Nogometne zanimljivosti iz područja ex-yu

Started by pomaranca, March 22, 2010, 05:09:42 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

pomaranca

Nakon 12 godina igranja u inozemstvu u Split se vraća iskusni napadač Mate Bilić. No ne dolazi u Hajduk nego u redove ambicioznog Splita.

Tridesetdvogodišnji Bilić je prošlu sezonu proveo u redovima Sporting Gijona, a prije toga je igrao za Zaragozu, Almeriju, Lleidu, Cordobu i bečki Rapid.

Danas je predstavljen novinarima u Splitu. Objavljeno je da je potpisao dvogodišnji ugovor,

Ne treba trošiti previše riječi na Matu, on je uz Križanca najveće ime u našem klubu, rekao je predsjednik RNK Splita Slaven Žužul.

Svi mi u Dalmaciji navijamo za Hajduk, ali ja sam profesionalac, svoj kruh zaraÄ'ujem poÅ¡teno, iz Hajduka me nitko nije kontaktirao, a s predsjednikom Žužolom, koji je doÅ¡ao po mene u Å panjolsku, sam se dogovorio za 10 minuta, rekao je Bilić, koji je ponikao u Hajduku i onda 10 i pol sezona od ukupno 12 legionarskih odigrao u Å panjolskoj.
hrt.hr

pomaranca

Još jedna tragična vijest zadesila je hrvatski nogomet. Sinoć je preminuo mladi hrvatski nogometaš Alen Pamić (23). Sin trenera Istre Igora Pamića te brat Dinamova igrača Zvonka, srušio se sinoć dok je igrao mali nogomet, izdalo ga je srce.

Alen je otprije imao problema sa srcem, zbog čega se nekoliko puta rušio na travnjaku. Posljednju utakmicu odigrao je 17. veljače kada se na utakmici protiv Lokomotive po treći put u karijeri srušio, piše Večernji list.

pomaranca

Ante Ćorić novi je igrač Dinama, potvrdio je zagrebački klub putem službene stranice. "Mali div" ili "hrvatski Ronaldinho" kako mu tepaju europski mediji, nakon četiri godine napustio je Red Bull Salzburg te je potpisao za Dinamo gdje će za početak nastupati za kadete.

"Sretan sam. Drago mi je vidjeti da čelni ljudi u klubu imaju visoko mišljenje o meni, a ja ću sigurno opravdati njihovo povjerenje. Jedva čekam pripreme s kadetima. Znam da ću raditi u odličnom okruženju i sa sjajnim stručnjacima i ovo je velika prilika za nastavak mog učenja i napredovanja", rekao je 16-godišnji Ćorić .

Inače, kao što je Index pisao prije četiri godine, Ćorić je kao "klinac" bio na meti Chelseaja, Barcelone i Bayerna, ali se odlučio za Red Bull Salzburg "jer su ga suigrači primili bolje neko bilo gdje drugdje na svijetu".
index.hr

pomaranca

Ivo Pinto novi je igrač Dinama! Punim imenom Ivo Daniel Ferreira Mendonca Pinto potpisao je četverogodiÅ¡nji ugovor s Modrima te je odmah krenuo prema Sloveniji, gdje Dinamo odraÄ'uje drugi dio priprema za novu sezonu.

"Gledali smo ga puno puta i svidjelo nam se kako igra. Osim što je čvrst u obrani jako se voli priključivati prema naprijed i to u punom šprintu tako da smatramo kako će nam donijeti moć po boku koja je danas vrlo bitna u nogometu", rekao je Krunoslav Jurčić, a prenosi Dinamova službena stranica.

Dinamo je za Portugalca iskeÅ¡irao oko milijun eura, a Pinto bi trebao zaraÄ'ivati 450 tisuća eura godiÅ¡nje.

"Sretan sam što sam došao u Dinamo koji je veliki klub. Znam kakvi su ovdje ciljevi i spreman sam na sve izazove te jedva čekam priključiti se suigračima i početi s treninzima", rekao je Pinto, koji je prošlu sezonu proveo na posudbi iz Rio Avea u rumunjskom Cluju.

"Doveli smo igrači koji posljednjih par godina redovito igra u svojim klubovima i stalno napreduje. Osim toga, prošle sezone bio je standardan za Cluj u prvenstvu i Ligi prvaka tako da ima iskustvo igranja na najvišem nivou što nam je bilo jako bitno", za kraj će Zoran Mamić.
index.hr

pomaranca

Povremeni reprezentativac Slovenije, 27-godišnji Nejc Pečnik, vezni napadač engleskog kluba Sheffield Wednesday (Football League Championship) prešao je u Crvenu zvezdu i potpisao dvogodišnji ugovor.

pomaranca

Dosadašnji napadač hrvatskog nogometnog prvaka Dinama Ivan Krstanović (30) novi je član Rijeke s kojom je potpisao ugovor na tri godine.

Doveli smo tri napadača u ovom prijelaznom roku tako da imamo stvarno puno rješenja u napadu. Krstanović je, možemo tako reći, cijelo ljeto na odlasku i bilo je samo pitanje gdje, a sada smo i to riješili. Hvala mu za golove koje je zabio za Dinamo i želimo mu sreću u nastavku karijere, rekao je sportski direktor Dinama Zoran Mamić.

Krstanović je prošle dvije sezone proveo u Dinamu za koji je postigao ukupno 25 golova. U Dinamo je stigao iz Zagreba, a za Pjesnike je u sezoni 2010/11. postigao 19 prvenstvenih pogodaka i osvojio naslov najboljeg strijelca u HNL-u.

Financijski detalji ugovora nisu objavljeni.
hrt.hr

pomaranca

U posljednjih deset godina fudbalski arbitri iz BiH bili su u glavnim ulogama namjeÅ¡tanja utakmica, ilegalnog suÄ'enja pod lažnim identitetom, raznih oblika mita i korupcije, kao i kraÄ'a.

U posljednjih deset godina fudbalske sudije nanijele su veliku štetu državi Bosni i Hercegovini osramotivši je širom Evrope.

U glavnim ulogama bili su iz različitih razloga, od najnovije optužbe za pedofilski skandal, preko kladioničarskih afera, namjeÅ¡tanja utakmica, ilegalnog suÄ'enja pod lažnim identitetom, raznih oblika mita i korupcije, kraÄ'a piva i peÅ¡kira u hotelu, utvrÄ'eno je analizom novinara agencije Anadolija.

Pedofilski skandal

MeÄ'utim, posljednja afera Å¡okirala je sve i definitivno prelila već odavno punu čaÅ¡u. Kao Å¡to je mnogima poznato, posljednjih godina najboljeg bh. arbitra sa FIFA znakom Emira Alečkovića optužili su roditelji maloljetnog sudije da je njegovog sina uznemiravao seksualnim SMS-ovima. U jednoj od izjava, koja je u ovoj sedmici doÅ¡la na stol u Fudbalski savez BiH kaže se da je bilo i fizičkog kontakta Alečkovića i dječaka.

"Poruke su izvučene iz konteksta. Dokazat ću nevinost u postupku koji slijedi", tvrdio je Alečković, kojeg je UEFA suspendirala i sa Evropskog prvenstva U19 reprezentacija i hitno vratila u Sarajevo.

Roditelj koji ga je prijavio u Fudbalski savez BiH kazao je da je seksualno uznemiravanje njegovog sina počelo još prije pola godine. Ističe da bi se u narednim danima moglo pojaviti još roditelja dječaka koji će Alečkoviću na teret staviti pedofiliju, ali i da će se u cijelu priču uključiti i policija.

Što se tiče FS BiH pokrenuta je zvanična istraga, a konačan sud o Alečkovićevoj sportskoj sudbini (suspendiran do okončanja postupka) dat će Disciplinska komisija Saveza. Kako su za agenciju Anadolija naglasili u FS BiH, ne očekuju da će skandal dobiti epilog u skorije vrijeme.

Sude i dobijaju 200 KM

Posljednjoj su prethodile brojne afere vezane za fudbalske bh. sudije. Od onih koje su uzdrmale javnost i van granica BiH prva se desila 2006. godine. Salih Delić, tada predsjednik NK Mramor, snimio je telefonski razgovor sa sudijom Tarikom Kečom uoči utakmice njegovog tima i Radničkog iz Lukavca u Prvoj ligi Federacije BiH.

"Razgovarao sam sa Husom (Husom Golaćem, tada predsjednikom FS Federacije BiH, op.a). Pričali smo 15-ak minuta. Pošto je treći sudija diskutabilan, ja sam mu rekao da bude pametan. Lijepo mu je na ovoj listi. Ode svugdje suditi i za to dobije 200 KM", pričao je Kečo u telefonskom razgovoru objavljenom i na kanalu Javnog RTV servisa BiH.

Delić ga je potom pitao da li može prekinuti utakmicu i koliko novca traži za takvu vrstu usluge, na što je Kečo odgovorio:

"Zavisi, ako bi pomoćnog sudiju pogodila plastična flaša. On je malo diskutabilan, ali ja sam razgovarao sa njim. Zavisi kako ispadne taj cijeli slučaj. Što se tiče novca, ja ću vam reći kako imam dobar posao. Plata mi je 2.500 KM, a radim kao direktor ŽKK Željezničar. Taj iznos neka vam bude orijentir, a meni male pare ništa ne znače. Nadam se da će biti sve uredu, i da ćete, ako Bog da, pobijediti".

I pored objavljenog dokaza, audiosnimka razgovora, u jednoj od informativnih emisija na JRTS BiH, koji je evidentno ukazivao na mito i korupciju, ali i iznudu, u FS Federacije BiH ocijenili su ga "neosnovanim". Kečo je na državnom nivou joÅ¡ i nagraÄ'en, pa je postao FIFA-in sudija za mali fudbal!?

Tri godine kasnije vijest da su FIFA i UEFA doživotno suspendirale Novu Panića, 2009. najboljeg sudiju iz BiH, odjeknula je kao bomba. Ekspresno mu je zabranjen rad na bilo kojoj od funkcija u fudbalu, jer je saraÄ'ivao sa kladioničarskom mafijom.

Prema navodima iz FIFA-e i UEFA-e, Panić je bio umijeÅ¡an u namjeÅ¡tanje utakmice A timova izmeÄ'u LihtenÅ¡tajna i Finske i susreta U-21 selekcija Å vicarske i Gruzije.

Detaljnom istragom utvrÄ'eno je da je Panić radio u saradnji sa balkanskom kladioničarskom mafijom, koja mu je 18. novembra 2009. godine u Luganu (Å vicarska) dala 50.000 eura da bi obavio "prljavi posao". Nakon Å¡to je izbačen doživotno sa fudbalskih terena, Panić se u pojedinim medijima u BiH pravdao kako je kriv Å¡to nije prijavio FIFA-u i UEFA-u da ga žele podmititi. Govorio je da nije uzeo 50.000 eura.

SuÄ'enje za mafiju

Od tada nisu proÅ¡le ni dvije godine, a FIFA i UEFA su doživotno precrtale joÅ¡ jednog nekada najboljeg sudiju iz BiH na meÄ'unarodnoj sceni. SiniÅ¡a Zrnić je 9. februara 2011. godine u Antaliji pod lažnim identitetom sudio prijateljsku utakmicu Latvija - Bolivija (2:1). U Tursku je Zeničanin otiÅ¡ao bez znanja Sudijske organizacije FS BiH sa sugraÄ'anima i arbitrima pomoćnicima Kenanom Bajramovićem i Rizahom Ridalovićem.

Kada su ih FIFA i UEFA optužili za namještanje ishoda meča zarad kladioničarske mafije, Zrnić i njegovi asistenti priznali su da su dobili po 1.000 eura i plaćene troškove boravka i puta do Turske i nazad. Inače, Zrnić je u toj utakmici dosudio tri nepostojeća penala, a jedan udarac sa bijele tačke je i ponovio nakon što je golman Bolivije odbranio šut Latvijca.

Posebno mizernu blamažu BiH u svijetu priuÅ¡tio je Edin Golać, nekadaÅ¡nji premijerligaÅ¡ki sudija i sin Huse Golaća, bivÅ¡eg predsjednika FS Federacije BiH. On je u julu 2011. godine za vrijeme boravka na Futsal kupu u Å kotskoj obio hotelski bar i ukrao pivo. Hotelsko osoblje prijavilo je ovog ''ljubitelja dobre kapljice'' kontroloru suÄ'enja na turniru, nakon čega ga je UEFA skinula sa liste internacionalnih arbitara.

Golać se ''dokazao'' i na domaćem terenu. U motelu Kaktus u Čitluku tokom jednog od seminara FS BiH ukrao je peškir. Na koncu ga je morao vratiti, a čelnici Saveza javno su se izvinjavali svojim domaćinima.

Reketiranje poštenih sudija

Nisu samo sudije rak-rana bh. fudbala, i bivši funkcioneri Sudijske organizacije bili su glavne "zvijezde" brojnih afera. Fahrudina Fazlagića, nekadašnjeg predsjednika Sudijske organizacije FS BiH i njegove kompanjone, bivše sudije Dževad Imoćanin, Midhat Čorbo i Vlado Jagodić, današnji selektor mlade reprezentacije BiH, prije osam godina optužili su da ih je reketirao, odnosno da su skinuti sa liste, jer im nisu dali novac da bi ostali na Premijer ligi BiH.

Čorbo i Imoćanin pričali su i da su Fazlagiću davali novac da bi ih "pripazio za ocjene i delegiranja“. Skandal je zataškalo bivše rukovodstvo FS BiH, a njime se nikada nisu pozabavili ni državni istražni organi.

Komitet će angažirat psihologinju

Ibro Hasanbegović, aktuelni predsjednik Komiteta za suÄ'enje FS BiH istakao je za agenciju Anadolija kako on i njegove kolege nisu mogli utjecati na posljednja deÅ¡avanja, tj. "slučaj Alečković“.

"Lično, joÅ¡ sam u Å¡oku i zbog činjenice da se vodi istraga protiv Alečkovića u vezi s tim. Ova i afere iz proÅ¡losti itekako su Å¡kodile imidžu naÅ¡eg suÄ'enja u svijetu. Trudili smo se da preveniramo brojne negativnosti. Ranije smo na nekim seminarima sudija angažirali psihologinju Jasnu Bajraktarević, a poslije najnovijih deÅ¡avanja, to ćemo sigurno ponovo učiniti", rekao je Hasanbegović.
Anadolija - klix.ba

pomaranca

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=uSy2Fe1YHqE

Navijač Partizana  ostao je bez donjeg veÅ¡a na utakmici protiv Radničkog iz NiÅ¡a na ÄŒairu  na kome su crno-bijeli odigrali nerijeÅ¡eno s NiÅ¡lijama 0:0. Njemu su  gaće skinuli pripadnici policije, koji su pokuÅ¡ali da ga uhvate dok se s  terena penjao na tribinu.
         Incident se dogodio kada su dvojica  navijača Partizana uletjeli na atletsku stazu, jednog je policija  uhvatila, a drugi je uspio da se dokopa tribine, gdje su mu ostali  navijači pomagali da se otrgne pripadnicima Žandermerije iz ruku,  prenosi Telegraf.

U tome su uspjeli, ali mu je tokom borbe policija skinula gaće.

Video s ovim momentom pogledajte u prilogu i to na 2,20 minuta snimka.
Vijesti.ba

pomaranca

Sin proslavljenog argentinskog fudbalera Dijega Armanda Maradone, Dijego Sinagra, mogao bi da pojača Novi Pazar, potvrÄ'eno je danas Tanjugu u tom klubu.

Portparol Novog Pazara Redžep Korać rekao je da pregovori sa Dijegom Maradonom juniorom traju već 15-ak dana i da su blizu uspješnog završetka.

"U prethodnim danima intenzivno smo razgovarali sa Maradonom, on je prihvatio neke naše ponude, ostalo je da se vidi šta će odlučiti njegov menadžer. Maradona trenutno igra u Italiji i u prethodnih 23 meča dao je čak 19 golova. Iako se radi o trećoj italijanskoj ligi, kvalitet i ime ovog fudbalera je svakako imperativ za naš klub, jer želimo da ceo svet čuje za nas", kazao je Korać.

On je dodao da bi eventualni dolazak Maradone juniora značio mnogo za čitav grad.

"Maradona je gledao snimke sa našeg stadiona i oduševljen je atmosferom koja ga podsjeća na ona slavna vremena kada je njegov otac igrao za Napoli. Navijanje, energija i želja za uspehom koju ima ceo ovaj sportski grad Maradoni je još jedan podstrek da zablista u dresu Novog Pazara", zaključio je Korać.

Dijego Sinagra ima 26 godina i on je vanbračni sin proslavljenog argentinskog fudbalera. RoÄ'en je u Napulju, gradu u kojem je Maradona ostavio najdublji fudbalski trag u karijeri.

Tokom karijere bio je član nekoliko nižerazrednih italijanskih klubova, a odigrao je jednu utakmicu za reprezentaciju Italije do 17 godina.
(vijesti.ba)

pomaranca

Hrvatski nogometni prvak Dinamo objavio je kako je iz kadra prve momčadi udaljio 22-godišnjeg napadača Andreja Kramarića zbog neprimjerenog medijskog istupa poslije utakmice u Koprivnici. Iz Dinama kažu da Kramarić ima slobodne ruke pronaći novi klub.

Andrej je svojim istupom naštetio klubu i momčadi samo par dana uoči vrlo bitne utakmice u Beču te tako jasno pokazao kako mu atmosfera u momčadi nije na prvom mjestu. Takvim razmišljanjem nema mjesta u svlačionici, objasnio je sportski direktor Dinama Zoran Mamić.

Kramarić je nakon 3:1 pobjede Dinama protiv Slavena Belupa u susretu sedmoga kola Prve HNL novinarima rekao kako je nezadovoljan minutažom koju dobiva ove sezone.

ProÅ¡lu je sezonu Kramarić proveo na posudbi u Lokomotivi, za koju je postigao 15 prvenstvenih pogodaka, te je bio drugi strijelac lige i meÄ'u najzaslužnijim igračima za osvajanje drugog mjesta na kraju prvenstva. Zbog dobrih igara u dresu Lokomotive ovog se ljeta vratio u Dinamo, ali nije dobio previÅ¡e prilika. U malo minuta Å¡to je odigrao postigao je tri pogotka, dva u prvenstvu, te jednoga u kvalifikacijama za Ligu prvaka.
hrt.hr

pomaranca

Hrvatski nogometni stručnjak Ante Čačić, nekoć trener Dinama, ostao je bez posla u Mariboru, nakon što je s momčadi doživio poraz u Kopru u 12. kolu slovenskog prvenstva...

Kako javljaju službene internetske stranice NK Maribora, bez posla je ostao trener Ante Čačić, koji je na posao u Sloveniji stupio 5. lipnja.

Negdašnjem treneru Dinama presudile su loše role njegovih nogometaša u domaćem prvenstvu i Europskoj ligi. Iako je na tablici slovenskog prvenstva Maribor prvi, s 23 boda i utakmicom manje od Zavrča koji ga slijedi u stopu, u posljednjih je četiri kola Maribor upisao samo jednu pobjedu i jedan remi, a valja se sjetiti i teškog domaćeg poraza od Rubina (2:5). Posljednja je utakmica, koja je prelila čašu strpljenja uprave Maribora, bio poraz u Kopru od 1:2.

Na svojoj su internetskoj stranici iz Uprave Viola zahvalili Čačiću na poslu kojeg je odradio te naglasili kako je raskid ugovora bio sporazuman: "Zahvatila nas je rezultatska kriza, na koju smo morali odgovoriti. Trebamo novi poticaj i novu energiju pred nastavak sezone", stoji u priopćenju iz kluba.

Svoju je izjavu dao i Čačić: "Noć iza mene je neprospavana, jednostavno se ne mogu zatvarati oči pred rezultatskom krizom u koju je momčad upala. Zajednička je odluka da se razvrgne moj trenerski ugovor i ja se nadam da će se, uz novu osobu na klupi, Maribor vratiti na pobjedničku stazu. Taj je klub uvijek stremio boljem, ja mu želim sve najbolje i gorčine nema."

Tome je dodao: "Zahvaljujem svim igračima na korektnoj suradnji, svima ostalima na ugodnoj atmosferi i profesionalnom odnosu. Nakon što sam upoznao Maribor i Mariborčane mogu kazati da me ne čudi da je sredina tako uspješna. Nikad neću zaboraviti navijače, koji su uvijek bili uz Klub."

O svome skoro četevromjesečnom mandatu na klupi Ljubičica je Čačić kazao: "Uspjeli smo se plasirati u skupinu Europske lige, osvojili smo Superkup, a momčad je na prvom mjestu tablice. Stoga se moramo pitati koliko je tko osobno kriv za rezultatsku krizu. Promjena trenera je potez za boljitak kluba."
(hrsport.net)

pomaranca

Postigavši osam golova u pobjedi Rijeke protiv BŠK Zmaja (11:0) u 16-ini finala hrvatskog nogometnog Kupa Andrej Kramarić je postavio rekord u broju postignutih zgoditaka na jednoj utakmici u povijesti hrvatskog nogometa.

Do sada je najefikasniji bio Marijo Dodik, koji je za Slaven Belupo u sezoni 2000./2001. zabio šest golova u pobjedi protiv Varteksa 7:1.

Napadač zagrebačkog Dinama Goran Vlaović je u sezoni 1993./1994. na jednoj utakmici zabio pet golova protiv Pazinke. Vlaović je dva puta zabio i po četiri gola.

IGRAÄŒI S NAJVIÅ E GOLOVA NA JEDNOJ UTAKMICI:

8 - Andrej Kramarić (Rijeka - 2013/14)
6 - Marijo Dodik (Slaven Belupo - 2000/01)
5 - Goran Vlaović (Croatia - 1993/94)
4 - Goran Vlaović (Croatia - 1992/93)
4 - Goran Vlaović (Croatia - 1993/94)
4 - Renato Jurčec (Inker Zaprešić - 1994/95)
4 - Tomislav Erceg (Hajduk - 1994/95)
4 - Igor Cvitanović (Croatia - 1995/96)
4 - Mate Baturina (Zagreb - 1997/98 )
4 - Emir Džafić (Samobor - 1997/98 )
4 - Veldin Karić (Varteks - 1998/99)
4 - Joško Popović (Šibenik - 1998/99)
4 - Ivica Olić (Zagreb - 2001/02)
4 - Mate Dragičević (Šibenik - 2001/02)
4 - Dario Zahora (Dinamo - 2003/04)
4 - Senijad Ibričić (Zagreb - 2007/08 )...

pomaranca

Branko Ivanković nije više trener Dinama! Momčad "modrih" će do kraja polusezone voditi sportski direktor Zoran Mamić i pomoćni treneri Damir Krznar i Igor Cvitanović, javlja Dnevnik.hr.

pomaranca

Reprezentativac Slovenije, 30-godišnji Marko Šuler, branič poljskog kluba Legia Warsaw (Ekstraklasa) prešao je u NK Maribor (Slovenian PrvaLiga), i potpisao ugovor na tri i pol godine.

pomaranca

Petnaestorici optuženih za namjeÅ¡tanje utakmica Prve hrvatske nogometne lige "Offside" je pravomoćno presuÄ'en, jer je Vrhovni sud potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u slučaju nazvanom prema jednom od najpoznatijih i najkontroverznijih nogometnih pravila.

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda KreÅ¡imir Devčić potvrdio je da je Vrhovni sud u cijelosti potvrdio presudu iz prosinca 2011. kojom su dvojica optuženika osuÄ'ena na uvjetne, a ostali na zatvorske kazne od Å¡est do deset mjeseci, uz povrat nezakonito stečenih 1,2 milijuna kuna.

Najstrože su kažnjeni bivÅ¡i pomoćni trener Croatia Sesveta Goran Jerković, koji je proglaÅ¡en krivim za posredovanje u podmićivanju, te nogometaÅ¡ tog kluba Mario ÄŒižmek, koji je bio glavna spona izmeÄ'u podmićenih nogometaÅ¡a i organizatora namjeÅ¡tanja utakmica koji su ranije osuÄ'eni na po godinu dana zatvora.

Sportski direktor i sin vlasnika Croatia Sesveta Tomislav Zubak osuÄ'en je na devet mjeseci zatvora zbog pomaganja, a na iste zatvorske kazne zbog udruživanja za počinjenje kaznenog djela i primanja mita osuÄ'eni su nogometaÅ¡i Croatia Sesveta Ivan Banović, Jasmin Agić, Ante Pokrajčić i Miljenko BoÅ¡njak.

Za ista nedjela na osam mjeseci zatvora osuÄ'eni su i njihovi suigrači Dario Å uÅ¡ak i SaÅ¡a Mus.

Na sedam mjeseci osuÄ'eni su nogometaÅ¡i tadaÅ¡njeg Varteksa Miljenko Mumlek i Andrija Balajić te nogometaÅ¡ MeÄ'imurja Nikola Melnjak, dok je njegov suigrač Neven Vuljanko osuÄ'en na Å¡est mjeseci.

NogometaÅ¡ Croatia Sesveta Marko Guja uvjetno je osuÄ'en na sedam mjeseci, jer je u vrijeme počinjenja kaznenih djela bio mlaÄ'i punoljetnik, a nogometaÅ¡ Varteksa Zoran Ivančić uvjetno na osam mjeseci, kojemu je sud kao olakotnu okolnost uzeo to Å¡to je pridonio razotkrivanju kaznenih djela.

Spomenute nogometaÅ¡e i sportske djelatnike Croatia Sesveta, MeÄ'imurja i bivÅ¡eg Varteksa nakon sedam mjeseci suÄ'enja osuÄ'eni su za namjeÅ¡tanje osam prvoligaÅ¡kih utakmica i tri pokuÅ¡aja namjeÅ¡tanja.

Pritom su ostvarili korist od najmanje 1,2 milijuna kuna ili 165.500 eura. Novac bi trebala vratiti desetorica, a najviše Banović (28.500 eura), Agić (26.500), Jerković (25.000) i Čižmek (20.500).

Å estorica od njih su tijekom suÄ'enja priznali krivnju za namjeÅ¡tanje utakmica i klaÄ'enje na dogovorene rezultate, dok je ostalima krivnja dokazana zahvaljujući obranama ostalih optuženika i zapisima iz telefonskih razgovora.

Suoptuženici su u razgovorima koristili i Å¡ifre, pa je tako utakmica značila automobil "smart", a iznos za namjeÅ¡tanje utakmica "prijeÄ'eni kilometar".

"Očito u njihovom slučaju lopta na utakmicama koje su namjeÅ¡tali nije bila okrugla", kazala je sutkinja Gordana Mihela Grahovac u obrazloženju presude, dodavÅ¡i da optuženici nisu omogućili neizvjesnost utakmice i pobjedu spretnijeg i boljeg već organizatorima bogaćenje putem klaÄ'enja.

Optužnicom su bila obuhvaćena joÅ¡ Å¡estorica okrivljenika, no oni su se prije suÄ'enja nagodili s USKOK-om.

Trojica organizatora namještanja proljetnih utakmica Prve hrvatske nogometne lige 2010. dobila su po godinu dana zatvora i zajedno moraju vratiti oko milijun eura koje su nezakonito zaradili kladeći se na namještene utakmice. Riječ je o bivšem treneru u omladinskoj momčadi zagrebačkog Dinama Vinku Šaki te dvojici slovenskih državljana Dini Laliču i Admiru Suljiču.

S USKOK-om su se nagodili i nogometaÅ¡i MeÄ'imurja Danijel MaÄ'arić i Mario Darmopil te njegov menadžer Mario Marenić. Darmopil se nagodio na osam mjeseci zatvora i vraćanje 20.500 eura, MaÄ'arić na sedam mjeseci zatvora i vraćanje 6000 eura, a Marenić je uvjetno osuÄ'en na godinu i dva mjeseca uz rok kuÅ¡nje od četiri godine. On je državi dužan 4500 eura.
HINA