su njegovi roditelji živjeli u Španiji, nije mogao igrati natjecateljske utakmice jer je tada bio građanin Gvineje Bissau. Kubo trenutno igra za Mallorcu, gdje je na posudbi iz  Real Madrida.

pomaranca

  • Guest
Re: Ostale zanimljivosti u nogometu
« Reply #2061 on: December 20, 2019, 11:59:31 AM »
Veliki transfer

You are not allowed to view links. Register or LoginYou are not allowed to view links. Register or Login Norveški mediji tvrde kako 19-godišnji Erling Haaland sa svojim ocem, koji je igrao za Nottingham Forest, Leeds i Manchester City tijekom 10-godišnje karijere u Premier ligi, danas putuje u Englesku, tačnije u Manchester gdje će obaviti pregovore sa čelnicima ovog kluba. Haaland je povezivan sa velikim brojem ekipa, čini se da je njegov izbor pao na Manchester United. Solskjaer nije krio da mu se sviđa stil njegove igre koju preferira ovaj mladi nogometaš. Haaland je igrao pod trenerom Ole Gunnarom Solskjaerom u Moldeu, pa veze s Unitedom ne bi trebale biti iznenađenje, od januara mogli bi ga gledati u dresu Manchester Uniteda.

pomaranca

  • Guest
Re: Ostale zanimljivosti u nogometu
« Reply #2062 on: December 20, 2019, 12:06:29 PM »
50 najskupljih nogometaša

You are not allowed to view links. Register or LoginJedna od četiri vodeće revizorske kuće, KPMG, s današnjim datumom objavila je listu 50 najskupljih nogometaša. Poredak vodećih nije iznenađenje, no upada u oči da je recimo, Cristiano Ronaldo tek 26. na tom popisu. Na vrhu je Francuz Kylan Mbappe, čija je vrijednost procijenjena na 225 miliona eura. Iza njega je njegov klupski suigrač Neymar (185 miliona eura), a treći je Lionel Messi (180 miliona eura). Od hrvatskih nogometaša na listi najskupljih 50 nema ni jednog. No, zato se među njima našao Luka Jović, mladi srpski nogometaš, koji uglavnom sjedi na klupi madridskog Reala, a koji prema ovim brojkama zauzima 49. mjesto (68 miliona eura).

pomaranca

  • Guest
Re: Ostale zanimljivosti u nogometu
« Reply #2063 on: December 21, 2019, 12:02:06 PM »
Novi selektor

You are not allowed to view links. Register or Login Dušan Bajević novi je selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine. Izvršni odbor Fudbalskog saveza BiH odlučio je da imenuje Bajevića za nasljednika Roberta Prosinečkog na klupi Zmajeva. Dobio je jednoglasno povjerenje članova IO i on će predvoditi bh. tim u utakmicama baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo. U bogatoj karijeri koja traje 35 godina Bajeviću je ovo prvi selektorski posao. Neposredno po završetku igračke, počeo je karijeru nogometnog trenera u Veležu, s kojim je 1986. godine osvojio Kup Jugoslavije, tadašnji Kup Maršala Tita, a zatim je radio u AEK-u, Olympiacosu, PAOKu-u, Crvenoj zvezdi, Arisu i Omoniji. Posljednji angažman Bajević je imao na klupi grčkog Atromitosa 2012. godine.

pomaranca

  • Guest
Re: Ostale zanimljivosti u nogometu
« Reply #2064 on: December 21, 2019, 06:22:25 PM »
Mikel Arteta u Arsenalu

You are not allowed to view links. Register or Login Bivši kapetan Arsenala, Mikel Arteta, dobio je novu priliku da se dokaže topničarima - ovaj put kao trener. Ugovor je potpisao na tri i pol godine. 37-godišnji Španac naslijedio je na klupi privremenog "vatrogasca", Šveđanina Freddieja Ljungberga. Arteta je prije dolaska u Arsenal bio pomoćnik Pepa Guardiole u Manchester Cityju. Od 2011. do 2016. godine je za Arsenal odigrao 150 utakmica postigavši 16 golova i osvojio dva naslova FA Cupa.

pomaranca

  • Guest
Re: Ostale zanimljivosti u nogometu
« Reply #2065 on: December 21, 2019, 06:44:39 PM »
Raiola se ispričao

You are not allowed to view links. Register or Login Mino Raiola nam je jedan od najpoznatijih agenata u nogometu. Mino Raiola, kao i neki njegovi klijenti, ne zna baš kako je biti pristojna osoba. Postoji popis sjajnih ličnosti koje je vrijeđao u prošlosti, s tim da Barcini legendarni igrači i treneri Johan Cruyff i Pep Guardiola nisu izuzeće. U svom nedavnom intervjuu Raiola se ispričao zbog svojih oštrih riječi o Cruyffu. Ukoliko niste znali, Mino Raiola pokušavao je obraniti svog klijenta Zlatana Ibrahimovića, koji nije bio zadovoljan svojim vremenom na Camp Nouu 2009. godine. I Johan Cruyff i Pep Guardiola kritizirali su Šveđanina zbog njegovog egocentrizma i sebičnosti, pa je agent rekao: "Mislim da Cruyff i Guardiola mogu zajedno ići u duševnu bolnicu, zatvoriti se, sjediti i igrati karte. Oni bi nogometu i Barceloni pružili veliku uslugu".

pomaranca

  • Guest
Re: Ostale zanimljivosti u nogometu
« Reply #2066 on: December 21, 2019, 07:08:16 PM »
Messi i rekord u 2020.

You are not allowed to view links. Register or Login Iskreno, čini se da će gotovo svaki nogometni rekord pripadati Leo Messiju. Iako je Argentinac nekoliko puta u prošlosti rekao da ga ne zanimaju osobni uspjesi, količina postignutih golova u posljednjih 15 sezona s Blaugranom je nevjerojatna. Trenutno 32-godišnjak ima 619 postignutih golova za Blaugranu, što je zapravo drugi najbolji rekord svih vremena. Samo Pele sa 643 gola u svojih 18 godina u brazilskom klubu Santos ima više, što znači da Leo mora zabiti još malo golova da bi pobijedio brazilsku legendu do još jednog impresivnog postignuća. S obzirom na njegove prethodne sezone, napadač bi mogao dostići prekretnicu već ove sezone. Messi je u subotu protiv Alavesa dodao svoj gol, a sljedeća prilika za približavanje Peleovom značajnom rekordu bit će 2020. godine.
Messijevi golovi u posljednje tri sezone:
2018-19: 51 gol u 50 utakmica
2017-18: 45 golova u 54 utakmice
2016-17: 54 gola u 52 utakmice

pomaranca

  • Guest
Re: Ostale zanimljivosti u nogometu
« Reply #2067 on: December 21, 2019, 08:23:19 PM »
Obameyang napušta Arsenal ?

You are not allowed to view links. Register or Login Gabonski napadač Pierre-Emerick Obameyang ne namjerava nastaviti igrati za londonski Arsenal. Prema pisanju Daily Maila, Pierre-Emerick Obameyang nezadovoljan je situacijom u Arsenalu i spreman je napustiti klub u siječnju 2020. godine. Osim toga, neće razmatrati produženje ugovora s Gunnersima, trenutni sporazum istječe u ljeto 2021. godine. Napominje se da ni imenovanje glavnog trenera Mikela Artete neće moći utjecati na odluku napadača. Opcije za nastavak karijere za Obameyanga su Real Madrid, Barcelona i Inter Milan koji su zainteresirani za učinkovitog napadača.

pomaranca

  • Guest
Re: Ostale zanimljivosti u nogometu
« Reply #2068 on: December 22, 2019, 11:05:55 AM »
Forlan u Penarolu

You are not allowed to view links. Register or Login Urugvajski div i 50-puta državni prvak Penarol napravio je hrabar potez i imenovao novog trenera. Vjerovao je čovjeku s poznatim imenom i impresivnom igračkom karijerom. Diego Forlan sada je i službeno novi trener urugvajskog kluba Penarol. 40-godišnji Forlan, koji je bivši igrač Manchester Uniteda, Intera Milana i Atletico Madrida, također je posljednjih godina igračke karijere igrao za Penarol, a bio je i prvak Urugvaja u sezoni 2015/2016.

pomaranca

  • Guest
Re: Ostale zanimljivosti u nogometu
« Reply #2069 on: December 22, 2019, 11:20:29 AM »
Montella izgubio posao

You are not allowed to view links. Register or Login Trenerska zvijezda Vincenza Montelle brzo se ugasila. Montella je treći put zaredom prijevremeno izgubio posao, jer su ga loši rezultati koštali i poslova u Milanu i španjolskoj Sevilli. Nakon teškog poraza u petak protiv Rome rezultatom 1:4, Fiorentina je otpustila trenera Vincenza Montella, čija se stolica mjesecima nemilosrdno tresla.