Nogometne zanimljivosti iz područja ex-yu

Started by pomaranca, March 22, 2010, 05:09:42 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

pomaranca

Ivan Anton Vasilj (22), lijevi bek Zadra, danas (ponedjeljak) potpisao je na tri i pol godine s Hajdukom. Vasilj bi trebao biti konkurencija Jozinoviću na lijevoj strani...

Zadranin Ivan Anton Vasilj (22) danas popodne potpisao je na tri i pol godine s Hajdukom, a za njim bi u Split uskoro mogao krenuti i njegov mlaÄ'i brat Jakov (14).

Hajduk je u Zadraninu Ivanu Antonu Vasilju pronaÅ¡ao konkurenciju Goranu Jozinoviću na lijevoj strani, no ostaje za vidjeti kako su Hajduk i Zadar rijeÅ¡ili pitanje odÅ¡tete za razvoj od 60.000 eura, kao i kako se u cijelu priču uklapa njegov mlaÄ'i brat Jakov (14), koji je navodno iznimno nadaren i za koga je Hajduk takoÄ'er zainteresiran.

U Hajduku računaju kako bi se, nakon angažmana starijeg brata, i mlaÄ'i puno lakÅ¡e odlučio obući dres Hajduka, umjesto da prihvati ponudu Dinama ili ponudu nekog od nekoliko europskih klubova, koji ga takoÄ'er traže.

Hajdukove muke na lijevom boku traju godinama, nakon odlaska Ivana Strinića pokušavali su Splićani uz Jozinovića lijevi bok krpati s Josipom Barišićem iz Širokog Brijega, Kukočem, Rubenom Limom, Danijelom Stojanovićem..., pokušavali su kupiti Hrvoja Milića, Woona iz Istre...

Evo, na red je doÅ¡ao i Vasilj, koji nastavlja i niz sugraÄ'ana u bilom dresu, koji su nosili i Jurica Buljat, Marijan Buljat, Tomasov, SubaÅ¡ić...
(24sata.hr)

pomaranca

IzvrÅ¡nom predsjedniku Dinama Zdravku Mamiću splitski PrekrÅ¡ajni sud izrekao je devetomjesečnu zabranu dolaska na stadione Poljud i Park mladeži u Splitu zbog izazivanja izgreda na nedavnoj utakmici Hajduk-Dinamo na Poljudu, potvrÄ'eno je večeras na tom sudu.

Ova je mjera Mamiću izrečena na zahtjev splitske Policijske uprave, a na temelju Zakona o spriječavanju nereda na sportskim natjecanjima. Na ovu mjeru Mamić se ima pravo žaliti u roku od tri dana Visokom prekršajnom sudu u Zagrebu po primitku rješenja koje mu je danas splitski Prekršajni sud poslao poštom, pojašnjeno je na Prekršajnom sudu.

Ovom odlukom Mamiću se u idućih devet mjeseci zabranjuje dolazak na splitske stadione Poljud i Park mladeži na svaku utakmicu koju na tim stadionima budu igrali nogometni klubovi Hajduk i Split ili hrvatska nogometna reprezentacija.

Prije bilo koje utakmice u tom razdoblju na ta dva splitska stadiona Mamić će se morati javiti policijskoj postaji u Zagrebu i izvjestiti policiju gdje će boraviti u vrijeme dok se igraju nogometne utakmice na Poljudu ili Parku mladeži. U slučaju da Mamić ne bude postupao sukladno odluci splitskog PrekrÅ¡ajnog suda prijeti mu novčana kazna izmeÄ'u 5 i 25 tisuća kuna ili zatvorska kazna od 30 do 60 dana.

Mamić se na derbi utakmici Hajduk-Dinamo na Poljudu 22. ožujka prvo verbalno sukobio s dijelom navijača Hajduka, a zatim i fizički s bivšim nogometašem tog kluba Ivom Bagom.
hrt.hr

pomaranca

Ljupko Petrović novi je trener Fudbalskog kluba Sarajevo, potvrdio je za Anadoliju Abdulah Ibraković sportski direktor FK Sarajevo.

Kako saznajemo, Petrović i FK Sarajevo su postigli sporazum o saradnji do decembra 2015. godine.

U bogatoj biografiji Petrovića piÅ¡e kako je trenirao nekoliko velikih klubova meÄ'u kojima su Olympiakos, GAK, Levski i Litex. Njegovu trenersku karijeru ipak je obilježila sezona 1990./1991. kada je osvojio titulu prvaka Evrope s Crvenom zvezdom. S istim klubom je osvojio duplu krunu u sezoni 1994./1995. U trofejnim vitrinama ima joÅ¡ titule prvaka Jugoslavije s Vojvodinom, titulu bugarskog prvaka s Levskim iz Sofije, bugarski kup s Litexom i kineski FA Cup s Beijing Guaoanom. Od 2011. godine Petrović je bez trenerskog angažmana.

Upravni odbor FK Sarajevo u ponedjeljak navečer donio je  odluku o raskidu saradnje s Robertom Jarnijem, uz obrazloženje da hrvatski stručnjak nije ispunio očekivanja. Jarni je Sarajevo vodio u devet kup i prvenstvenih utakmica, u kojima je zabilježio tek dvije pobjede.

Do kraja bh. prvenstva ostalo je još pet kola, a FK Sarajevo trenutno zauzima četvrtu poziciju s 45 bodova, četiri manje od vodećeg Zrinjskog i drugoplasiranog Željezničara. U Kupu BiH, FK Sarajevo očekuje revanš meč polufinala protiv Zrinjskog u Mostaru 16. aprila (prvi susret završen 0:0), piše Anadolu Agency.
OsloboÄ'enje

pomaranca

Aktualni prvak HNL-a Dinamo objavio je kako su postigli dogovor s Bayer Leverkusenom oko prijelaza Juniora Fernandesa u redove Modrih.

Podsjetimo, Fernandes je na početku ove sezone došao u Dinamo na posudbu, zadovoljio očekivanja struke i navijača te se pokazao kao veliko pojačanje tako da je klub odlučio otkupiti njegov ugovor.

Sjajni Čileanac koji se trenutno oporavlja od ozljede zabio je ove sezone 18 pogodaka, a potpisat će ugovor s Dinamom na četiri godine.

Naravno da smo sretni i zadovoljni što će Junior ostati s nama. Čim je došao je bilo jasno o kakvom se igraču radi, koliko nam je dobroga donio i odlučili smo ga zadržati, a i on je jako sretan u Dinamu i Zagrebu. Ozljeda koja mu se dogodila nije mogla utjecati na sve ono što je prije bilo i sto posto smo svi uz njega. Sigurni smo da će se još bolji vratiti na teren za ljetne ispite koji nas čekaju i veselimo se njegovom povratku, rekao je trener i sportski direktor Zoran Mamić.
hrt.hr

pomaranca

Nogometaši Dinama osvojili su Superkup te deveti uzastopni naslov prvaka, u finalu Kupa su poraženi od Rijeke dok su svoj europski put završili u skupini Europske lige. To je najkraće moguće sažimanje sezone koja je nedavno završila. Ipak, iza Dinama je jedna vrlo turbulentna sezona.

Već ovih dana smo svjedoci kako čim sezona završi odmah kreču priče o slaganju nove, nikad jače, momčadi i o novom pohodu na Ligu prvaka. Ista situacija je bila i prošlo ljeto kada je klub na sve moguće načine pokušavao dovesti pojačanja pa su u Maksimir stigli Junior Fernandes, Ivo Pinto, El Arabi Hilel Soudani i Pablo Migliore.

Izvršni predsjednik kluba Zdravko Mamić po tko zna koji put je najavio "novu eru Dinama" rekavši: "Najkasnije za dvije godine Dinamo mora osvojiti toliko bodova za europski koeficijent da bi sljedećih deset godina mogli stalno igrati u Ligi prvaka." Bilo je to vrlo jasno upozorenje treneru Krunoslavu Jurčiću što se od njega i igrača očekuje.

Kako to u Maksimiru obično biva ljetni mjeseci u velikoj mjeri utječu na konačan sud o cijeloj sezoni. Po tom pitanju stvari su se počele dobro razvijati jer je Dinamo u svom prvom službenom nastupu osvojio i prvi trofej. Nakon izvoÄ'enja jedanaesteraca aktualni prvaci su bili bolji od Hajduka te su u svoje vitrine pospremili pehar namijenjen pobjedniku Superkupa. U toj utakmici velike simpatije domaće publike pokupio je novopridoÅ¡li vratar Pablo Migliore. Ipak bila je to ujedno i jedina utakmica po kojoj je ostao u sjećanju.

Poraz od Austrije obilježio cijelu sezonu

Svoj europski put Dinamo je započeo u drugom pretkolu Lige prvaka u Differdangeu kod prvaka Luksemburga Fole Esch. Sigurnih 5:0 u uzvratu u Zagrebu je potvrÄ'eno s minimalnih 1:0 te su se Modri okrenuli novoj prepreci, dobro poznatom Å erifu iz Tiraspola. U dvije utakmice Dinamo slavi s ukupnih 4:0 te bez primljenog gola čeka ime protivnika u ključnom četvrtom pretkolu.

Ako uzmemo u obzir da prolazak te faze natjecanja znači izravan ulazak u Ligu prvaka onda se suparnik kao Å¡to je Austria Beč činio i viÅ¡e nego poželjan. MeÄ'utim stvari su krenule potpuno u krivom smjeru.

Nenad Bjelica je odlično proučio igru Dinama te je iz svojih igrača izvukao maksimum pa su gosti već u Zagrebu došli do ogromne prednosti. Konačnih 2:0 za Austriju bio je težak udarac za Dinamo. Igrači i stručni stožer utjehu su pokušali naći u tezi da ne mogu odigrati dva puta tako loše te da će u uzvratu pokazati da zaslužuju Ligu prvaka. I to im je gotovo pošlo za rukom jer je u 70. minuti uzvrata Fatos Beqiraj pogodio za vodstvo od 3:1, ali osam minuta prije kraja susreta Roman Kienast definitivno zatvara vrata Lige prvaka.

Pošto prvi cilj nije ostvaren ostala je utješna nagrada u obliku Europske lige u kojoj su suparnici bili PSV, Ludogorec i Čornomorec. Naravno odmah je postala aktualna priča o prezimljavanju u Europi koje je postavljeno kao imperativ. Ali realnost je i ovoga puta bila drugačija i puno okrutnija. U šest susreta Dinamo je osvojio samo jedan bod pri čemu je postigao tri pogotka,a primio čak 11.

Iako će u Maksimiru reći da je najvažnije izboriti grupnu fazu europskog natjecanja jasno je da nakon dvije sezone igranja u Ligi prvaka ovakav rasplet nikoga ne može zadovoljiti te da europski dio sezone zaslužuje negativnu ocjenu.

Dominacija u prvenstvu, ali opet ništa od Kupa

Za razliku od Europe Dinamo je u domaćem prvenstvu još jednom pokazao i dokazao svoju dominaciju. Iako su se Hajduk i prije svih Rijeka neko vrijeme držali dosta dobro kako je sezona odmicala njihov zaostatak je postajao sve veći.

Nakon jesenskog dijela sezone Dinamo je bio prvi na ljestvici s pet bodova više i utakmicom manje od drugoplasirane Rijeke da bi se ta prednost na kraju popela na 11 bodova viška. Trećeplasirani Hajduk u konačnici je za Modrima zaostao 22 boda.

MeÄ'utim Dinamo i drugu sezonu za redom nije doÅ¡ao do dvostruke krune. U vjerojatno najboljoj utakmici sezone Dinamo je u četvrtfinalu Kupa s uvjerljivih 5:0 savladao Hajduk pa je uzvrat na Poljudu bio samo formalnost. Polufinale je donijelo dvoboje protiv Slaven Belupa koji se nije pokazao kao pravi suparnik pa su o Rabuzinovu suncu odlučivali susreti s Rijekom.

U 180 minuta igre Rijeka je potpuno nadigrala Dinamo koji gotovo da nije stvorio ozbiljniju priliku. U Zagrebu su gosti slavili s minimalnih 1:0 da bi u uzvratu potvrdili bolju igru te upisali još jednu pobjedu rezultatom 2:0.

Jurčić i Ivanković "pali" i treći put

Već i ptice na grani znaju da su treneri u Dinamu potrošna roba, a to je dokazala i protekla sezona. Ljetne pripreme s momčadi je odradio Krunoslav Jurčić koji se po treći put vratio u klub. Iako je bio predstavljan kao dugoročno rješenja morao je otići još u kolovozu nakon domaćeg poraza od Austrije.

Kao prijelazno rjeÅ¡enja trenersku palicu je u svoje ruke preuzeo sportski direktor Zoran Mamić koji se s te pozicije povukao nakon ispadanja u Beču, a povjerenje da vodi momčad dobio je Branko Ivanković. I njemu je to bio treći povratak u Dinamo i naravno, on je takoÄ'er bio dugoročno rjeÅ¡enje.

Koliko dugoročno i koliko ozbiljno pokazuje podatak da je već krajem listopada postao bivÅ¡i, a mlaÄ'i Mamić je odlučio na trenerskoj klupi zavrÅ¡iti polusezonu. Iako je od početka tvrdio da ga to mjesto dugoročno ne zanima IzvrÅ¡ni odbor kluba odlučio je da će Zoran Mamić "vrÅ¡iti ulogu managera kao Å¡to je to u Engleskoj Å¡to znači da će objediniti funkcije trenera i sportskog direktora".

Pred Mamića tek sada dolaze pravi ispiti u kojima prvo mora odraditi svoju ulogu sportskog direktora, a nakon toga i kao trener uigrati nove igrače za koje se odlučio dovesti u klub. Za razliku od većine trenera barem se ne može vaditi na to da mu je netko drugi birao igrače.

O njima se pričalo

Odlaskom Ivana Kelave Dinamo je krenuo u potragu za vratarom, a glavni kriterij je bio iskustvo. Modra struka nije željela preuzimati rizik s mladim i perspektivnim vratarima pa je na kraju odluka pala da se dovede Pablo Migliore. Iako je u svojoj domovini osim po vratarskim kvalitetama poznat i po problemima sa zakonom u Maksimiru su uvjeravali da je sve to iza Argentinca. MeÄ'utim vrlo brzo na povrÅ¡inu je isplivala njegova čudna narav pa je sve češće počeo spominjati da mu nedostaje domovina. Bilo je jasno da takva situacija ne može dugo potrajati i već u srpnju, nakon neÅ¡to viÅ¡e od mjesec dana provedenih u Zagrebu Migliore odlazi iz kluba.

Dinamo pokuÅ¡ava brzo reagirati dovoÄ'enjem na posudbu Grzegorza Sandomierskog koji nikako nije mogao izboriti svoje mjesto u momčadi pa je veći dio jesenskog dijela sezone branio Oliver Zelenika. MeÄ'utim struka ni u njemu nije pronaÅ¡la dugoročno rjeÅ¡enje pa u zimskoj stanci iz Istre 1961 dolazi Antonio Ježina koji na mjestu prvog vratara i zavrÅ¡ava sezonu. Ipak, nekoliko nesigurnih reakcija i njegov status dovode u pitanje te je vrlo teÅ¡ko prognozirati tko će u novoj sezoni biti broj jedan.

JoÅ¡ jedan igrač se istaknuo svojim osebujnim ponaÅ¡anjem. Riječ je o Sammiru. Igrač kojeg je Zdravko Mamić označavao kao nasljednika Luke Modrića, kao onoga čiji će transfer ući meÄ'u najveće u klupskoj povijesti svoj put u Dinamu je zavrÅ¡io početkom studenog 2013. godine. Nakon Å¡to je po tko zna koji put prekrÅ¡io klupsku disciplinu Sammir je udaljen iz momčadi te je u zimskom prijelaznom roku otiÅ¡ao u Getafe. Å to se točno dogodilo ni danas nije poznato, ali dojam je da Sammir nije učinio niÅ¡ta Å¡to nije i prije radio samo ovoga puta u svlačionici na mjestu trenera je bio Zoran Mamić. I dok su i neki drugi treneri ukazivali na Sammirovo ponaÅ¡anje Zdravko Mamić je uvijek stajao na igračevu stranu, ovoga puta protiv brata nije mogao ići i Sammir je postao bivÅ¡i.

U priču o nedisciplini savrÅ¡enu su se uklopila joÅ¡ dva igrača. Prvi je Ante Rukavina koji je takoÄ'er osjetio bič Zorana Mamića, a drugi je Brazilac Cleyton. Igrač koji je doÅ¡ao u zimskoj stanci trebao je preuzeti glavnu ulogu u veznom redu, a pokazao je vrlo malo. MeÄ'utim razlog raskida ugovora bio incident tijekom izlaska u noćni život nakon utakmice sa Slaven Belupom. Zanimljivo je naglasiti da je baÅ¡ Cleyton odmah nakon dolaska u Zagreb za sebe isticao da je "miran obiteljski čovjek kojeg izlasci ne zanimaju."

U protekloj sezoni jedna sapunica je doÅ¡la do kraja. Alen Halilović potpisao je ugovor s Barcelonom. Od prvoga trenutka ovoga tinejdžera se proglaÅ¡avalo svjetskim potencijalom i s njegovim imenom su bili povezani svi najjači europski klubovi. Dugo su trajali pregovori izmeÄ'u Dinama i potencijalnih kupaca, puno je nesporazuma bilo do kada uopće Halilović ima ugovor s Dinamom i na kraju su sve zainteresirane strane pronaÅ¡le zajednički jezik. Halilović kreće prema Barceloni i sada se može u potpunosti posvetiti samo i isključivo treninzima i pokuÅ¡aju dokazivanja svoje kvalitete. Pred njim je vrlo težak zadatak jer u Barceloni će biti samo jedan od velikog broja nadarenih igrača.
Ante Dubravac/hrsport.net

pomaranca

http://www.youtube.com/watch?v=1Wa59PGhE0M

Nogometaš FK Čukarički obrukao se kada je pokušao da dovede svoju ekipu u vodstvo udarcem s bijele tačke u utakmici protiv Radničkog iz Niša.

Nenad Mirosavljević dobio je odgovoran zadatak da izvede jedanaesterac za svoj ÄŒukarički, meÄ'utim u posljednjem trenutku se predomislio kako da Å¡utne penal.

To mu se na kraju obilo o glavu i sve je pošlo naopako, a mreža Radničkog je ostala netaknuta.
klix.ba

pomaranca

Machado je potpisao ugovor na tri, Sigali na četiri, a Pjaca na pet godina.

Machado  je karijeru počeo u Portu, a zatim je igrao u St. Etienneu i Toulouseu.  Posljednje dvije sezone bio je član grčkog prvaka Olympiakosa u čijem  dresu je upisao 66 utakmica, Å¡est golova i isto toliko asistencija.  Machado je u karijeri nastupao za sve mlade reprezentacije Portugala, a  Å¡est puta je igrao za A reprezentaciju.

Machado je odličan  igrač za kojeg smo sigurni da će nam donijeti puno dobroga u veznom  redu. Iskusan je, a najbolje godine su tek pred njim. Stigao je iz  velikog kluba s kojim je prije par mjeseci igrao osminu finala Lige  prvaka i jako smo sretni Å¡to je doÅ¡ao u Dinamo, rekao je sportski direktor i trener Zoran Mamić.

Za  Modre je potpisao i iskusni stoper Godoy Cruza Leonardo Sigali.  Argentinac je u domovini proveo veći dio karijere, a od 2007. do 2010.  bio je član Villarreala. MeÄ'utim, u Žutoj podmornici se nije snaÅ¡ao pa  je prvu sezonu proveo na posudbi u Lanusu, a sljedeće dvije u Godoy  Cruz. Zatim je klub iz Mendoze otkupio njegov ugovor. Leonardo je bio  dio mlade argentinske reprezentacije koja je 2007. osvojila Svjetsko  prvenstvo do 20 godina.

Dugo smo pratili Leonarda i on je tip stopera koji nam treba, dodao je Mamić.

U Maksimir je preselio i mladi veznjak Lokomotive. Naravno  da sam presretan Å¡to sam doÅ¡ao u Dinamo. Znam Å¡to me čeka, znam da je  izuzetno jaka konkurencija na svim pozicijama pa tako i mojim, ali  vjerujem u sebe i svoje mogućnosti te jedva čekam početak priprema, rekao je 19-godiÅ¡njak iz Zagreba koji je u protekloj sezoni zabio sedam golova i imao isto toliko asistencija.
hrt.hr

pomaranca

Bivši hrvatski izbornik Miroslav Ćiro Blažević napustio je, zbog neslaganja s upravom, mjesto trenera Slobode iz Tuzle koju je prije dva dana uveo u elitni rang natjecanja - Premijer ligu BiH.

Ćiro je u izjavi za bosanskohercegovački portal klix.ba poručio kako ide u Zagreb odakle će gledati utakmice Mundijala i vagati nove ponude.

Najbitnija stvar u ovom trenutku je da ja odlazim. Odlazim povrijeÄ'en, jer sam u svom životu imao privilegiju da gdje god sam radio ljudi su me molili da ostanem. Ovo je prvi put da mi moj predsjednik kaže da se idem odmoriti, pa ćemo kasnije vidjeti, rekao je Blažević. Izrazio je žaljenje zbog razilaza sa Slobodom ali nije želio kritizirati predsjednika uprave Azmira Husića.

Činjenica je kako se njemu učinilo da može bez mene. Zbog toga je rastanak logičan, a svojoj Slobodi mogu poželiti sve najbolje baš kao i svojoj obitelji, rekao je legendarni Ćiro.

Tuzlanska Sloboda ušla je u Premijer ligu BiH nakon što je kormilo kluba preuzeo Miroslav Blažević na polovici prvenstva u trenutku kada je za vodećom momčadi druge lige Jedinstvom iz Bihaća zaostajala pet bodova.
hrt.hr

pomaranca

Novi član Rijeke je Adis Jahović, makedonski reprezentativac koji je u ponedjeljak prije večernjeg treniga predstavljen na Kantridi.

Hvala upravi kluba, pronašli smo zajednički jezik. Odradio sam danas prvi trening, poznajem neke igrače od prije, igrali smo prijateljsku utakmicu kad sam bio u Zurichu. Sretan sam što sam došao u ovaj klub, Rijeka je veliko ime. Nadam se da ćemo kao momčad postizati dobre rezultate i ostvariti ciljeve kluba, rekao je Adis Jahović na predstavljanju i podsjetio se još jednom na pripreme prije dvjie sezone. Jahović je tada bio član švicarskog Zuricha, koji je odigrao prijateljsku utakmicu s Rijekom (0:0).

Sjećam se pripremne utakmice u Turskoj. Upravo je današnji zamjenik sportskog direktora Ivan Mance obranio tada puno prilika. No, nema veze, to je bila prijateljska utakmica, rekao je uz osmijeh 27-godišnji Jahović.

Makedonski reprezentativac roÄ'en u Skopju pratio je igre Rijeke i proÅ¡le sezone.

Znam da je došla neka nova uprava, ozbiljni ljudi koji profesionalno rade. Pratio sam Rijeku prošle sezone, odjeknula je njihova pobjeda protiv Stuttgarta. Ovaj klub je ozbiljan i to mi je drago, čestitam ekipi i na osvajanju Kupa prošle sezone. Nadam se još jednom uspjehu, možda i prvenstvu, kazao je Jahović.

Odlazak iz Ukrajine?

Bio je vezan za situaciju u zemlji, ali i obitelj. Istekao mi je ugovor, nisam mogao potpisati novi. Imao sam dosta ponuda, ali s Rijekom sam se dogovorio i drago mi je što sam tu.

Zaoštrit će Jahović konkurenciju u napadu, u kojem su lavovski dio posla prošle sezone odradili Andrej Kramarić i Ivan Krstanović, nakon što je redove Bijelih napustio Leon Benko.

Pratio sam ekipu, drago mi je što imam konkurenciju. Naravno, i oni imaju sada mene kao svojeg konkurenta. No, na kraju krajeva mi smo jedna momčad, koja će zajedno raditi i dati sve od sebe u svakoj utakmici, zaključio je Jahović.

Iznimno smo zadovoljni što je Adis Jahović s nama, mogu iz prve ruke reći da daje sve od sebe na svakom treningu, ne štedi suigrače, a ni protivnike i siguran sam da će dokazati kako smo povukli pravi potez, rekao je zamjenik sportskog direktora Ivan Mance, koji je pojasnio i detalje Moisesovog izostanka.

Sve je to bilo u dogovoru, bila je to viša sila koja se nije mogla spriječiti. Poslali smo Moisesu program program po kojem radi u Brazilu, a u Rijeku bi trebao stići 17. lipnja, zaključio je Mance.

Sljedećih bi dana potpis na ugovor s Rijekom trebao staviti i jedan vezni igrač. Ime potencijalne akvizicije zasada je nepoznato, više će se znati krajem tjedna.
mojarijeka.hr

pomaranca

Još jedan fudbaler splitskog Hajduka prešao je u zagrebački Dinamo. Najbolji! Prodali ga da bi imali da plate one koji ostaju... Trend prelazaka igrača splitskog Hajduka u zagrebački Dinamo je nastavljen. Najbolji igrač Hajduka, "bila desetka", Franko Andrijašević potpisao je u petak petpogodišnji ugovor sa hrvatskim šampionom.

"Veoma sam srećan i zadovoljan što sam došao u Dinamo. Pre nego što se okrenem budućnosti, želim da se zahvalim Hajduku na svemu jer me je odgojio", rekao je Andrijašević na promociji na stadionu "Maksimir".

Prema ranijim informacijama hrvatskih medija, Dinamo je platio Hajduku 750.000 evra za Andrijaševića, a igrač se odrekao dela novca koji je trebalo da dobije.

"Izuzetno mi je drago što će obeštećenje, koje će Hajduk dobiti za mene pomoći igračima i radnoj zajednici", izjavio je Andrijašević.

Potom je dodao rečenicu koja se nikako neće dopasti čuvenoj Torcidi (kao ni njegov transfer, uostalom):

"Ipak je ovo korak više u mojoj karijeri, jer je Dinamo veliki klub koji stalno osvaja trofeje i igra ecropska takmičenja, a ima i velike ambicije. Znam da Dinamo ima kvalitetnih veznih igrača, uostalom dosta ih je i došlo u ovom prelaznom roku, ali ja definitivno verujem u sebe i svoje mogućnosti. Cenim svakoga, na meni je da na svakom treningu dajem sve od sebe", rekao je Andrijašević.
mondo.rs

pomaranca

Novi Portugalac u Dinamu

Dinamo je na svojoj službenoj stranici potvrdio dovoÄ'enje portugalskog zadnjeg veznog Goncala Josea Goncalvesa Santosa (27), koji je potpisao na tri godine

Dinamo se punom parom priprema za novu sezonu, a novi projekt za Ligu prvaka ozbiljno se spremio dovevši već šesto pojačanje na Maksimir. Nakon Machada, Sigalija, Pjace, Radonjića i Andrijaševića, 'modri' su danas potpisali Portugalca Goncala Josea Goncalvesa Santosa.

27-godišnji veznjak stigao je iz Estorila te je potpisao trogodišnji ugovor s hrvatskim prvakom.

"Sretan sam što sam došao u Dinamo i jedva čekam upoznati nove suigrače te krenuti s treninzima. O Dinamu i Zagrebu sam čuo sam najbolje, a znam da ima nekoliko Portugalaca ovdje tako da ću se brzo prilagoditi", rekao je Goncalo za službenu stranicu Dinama i dodao:

"U Estorilu sam proveo tri krasne godine, napravili smo odlične rezultate, ali Dinamo je ipak veliki korak prema naprijed i nisam niti malo razmišljao kada sam dobio ponudu. Znam da je klub već dugo godina prvak Hrvatske i da redovito igra europska natjecanja tako da se veselim što ću biti dio toga."

Goncalo je profesionalni nogometni put započeo u portugalskoj Academici nakon čega prelazi u Estoril 2011. s kojom je izborio prvu ligu. S klubom je igrao Europsku ligu te je zauzeo četvrto mjesto prošle sezone iza Benfice, Sportinga i Porta. U 107 utakmica za Estoril zabio je dva gola.

Transferom je zadovoljan trener i sportski direktor Dinama Zoran Mamić.

"Gonçalo je tip veznog igrača kojeg smo tražili i jako smo zadovoljni što smo zaključili ovaj posao i doveli ga. Radi se o zadnjem veznom koji puno sudjeluje u igri, razigrava momčad, čita igru protivnika i osvaja puno lopti, ali nije onaj "klasični zadnji vezni" kakvog većina zamisli kada se kaže da netko igra tu poziciju. Zna i želi igrati i sigurni smo da će našoj igri donijeti mnogo dobroga."
(goal.com)

pomaranca

Napadač je u proljetnoj polusezoni za Slobodu iz Tuzle postigao 15 pogodaka. NK Istra 1961, član 1. HNL, dobila je novo pojačanje. Iz tuzlanske Slobode koja je se prošle sezone izborila za povratak u Premijer ligu BiH, stigao je napadač Sulejman Krpić (23), objavljeno je na službenoj stranici kluba iz Pule.

Krpić je nogomet počeo igrati u Orašju.

"Tamo sam igrao kao pionir, a potom sam preselio u zagrebački Dinamo gdje sam odradio kadetski i juniorski staž. Potpisao sam s Dinamom profesionalni ugovor. Nakon toga sam iÅ¡ao u Lask iz Linza, a potom u OraÅ¡je i Sarajevo. To razdoblje moje karijere su označile ozljede pa sam neko vrijeme morao pauzirati. Kada sam se oporavio sam otiÅ¡ao u FK Metalac i na kraju je doÅ¡ao poziv Miroslava Blaževića da doÄ'em u Slobodu iz Tuzle. Zadovoljan sam kako je proÅ¡lo u Slobodi jer mislim da sam dobro igrao, vratio se u formu i na kraju zabio i 15 golova. Tamo sam odigrao posljednju polusezonu i sada sam u Puli," rekao je Krpić.

Krpić je stigao meÄ'u Zeleno-žute kao zamjena za proÅ¡losezonskog najboljeg klupskog strijelca Dejana Radonjića kojeg u Puli viÅ¡e nema.
(goal.com)

pomaranca

Bivši mladi hrvatski nogometni reprezentativac Mate Jajalo (26) potpisao je ugovor na 2+2 godine za hrvatskog doprvaka i pobjednika Kupa Rijeku, objavljeno je na službenim klupskim stranicama.

Gledao sam Rijeku prošle sezone, pogotovo njezine nastupe u Europi i znao sam što me ovdje dočekuje. Čelnici kluba su me uvjerili u ovaj projekt i stvarno mi je drago da sam njegov dio. Htio bih ovdje napraviti sportski uspjeh jer je Rijeka ambiciozna sredina i zato sam se i odlučio za nju, poručio je Jajalo koji će se odmah pridružiti ekipi i početi s treninzima.

Jajalo je posljednje tri godine bio član Kölna, a prošlu sezonu je proveo na posudbi u BiH prvoligašu Sarajevu.

Nakon analize protekle sezone došli smo do zaključka da nam profil ovakvog igrača treba, pogotovo nakon ozljede Mate Maleša. Zbog načina na koji smo mi igrali nakon toga i prije toga, utvrdili smo da je dobro da u ekipi imamo i igrača kvalitete kakav je Mato Jajalo. Duže vrijeme postoji kontakt s njima, ali ugovor smo mogli potpisati tek kad se riješila njegova situacija u Kölnu. Jako sam zadovoljan što je sada s nama i siguran sam da će podići kvalitetu naše igre, rekao je na predstavljanju igrača na stadionu Kantrida sportski direktor HNK Rijeke Srećko Juričić.
(hrt.hr)

pomaranca

Iako je u velikim finansijskim problemima Crvena zvezda je angažovala prvo pojačanje u letnjem prelaznom roku.U pitanju je krilni napadač Napretka iz Kruševca Nenad Gavrić.

Gavrić (23) je bio izričita želja novog šefa struke Crvene zvezde Nenada Lalatovića, koji se sa kvalitetima talentovanog napadača upoznao u prethodnih šest meseci u Kruševcu. Ugovor je potpisan na 3 i po godine.

Gavrić je profesionalnu karijeru započeo u šabačkoj Mačvi, a u poslednje dve godine bio je standardni prvotimac Napretka.

Očekuje se da joše jedan igrač Napretka pojača Crvenu Zvezdu a u pitanju je Obeng Regan 20-godišnji vezista Napretka je već dve godine u klubu iz Kruševca a uprava je voljna da ga pusti uz propisno obeštećenje.
balkan-sport

pomaranca

Iako je izgledalo da će mladi napadač posle povratka iz Belgije otići na Banovo brdo u ekipu ÄŒukaričkog, bivÅ¡i igrač Lockerena će karijeru nastaviti u Zvezdi. ĐorÄ'e Despotović se tako vratio svojoj fudbalskoj kući.

Podsetimo, 22-godišnji fudbaler je ponikao u Ljutice Bogdana, ali u Zvezdi nije dobio šansu, pa se fudbalski afirmisao u subotičkom Spartaku. Posle odlične sezone u subotičkom prvoligašu Despotović je otišao u belgiju ali se tamo nije naigrao pa je odlučio da se vrati u Srbiju.

Despotović je osvedočeni navijač crveno-belih, pa će se oni koje pažljivije prate srpski fudbal setiti da se u jednoj televizijskoj emisiji pojavio u majicima sa simbolima Zvezde.

U Ljutice Bogdana su prethodno procenili da je Despotović dugoročno bolje reÅ¡enje od potpisivanja ugovora sa pet godina starijim Andrijom KaluÄ'erovićem koji je takoÄ'e bio opcija do pre nekoliko sati čak.
balkan-sport