Španska liga novosti-Primera Division

Started by stafa, December 11, 2009, 09:06:04 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

pomaranca

Halilović (17) će svoju profesionalnu karijeru u jednom od najvećih klubova na svijetu započeti u njegovoj B momčadi, a cijena za koju je doveden iznosi, zasada, 2.2 milijuna eura

Mladi hrvatski nogometni dragulj Alen Halilović postao je i službeno pojačanje katalonskog diva Barcelone, nakon što je u prostorijama kluba potpisao petogodišnji ugovor...

Halilović (17) će svoju profesionalnu karijeru u jednom od najvećih klubova na svijetu započeti u njegovoj B momčadi, a cijena za koju je doveden iznosi, zasada, 2.2 milijuna eura. Naime, u ugovoru su uključeni i brojni bonusi koji će se isplatiti zagrebačkom Dinamu, ukoliko Halilović bude ispunjavao odreÄ'ene kriterije (npr. nastup za prvu momčad).

- Ovo je sjajan dan za mene. Jako sam sretan. Oduvijek sam bio navijač Barcelone i znam sve o ovome klubu. Govorim malo i katalonski. Ovo je za mene velika prilika, pozdravljam sve Katalonce i živjela Barcelona â€" rekao je Halilović za Barcu TV.
Totalsport

pomaranca

Španjolski prvak Atletico Madrid doveo je prvo pojačanje za novu sezonu. S argentinskim prvoligašem San Lorenzom dogovorio je angažman 19-godišnjeg Angela Corree.

MlaÄ'ahni napadač, roÄ'en kao i Leo Messi u Rosariju, nakon liječničkih će pregleda potpisati petogodiÅ¡nji ugovor. Talentirani je nogometaÅ¡ bio na meti brojnih europskih klubova, najviÅ¡e se spominjao Manchester City, ali na koncu se odlučio za ovogodiÅ¡njeg finalista Lige prvaka i momčad koju trenira njegov sunarodnjak Diego Simeone.

Correa je prošle godine debitirao za San Lorenzo i vrlo brzo dokazao da posjeduje veliki potencijal. U netom završenoj argentinskoj Clausuri u 16 je utakmica postigao dva pogotka i devet puta asistirao. U San Lorenzu bi treba ostati do okončanja nastupa u Copi Libertadores.

Španjolski mediji pišu da je Atletico platio 7.5 milijuna eura odštete.
totalsport

pomaranca

Iz Barcelone su danas potvrdili kako kreću u izgradnju restorana na Camp Nou stadionu.

Luksuzni stadion će imati pogled na sami teren, a nosit će ime "the Nou Camp Lounge". Otvorenje će biti sredinom osmog mjeseca, a posjetitelji će moći uživati u njemu tijekom obilaska stadiona.

Pogledajte fotografiju kako će izgledati.

balkan-sport

pomaranca

Iako se činilo da bi mogao biti jedan od onih igrača koji će napustiti Barcelonu, Javier Mascherano u konačnici ipak možda ostane i to uz ugovor produžen do ljeta 2018. godine.

Argentinac se posljednjih sedmica intenzivno povezivao uz prelazak u Napoli i Liverpool, meÄ'utim razgovor s novim trenerom Barcelone Luisom Enriqueom očito je promijenio puno toga.

Enrique je poručio Mascheranu kako ga namjerava koristiti isključivo u veznoj liniji što je Argentincu vratilo želju za ostanak. Naime igranje u obrani bilo je nešto što ga nije činilo sretnim i jedan od glavnih razloga što je razmišljao o promjeni sredine.

Iako je u odličnim odnosima s Rafaelom Benitezom, kako tvrde španski mediji problem se stvorio u Mascheranovoj visini ugovora stoga se Napoli okrenuo prema alternativnoj meti, Maximeu Gonalonsu, a Mascherano je započeo razgovore s Barcelonom o ostanku do 2018. godine.
Totalsport

pomaranca

Nakon dovoÄ'enja Ter Stegena, koji je prije par dana i zvanično predstavljen, čini se da je FC Barcelona jako blizu angažovanja joÅ¡ jednog golmana. Naime, gotovo svi katalonski mediji piÅ¡u da pregovori s Real Sociedadom napreduju jako dobro i Claudio Bravo (31) uskoro bi mogao postati stanovnik katalonske prijestolnice.

Naime, jučer je "El Mundo Deportivo" objavio da je Blaugrana postigla načelni dogovor s čileanskim golmanom, nakon čega su uslijedili pregovori s Real Sociedadom. Bravo je ugovorom za sadaÅ¡nji klub vezan do 30. juna 2017. godine, a otkupna klauzula postavljena je na 30 miliona eura. Iako su Baskijci u početku insistirali na plaćanju te klauzule, izvjesno je da će Barça proći mnogo bolje, s obzirom da brojni novinari tvrde da za Claudijev transfer neće biti plaćeno viÅ¡e od 12 miliona eura, koliko je iskeÅ¡irano za dovoÄ'enje Ter Stegena.

Tri golmana

Baš kao i Gerardo Martino, a suprotno od Pepa Guardiole i Tita Vilanove, Luis Enrique želi u sezonu ući s tri golmana u prvoj ekipi, koji bi se borili za mjesto u početnoj postavi. To će biti velika promjena, s obzirom da je prethodnih sezona Valdes imao zagarantovano mjesto u početnoj postavi, dok je Pinto branio u Kupu kralja i manje važnim utakmicama La Lige i Lige prvaka. Od naredne sezone će konkurenciju Ter Stegena vjerovatno činiti Bravo te Jordi Masip, iza kojeg je sjajna sezona u Barçi B. 25-godišnji golman nedavno je potpisao novi ugovor s FC Barcelonom, koji mu garantuje promociju u prvu ekipu već početkom jula.

Oier: "Želio bih braniti za Sociedad"

Å pekuliÅ¡e se da bi u transfer Brava mogao biti uključen sadaÅ¡nji golman prve ekipe Oier Olazabal, koji u sezoni iza nas nije ubilježio nijedan zvanični nastup. Zbog toga, izvjesno je da će napustiti Klub u ljetnom prijelaznom roku, a to navodni interes kluba iz Baskije bio je povod El Mundu Deportivu da obavi intervju s Oierom. IzmeÄ'u ostalog, kazao je: "Iskreno, trenutno ne znam niÅ¡ta o tim glasinama. U nekom od narednih dana razgovarat ću s članovima Uprave i donijeti odluku. Doveden je Ter Stegen, ali ne znam da li će doći i Bravo. MeÄ'utim, ne bih imao niÅ¡ta protiv prelaska u Real Sociedad, jer bih tamo mogao braniti."

Priznaje i da je sezona 2013/14 bila jako teÅ¡ka za njega: "Jasno je da, slučaju dovoÄ'enje dva golmana, ne bih imao Å¡ansi da branim ovdje. Ako nisam dobijao prilike tokom proÅ¡le sezone, sigurno neće ni u narednoj. Želim otići u ekipu u kojoj ću se moći boriti za mjesto u početnom sastavu. ÄŒesto sam se nadao da bih mogao zabilježiti nastup, barem u Kupu kralja, ali na kraju nije bilo niÅ¡ta. Lijepo je biti dio FC Barcelone, ali jako je teÅ¡ko kada ne igrate."

Komentarišući najnovije špekulacije, oglasio se sada već bivši rezervni golman FC Barcelone Jose Manuel Pinto. On je kazao da Barça neće pogriješiti ukoliko angažuje Brava, jer se radi o sjajnom golmanu.
Arnel Mahmutović

pomaranca

Nekoliko dana prije predstavljanja Luisa Enriquea brojni katalonski mediji pisali su da će FC Barcelona u ljetnom prijelaznom roku dovesti klasičnog napadača. Čini se da će tako i biti...

Katalonski "Sport" danas donosi ekskluzivnu vijest da je Barça na adresu Manchester Cityja uputila ponudu u iznosu od 38 miliona eura za Sergija Aguera, koji je postigao 28 pogodaka u 34 utakmice tokom sezone iza nas (ostatak je propustio zbog nekoliko povreda mišića). Nema sumnje da bi transfer moglo olakšati prijateljstvo sadašnjeg fudbalera engleskog prvaka i Lea Messija, koji se sjajno poznaju, s obzirom da nastupaju za argentinsku reprezentaciju.

Navodno, Luis Enrique je očaran partijama koje je ovaj napadač pružao posljednjih sezona te je od Andonija Zubizarrete (sportski direktor) tražio da pokuša realizovati transfer. Prije tri godine, City je Aguera doveo iz Atletico Madrida, a tada je visina obeštećenja iznosila 44 miliona eura. Možda je nelogično da se manje slavan klub iz Manchestera sada odluči na prodaju za nižu cijenu, ali bi igračeva želja mogla biti od presudne važnosti. Ako je suditi prema nekim ranijim natpisima katalonskih medija, Aguerova velika želja je obući dres Blaugrane, a ona bi sada mogla biti iznimno važna.

Bez sumnje, trio u napadu Messi - Aguero - Neymar unosio bi paniku meÄ'u najbolje svjetske odbrane, ali i, vjerovatno, značio odlazak Alexisa ili Pedra. Predsjednik Bartomeu je nedavno kazao da će ÄŒileanac i naredne sezone nositi dres Barçe, dok su katalonski mediji pisali da Luis Enrique želi Pedrov ostanak. MeÄ'utim, Aguerov transfer mogao bi drastično promijeniti situaciju.
Arnel Mahmutović

pomaranca

Dva kola prije kraja prvenstva ekipa Eibara izborila je plasman u La Ligu, s obzirom da imaju sedam bodova prednosti u odnosu na trećeplasirani Las Palmas. MeÄ'utim, do prije par dana postojala je bojazan da ovaj klub, ipak, neće moći narednu sezonu igrati u Primeri, jer nisu imali minimalni dozvoljeni temeljni kapital (iznosi oko 2,1 milion eura). Kako je svaki euro bitan, u susret im je izaÅ¡la FC Barcelone.

Španski list "ABC" navodi da je Eibar, bez obzira na trenutnu finansijsku situaciju, na sve načine nastojao napraviti proslavu ulaska u najjači razred španskog fudbala, ali uz što manje troškove. Tada su se za pomoć obratili Barçi, tražeći da im ustupe njihove konfete. Naime, u Kataloniji se spremala proslava u slučaju pobjede nad Atleticom, ali je titula na kraju otišla u Madrid, pa od proslave nije bilo ništa. Barça je ovom klubu, koji dolazi iz grada koji ima nešto više od 27 000 stanovnika i stadion kapaciteta 6 500, izašla u susret te im, za simboličnu cijenu, ustupila svoje konfete. To je bilo moguće iz razloga što oba kluba imaju iste boje - plavu i crvenu.

Objašnjenje problema

Vjerovatno se sada pitate šta je to što "koči" ovaj mali klub? Kako bismo Vam u kratkim crtama predstavili problem koristit ćemo članke s dva domaća portala: Nogomet+ i Gol.hr.

Naime, prema zakonu iz jula 1999. godine svi španski klubovi moraju biti organizovani kao sportska društva s ograničenom odgovornošću (S.A.D), a temeljni kapital takvog društva ne smije biti manji od 2 146 125 eura, što predstavlja 25% prosjeka troškova, uključujući amortizacije, svih klubova i društava koja se takmiče. Iako svaku finansijsku "sezonu" završava u plusu i posluje likvidno, Eibar se nalazi(o) u opasnosti da bude izbačen u treći razred španskog fudbala, samo zato što je premalen.

Do prije par dana situacija je izgledala očajna. Ovaj baskijski klub ima manje od Å¡est mjeseci da sakupi dodatnih 1,7 miliona eura kako bi osjetio slast igranja u Primeri. MeÄ'utim, Uprava kluba dolazi na sjajnu ideju. Odlučili su početi prodaju dionica kluba, s tim da svako može kupiti samo 2 000 dionica, čime je u samom početku eliminisana mogućnost da Klub postane nečije privatno vlasniÅ¡tvo, jer je to grijeh koji Baskijci svojim čelnim ljudima nikada ne bi oprostili. Pokrenuta je web stranica "Definde al Eibar" (Odbranimo Eibar), a do pisanja ovog članka već je sakupljeno 966 100 eura, Å¡to predstavlja neÅ¡to viÅ¡e od 56% od potrebnog iznosa. Kako je do isteka roka za prikupljanje novčanih sredstava joÅ¡ 68 dana, jasno je da postoji realna mogućnost da Eibar narednu sezonu zaigra u La Ligi, u inat državi i njenim propisima koji u bolji položaj stavljaju velike.

Recimo da su u Eibaru jedan dio svoje profesionalne karijere proveli igrači poput Xabi Alonso i David Silva, a u ovom gradiću roÄ'en je i veznjak Athletic Bilbaa Marke Susaeta.
Arnel Mahmutović

Na kraju, uz poruku da i vi možete pomoći ovom klubu (klikni http://www.defiendealeibar.com/ za više informacija) pogledajte kako je izgledala proslava ulaska u La Ligu na ulicama Eibara.

http://www.youtube.com/watch?v=rUw0Gfzo2zw

pomaranca

Gotovo svi Å¡panski mediji objavili su informaciju da je FC Barcelona osigurala dovoÄ'enje Ivana Rakitića, za čiji će transfer, zavisno od izvora, biti plaćeno izmeÄ'u 18 i 20 miliona eura.

Katalonski "Sport" navodi da je dogovor postignut, ali da su ostali da se usaglase odreÄ'eni sitni detalji, nakon čega će stići zvanična potvrda. Ista se očekuje za par dana, tokom sredine naredne sedmice. Spomenuti medij navodi da će Ivan potpisati ugovor na tri sezone, s mogućnošću produženja na joÅ¡ jednu sezonu, dok pojedini novinari spominju čak i petogodiÅ¡nji ugovor.

Tako će Rakitić postati četvrti igrač koji je pojačao ekipu Luisa Enriquea, nakon Ter Stegena te Rafinhe i Deulofeua, koji su se vratili s posudba. TakoÄ'er, jedan igrač stigao je u Barçu B - Rakitićev sunarodnjak Alen Halilović.

Inače, hrvatski reprezentativac roÄ'en je 10. marta 1988. godine u Mohlin (Å vicarska), a 2005. godine potpisao je profesionalni ugovor s Baselom. Dvije godine kasnije, odlazi u Schalke, gdje ostaje do 2011. godine, kada je obukao dres Seville, kluba za koji je nastupao tokom sezone iza nas. Standardni je hrvatski reprezentativac, pa zvanično predstavljanje neće moći biti upriličeno prije zavrÅ¡etka Svjetskog prvenstva, zavisno do koje faze takmičenja njegova reprezenatcija stigne. "Transfermarkt" njegovu tržiÅ¡nu vrijednost procjenjuje na 20 miliona eura.

Prosinečki: "Rakitić će imati veliku ulogu"

Iako još uvijek nije stigla zvanična potvda transfera, Robert Prosinečki, koji je za FC Barcelonu nastupao tokom sezone 1995/96, prokomentarisao je dolazak Rakitića: "Ivan je profesionalan, radišan i vrlo dobro tehnički potkovan fudbaler. Jako je puno napredovao u Sevilli, pa sam uvjeren da će imati zapaženu ulogu u Barçi."

Sada slijede pregovori za dovoÄ'enje Kokea?
S obzirom da će ekipu u ljetnom prijelaznom roku, gotovo je sigurno, napustiti Fabregas i Alex Song, "Sport" piše da bi FC Barcelona mogla dovesti dva pojačanja u veznoj liniji. Dakle, osim Rakitića mogao bi doći još jedan igrač, a prvi "pik" članova klupske Uprave je Koke. Iako su prvi kontakti već načinjeni, u Klubu su svjesni složenosti situacije, ali se nadaju da bi Kokea mogli dobiti za manje obeštećenja od onoga naznačenog u igračevoj otkupnoj klauzuli - 60 miliona eura. S obzirom da je Atletico pokazao interes za Tella, Barça vjeruje da bi se njegovim uključivanjem u transfer cijena transakcije mogla znatno sniziti.

U svakom slučaju, očekuju nas jako uzbudljive sedmice, a hoće li klupska Uprava, na čelu s predsjednikom Bartomeuom, načiniti najavljene temeljite promjene ostaje nam da vidimo.
Arnel Mahmutović

pomaranca

Čini se da bi Alves mogao napustiti Klub u ljetnom prijelaznom roku, a toga kao da svjestan i sam brazilski defanzivac, koji je u intervju za 'Surface' kazao da će PSG biti najbolja opcija u slučaju odlaska iz Katalonije.

Brazilac ima važeći ugovor do kraja naredne sezone, ali su jako male Å¡anse da će mu produženje istog biti ponuÄ'eno. Stoga se prodaja u predstojećem prijelaznom roku nameće kao logično rjeÅ¡enje. "Ako budem napuÅ¡tao Barçu, nema sumnje da je PSG najbolji izbor za mene", rekao je bivÅ¡i igrač Seville.

Iako je insistirao da želi razmiÅ¡ljati samo o Svjetskom prvenstvu, nastavio je u sličnom tonu: "PSG je veliki klub, a ja volim igrati u velikim klubovima. Želim igrati u klubovima koji imaju kapacitet da ponude izazove, a to mi PSG može ponuditi. TakoÄ'er, uvijek sam govorio da mi se sviÄ'aju dugoročni projekti."

Na kraju priznao je da je o navedenoj temi razgovarao sa saigračem Thiagom Silvom. "Normalno je da o svojoj budućnosti pričamo. Thiago mi je rekao samo najbolje stvari o Parizu, i jako je sretan tamo. PSG može ponuditi mnogo dobrih stvari svojim igračima", zaključio je Alves.
Arnel Mahmutović

pomaranca

FC Barcelona je treneru Barçe B Eusebiju Sacristanu ponudila produženje ugovora, a danas je spomenuti stručnjak stavio svoj potpis na ugovor prema kojem će rezervnu ekipu voditi i tokom sezone 2014/15.

Ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovali su potpredsjednik Jordi Mestre i sportski direktor Andoni Zubizarreta.

U izjavi za zvaničnu klupsku web stranicu kazao je: "Privilegija je još jednu sezonu trenirati FC Barcelonu B. Želio bih se zahvaliti sportskom menadžmentu, koji u mene ima povjerenja od dolaska na klupu, prije tri godine. Siguran sam da će sjajan odnos biti nastavljen, a moj je cilj postići što bolji rezultat i u novoj sezoni. Naravno, najvažnije je pripremiti igrače za izazove koji ih očekuju u prvoj ekipi."

Sjajna sezona
Kolo prije kraja prvenstva, Barça B se nalazi na fantastičnom trećem mjestu Segunde (druge španske lige), sa 63 osvojena boda. Ukoliko slave u susretu protiv posljednjoplasiranog Herculesa, Eusebiovi izabranici će ponoviti najbolji rezultat u historiji Kluba, postavljen u sezoni 2010/11, kada je na klupi bio sadašnji trener prve ekipe Luis Enrique.

U prvoj sezoni na mjestu šefa stručnog štaba Eusebio je Barçu B odveo do osmog mjesta (59 bodova), dok je u prošloj sezoni ekipa bila plasirana poziciju lošije (57 bodova).
Arnel Mahmutović

pomaranca

Posve neočekivano, prije par dana najjači katalonski mediji objavili informaciju da je Cesc Fabregas odlučio napustiti FC Barcelonu, klub koji je napustio kao 16-godiÅ¡njak, pridruživÅ¡i se Arsenalu, ali se vratio u rodnu Kataloniju u ljeto 2011. godine, nakon izuzetno teÅ¡kih pregovora izmeÄ'u dva kluba.

O razlozima za donošenje takve odluke mnogo se piše. Iako njegove brojke ne izgledaju mnogo loše (u 55 zvaničnih utakmica tokom sezone iza nas postigao je 13 pogodaka i ubilježio 17 asistencija), mnogi navijači su mišljenja da se Cesc nikada nije isplatio FC Barceloni. Da tako misle navijači su pokazali nekoliko puta tokom sezone iza nas, kada je španski veznjak ispraćen zvižducima. Navodno je to jedan od razloga, a spominje se i da je Cesc svjestan da mu engleski stil fudbala mnogo bolje "leži", ali i da njegova djevojka Daniella preferira život u britanskoj prijestolnici.

Bilo kako bilo čini se da je njegova odluka konačna, pa je sada samo bitno koliko će FC Barcelona zaraditi od prodaje. U samom početku je klupska Uprava "potcrtala" da neće razmatrati ponude manje od 35 miliona eura, a u kontekstu dovoÄ'enje Fabregasa spominjali su se njegov bivÅ¡i klub Arsenal, Manchester United, Manchester City i Chelsea. ÄŒini se da je ekipa Josea Mourinha bila najkonkretnija, s obzirom da je "Cadena SER" danas objavila informaciju da će se Cesc pridružiti Plavcima u transferu vrijednom 33 miliona eura + odreÄ'eni bonusi. Navodno su pregovori u zavrÅ¡noj fazi, a zvaničnu potvrdu transfera mogli bismo dobiti i prije početka Svjetskog prvenstva u Brazilu.

TakoÄ'er, navodi Cadena Cope, pojedini članovi Uprave ne žele prodaju 27-godiÅ¡njeg veznjaka, ali protiv iste niÅ¡ta nemaju predsjednik Josep Maria Bartomeu i sportski direktor Andoni Zubizarreta.

Pique: "Posao je završen"
Barçin štoper napravio je veliki gaf tokom jučeranje konferencije za medije. Naime, prije početka iste Gerard je španskom selektoru Vicente del Bosqueu, ne znajući da su mikrofoni uključeni, rekao da da će Cesc napustiti Klub, a visina obeštećenja iznosit će 33 miliona eura. Njegova izjava brzo se proširila Internetom, a postalo je jasno da je FC Barcelona za Fabregasa stvar prošlosti.
Arnel Mahmutović

pomaranca

Nakon što su prethodnu sezonu proveli na posudbi u Evertonu, odnosno Celti, Gerard Deulofeu i Rafa Alcantara od naredne će sezone nositi dres prve ekipe FC Barcelone. Tu je odluku donio Luis Enrique, a spomenuti dvojac je jučer posjetio Camp Nou.

Nakon poziranja u opremi za sezonu 2014/15 i izlaska na travnjak najvećeg evropskog stadiona, dali su kratke izjavu za zvaničnu klupsku web stranicu.

Rafinha je kazao: "Ovdje sam učio o fudbalu tokom sedam godina i sretan sam zbog povratka, jer je ovo sjajan izazov za mene... Želim učiti od ovih briljantnih igrača." Osvrnuo se i na Luisa Enriquea, stručnjaka s kojim je radio tokom sezone iza nas. "Lucho je neko koji napravi sve kako bi bio siguran da stvari idu u pravom smjeru", dodao je.

Njegov saigrač Deulofeu svjestan je težine zadatka koji ga očekuje: "Sretan sam, jer mi je nedostajalo sve ovo... Znam kolika se borba ovdje vodi za poziciju, ali mislim da je to dobra stvar. Znam koju vrstu fudbala mogu ponuditi i učinit ću sve kako bih pomogao ekipi. Želim osvajati trofeje s Barçom."
Arnel Mahmutović

http://www.youtube.com/watch?v=N1D2oLF25gY

pomaranca

Igrač PSG-a Marquinhos će od sljedeće sezone igrati u Barceloni, a još se samo čeka službena potvrda ovog transfera.

Barcelona i PSG su se dogovorili da Marquinhos preÄ'e na Camp Nou u zamjenu za Dani Alvesa koji je procjenjen na 12 milijuna eura pa će ukupni transfer vrijediti 37 milijuna eura.

Samo je pitanje vremena kad će se ovaj dogovor potvrditi, a dio od transfera dobit će i Corinthias, klub iz kojeg je Marquinhos stigao u Europu.
balkan-sport/wn.com

pomaranca

Večeras je FC Barcelona na zvaničnoj web stranici objavila informaciju da će Mascherano produžiti ugovor za još četiri sezone, do 30. juna 2018. godine, uz mogućnost produženja na još jednu sezonu.

Otkupna klauzula postavljena je na 100 miliona eura, a ceremonija potpisivanja ugovora bit će upriličena kada se igrač pridruži pripremama ekipe, nakon Å¡to zavrÅ¡i Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Inače, o odlasku argentinskog reprezentativca mnogo se govorilo posljednjih sedmica, a u kontekstu njegovog dovoÄ'enje najviÅ¡e se spominjao Napoli. MeÄ'utim, Javier je odbio sve ponude i odlučio prihvatiti Barçinu za produženje saradnje.

Mascherano je u Kataloniju stigao 2010. godine, iz Liverpoola, nakon što je pristao na niža primanja kako bi olakšao transfer, a osvojio je sljedeće titule: Ligu prvaka (2011.), dvije La Lige (2011. i 2013.), Kup kralja (2012.), evropski Superkup (2011.), dva španska Superkupa (2012. i 2014.) te Svjetsko klupsko prvenstvo (2011.).

Odigrao je 184 zvanične utakmice za FC Barcelonu, a tokom sezone iza nas ubilježio je 44 nastupa, čineći vitalni dio Barçine zadnje linije. Inače, katalonski mediji pišu da bi u novoj sezoni, pod vodstvom Luisa Enriquea, mogao biti vraćen na poziciju zadnjeg veznog igrača, što znači da je odlazak Alexa Songa veoma izvjestan.
Arnel Mahmutović

pomaranca

S obzirom da je njegova jučerašnja operacija slijepog crijeva prošla uspješno, Barçin trener Luis Enrique danas je otpušten iz bolnice u Terrassi.

Ipak, Lucho će morati mirovati još nekoliko dana, a katalonski "Sport" navodi da bi se radnim obavezama mogao vratiti već u ponedjeljak. Do tada će odmarati u kući u Gavi, a već početkom nove sedmice nastaviti planiranje ljetnog prijelaznog roka i sezone 2014/15.

Po izlasku iz bolnice, na svom zvaničnom Twitter profilu objavio je sljedeću poruku: "Hvala svima u bolnici u Terrassi za brigu. Kao nov sam, a sada je vrijeme za odmor."
Arnel Mahmutović