Nogometne zanimljivosti iz područja ex-yu

Started by pomaranca, March 22, 2010, 05:09:42 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

pomaranca

Rijeka je ovog ljeta dovela drugog veznjaka, a nakon Argentinca Scaglije na Kantridu je stigao 27-godišnji Slovenac iz Maribora Goran Cvijanović.

Nakon što je pustila Ivana Borasa, Rijeka je istovremeno na Kantridu dovela novog igrača Gorana Cvijanovića (27). Bivši povremeni slovenski reprezentativac u Kekovu momčad stiže nakon četiri godine i 140 odigranih utakmica za Maribor, a potpisao je dvogodišnji ugovor.

Cvijanović je izgubio mjesto u prvoj momčadi Maribora te je odlučio raskinuti ugovor, koji mu je trajao još dvije godine tako da je Rijeka morala platiti odštetu.

Slovenac igra na poziciji veznjaka te je drugo pojačanje u veznom redu nakon Argentinca Scaglije.
(goal)

pomaranca

Noćas je u splitskoj bolnici preminuo Vladimir Beara, legenda Hajduka i jedan od najboljih hrvatskih vratara svih vremena. Komemoracija će se održati u srijedu 13. kolovoza u 12 sati u prostorijama Hajduka, a posljednji ispraćaj istoga dana u 18 sati na splitskom groblju Lovrinac.

Legendarni Beara, kojega su zvali i Veliki Vladimir, Balerina s čeličnim šakama i Čovjek od gume, rodio se 26. kolovoza 1928. godine u Zelovu kod Sinja. Za Hajduk je upisao 308 nastupa, a sa splitskim Bilima osvojio je tri naslova prvaka Jugoslavije (1950., 1952., 1955.), te još četiri sa Crvenom zvezdom, s kojom je stigao i do dva naslova Kupa Jugoslavije.

Za reprezentaciju Jugoslavije Beara je od 1950. do 1959. sakupio 60 nastupa i to 35 kao nogometaÅ¡ Hajduka, a 25 kao nogometaÅ¡ Crvene Zvezde. Debitirao je 8. listopada 1950. u prijateljskoj utakmici protiv Austrije u Beču (2:7), na legendarnom Prateru pred 70.000 gledatelja kada je u 73. minuti zamijenio na golu do tada nezamjenjivog SrÄ'ana MrkuÅ¡ića. Od tada postaje nezamjenjiv, a od reprezentativnog dresa oprostio se u Beogradu, u prijateljskoj utakmici protiv MaÄ'arske 11. listopada 1959. (2:4).

S reprezentacijom bivše države nastupio je na tri svjetska prvenstva (Brazil 1950., Švicarska 1954. i Švedska 1958.). Na Olimpijskim igrama 1952. u Helsinkiju stigao je do srebra. Tada je u finalu obranio udarac s bijele točke još jednoj nogometnoj legendi Ferencu Puskasu.

Za mene je najbolji vratar Vladimir Beara, izjavio je primajući nagradu za najboljeg europskog vratara veliki Lav Jašin, kojega su mnogi smatrali najboljim svjetskim golmanom svih vremena.

Najveće priznanje na nogometnom terenu dobiva 21. listopada 1953. Zajedno s Bernardom Bajdom Vukasom, Brankom Zebecom i Zlatkom Čajkovskim nastupa za reprezentaciju Europe protiv izabrane vrste Engleske. Bile su to njegove zlatne godine. Beara je dostigao svoj najveći nogometni domet i postao naš prvi i jedini vratar koji je čuvao mrežu reprezentacije Europe. Posebnu čast Beara je dobio kada je čuvao gol veteranske reprezentacije svijeta i veteranske reprezentacije Europe.

Osim za Hajduk i Crvenu zvezdu, Vladimir Beara igrao je i za Alemanniju iz Aachena, a nogometnu karijeru, igračku, završio je u Viktoriji iz Kölna.

Po završetku igračke karijere, nakon doškolovanja stječe diplomu visokog trenerskog stručnjaka u školi čuvenog njemačkog stručnjaka Seppa Herbergera. U sezoni 1964/65. preuzima treniranje njemačkog Freiburga. Nakon toga trenira Sitardiu iz Nizozemske, gdje ostaje dvije godine. Godine 1967. godine vraća se u domovinu i godinu dana trenira Rijeku, a zatim ponovno odlazi u Njemačku gdje postaje trener Fortune iz Kölna.

U sezoni 1970/71. bio je prvi suradnik Slavku Luštici kada je Hajduk nakon 16 godina ponovno postao državni prvak. Potom trenira Osijek i Troglav iz Livna. Bio je izbornik i trener reprezentacije Kameruna s kojom osvaja kup Afrike te dobiva odlikovanje za postignute iznimne rezultate s reprezentacijom ove afričke zemlje. Nakon povratka iz Kameruna, godinu dana trener je Dinare iz Knina, potom se vraća u Crvenu Zvezdu kao trener vratara, a trenersku karijeru završava u Bregalnici iz Štipa.

Beara je uvijek isticao svoju ljubav i vjernost prema Hajduku. Primljen je u Kuću slave splitskog sporta, a 2008. hrvatski predsjednik Stjepan Mesić odlikovao ga je odličjem Reda Danice hrvatske s likom Franje Bučara. Za osobite zasluge u sportu 2010. dobio je Nagradu za životno djelo Grada Splita.
(hrt.hr)

http://www.youtube.com/watch?v=WUogA0EBURk

pomaranca

Hajduk je pojačao vezni red Dejanom Mezgom (desno), 29-godišnjakom koji dolazi iz Maribora.

Prometno je danas na Poljudu. Nakon Å¡to su iz Hajduka potvrdili da je Brazilcu Jou raskinut ugovor, nekoliko sati kasnije potvrÄ'eno je da je novi igrač kluba Dejan Mezga.

Ovaj 29-godišnji ofenzivni veznjak dolazi iz Maribora, gdje je igrao od 2007. godine. U Sloveniji je ostavio trag te je u 230 utakmica za Maribore zabio 61 gol.

Inače, karijeru je počeo u Varteksu, nakon čega je otišao u Čakovec, odakle je preselio u Maribor.

"Igra na poziciji ofenzivnog veznog igrača, desno ili lijevo, po potrebi i u ulozi napadača. Visok je 175 cm (70 kg), igra s obje noge, motoričan je i tehnički izuzetno potkovan, krasi ga dobra duel igra", stoji u priopćenju Hajduka.
(goal)

pomaranca

Bivši hrvatski reprezentativac Ognjen Vukojević vratio se u Dinamo. Dosadašnji zadnji vezni kijevskog Dinama stigao je na jednogodišnju posudbu, uz mogućnost produljivanja suradnje, objavljeno je na službenim klupskim stranicama.

Jako sam sretan što se vraćam u Dinamo i hrvatski nogomet. Spreman sam i znam da svojom kvalitetom, ali i iskustvom mogu pomoći Modrima u ostvarivanju ciljeva. Više puta sam kroz karijeru govorio da ću se vratiti u Dinamo, bilo je samo pitanje trenutka, a sada smo se klub i ja dogovorili kako je idealno. Jako mi se svidio projekt koji mi je predstavilo vodstvo kluba i planovi koje imaju u sljedeće tri-četiri godine i želim biti dio toga. Isto tako se želim zahvaliti čelnicima Dinamo Kijeva gdje sam proveo krasne godine i koji su me pustili da se vratim kući, rekao je Vukojević nakon potpisivanja ugovora.

Vukojević je karijeru počeo u okolici rodnog Bjelovara pa preko Varteksa došao u Slaven Belupo gdje su ga dobre igre odvele u belgijski Lierse. Tamo se nije dugo zadržao i 2006. dolazi u zagrebački Dinamo gdje ostavlja dubok trag. Vukojević s Modrima osvaja tri prvenstva, dva Kupa i Superkup, a sjajnim je igrama privukao pažnju mnogih te na kraju u svibnju 2008. odlazi u Dinamo Kijev.

Nedavno se oprostio od hrvatske reprezentacije za koju je skupio 55 nastupa i zabio četiri gola.

Tridesetogodišnjak se stavio na raspolaganje treneru i već u utorak odradio trening s momčadi. Navijačima i javnosti bit će predstavljen na konferenciji u srijedu u podne. Na terenu će se, pak, imati priliku predstaviti već u petak kada Modri u 20.15 dočekuju Split.
(hrt.hr)

pomaranca

"Louis van Gaal mi je savjetovao i preporučio mi da odem negdje u Europu na posudbu. To me potaknulo na dolazak u Zagreb". Dinamo je predstavio novo pojačanje. Čileanac Angelo Henriquez pojavio se na press konferenciji na koju je stigao i Junior Fernandes. Kako sam kaže i jedan od glavnih razloga što je stigao u Dinamo. Angelo Henriquez zagrebačkoj se javnosti predstavio na engleskom jeziku...

"Vrlo sam uzbuÄ'en Å¡to sam stigao u Dinamo. Taj je klub dobro poznat u europskim okvirima, a moj je cilj biti Å¡to bolji u novoj momčadi", poručio je te nastavio:

"Momčad me sjajno dočekala na prvom treningu, svi su bili vrlo pristupačni. Baš uživam u svojim prvim zagrebačkim danima".

Å to se znali o Dinamu prije dolaska u Zagreb?

"Znao sam da je Dinamo najveći klub u Hrvatskoj i da se redovito natječe u europskim natjecanjima. Vjerujte, za Dinamo se zna u Čileu. Znao sam da je ovdje Junior Fernandes, ali i da je prije tu bio Pedro Morales. Mislim da je Dinamo pravi klub za nastavak, ali i pravilan razvoj moje karijere"

Poznajete li njih dvojicu?

"Kako ne, s obojicom sam igrao svojevremeno u Universidadu. Pričao sam telefonski s Juniorom uoči dolaska u Zagreb i on mi je ispričao lijepe stvari o klubu, gradu, ali i ovoj momčadi".

Jeste li uoči dolaska u Dinamo razgovarali i s Louisom van Gaalom?

"Jesam, on me savjetovao i preporučio mi da odem negdje u Europu na posudbu. To me potaknulo na dolazak u Zagreb."

Kako bi opisali svoj način igre?

"Iskreno, tipičan sam centarfor, neki kažu prava "devetka". Volim biti u samom vrhu napadu, kretati se okomito i zabijati. Danas postoji čitav niz kvalitetnih napadača od kojih se može učiti, a neki od mojih uzora svakako su Robin van Persie, Wayne Rooney, Robert Lewandowski".

Kakav je vaš cilj? Ostati i sljedeće sezone u Dinamu ili se pokušati nametnuti u Manchester Unitedu?

"Sada ne razmišljam o budućnosti, tko zna što ona donosi. Jedini cilj mi je davati sve od sebe za Dinamo i pridonijeti uspjesima ove momčadi. No ako se sve poklopi, ljudi u klubu budi sretni sa mnom, ali i ja ovdje, moguće je da se moj boravak u Zagrebu i produlji" zaključio je Angelo Henriquez, koji je uzeo dres s brojem 9.
(goal)

pomaranca

Proslavljeni golman Hajduka Vladimir Beara, koji je prije dva dana umro u 86. godini života u poslijepodnevnim satima pokopan je na splitskom gradskom groblju Lovrinac u nazočnosti mnogih uglednika, sportaša i sportskih djelatnika.

Odlazak Hajdukove legende

Posljednjem ispraćaju na Lovrincu nazočio je i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Davor Šuker, a uime HNS-a nazočnima se obratio Zorislav Srebrić rekavši da nas napušta čovjek koji je za života postao legenda.

Uspomenu na legendarnog Bearu čuvat ćemo za sve buduće naraštaje, istaknuo je Srebrić. Prema Srebrićevim riječima, nije samo hrvatski nogomet izgubio istinskog velikana jer Beara je "bio pojam i u svjetskim razmjerima".

Beara je bio izvanserijski vratar, ali i osoba koja je promijenila pogled na golmansku poziciju, rekao je Srebrić naglašavajući da je Beara bio jednako tako i dobar čovjek.

Uime navijačke skupine Torcida na posljednjem ispraćaju od Beare se kratkim govorom oprostila Branka Mlinar, a u ime Hajduka Nikola Koceić.

Lijes je bio zamotan u Hajdukovu zastavu, a na pogrebu njemu u čast otpjevana je i pjesma "Hajduk živi vječno" te zapaljena baklja.

Na posljednjem ispraćaju su bili, izmeÄ'u ostalih, sadaÅ¡nji i bivÅ¡i nogometaÅ¡i Hajduka te predsjednik Uprave kluba Marin Brbić, predsjednik SkupÅ¡tine kluba Vinko Radovani i sportski direktor Hajduka Goran Vučević.

Prije pokopa na Poljudu je održana komemoracija u čast Vladimira Beare. Radovani je tom prigodom istaknuo da se Beara pridružuje svojoj "zlatnoj generaciji" na nebu te ako postoji nebeska liga prvaka onda je Hajduk favorit.

Nakon posljednjeg ispraćaja na Lovrincu, u crkvi na Spinutu održana je i sveta misa zadušnica.

http://video.hrt.hr/1308/beara1308.mp4
(hrt.hr)

pomaranca

Riječ je o lijevom beku koji je prošle godine s Ganom osvojio treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Turskoj. Lijevi bočni ganski nogometaš Jeremiah Arkorful potpisao je danas za Hajduk.

RoÄ'en je 30. svibnja 1994. godine, bio je član mlade ganske reprezentacije koja je lani na Svjetskom prvenstvu u Turskoj osvojila treće mjesto.

Jeremiah je od početka priprema radio s Hajdukom B, igrao i prijateljske utakmice, na Poljud je stigao na jednogodišnju posudbu s opcijom kupnje.
(goal)

pomaranca

Bh. reprezentativac Avdija Vršajević, ipak neće preći u engleski Middlesbroug. Za sada će Avdija ostati na Poljudu.

Premda je transfer u Englesku bio gotova stvar, spriječila su ga rigorozna pravila Engleskog fudbalskog saveza (FA). Vršajević nije mogao dobiti radnu dozvolu jer nema 75% nastupa u bh. reprezentaciji, a vjerovali ili ne od toga su ga dijelila samo dva nastupa.

S$$$$e su dvije utakmice, odnosno dvije mi nedostaju da ispunim uvjete za dobivanje dozvole. Zahvaljujem izborniku Sušiću i kapetanu Džeki koji su tamošnjem Savezu napisali pismo preporuke i podržali me u nastojanju da ostvarim transfer, izjavio je za Goal.com Avdija Vršajević.

pomaranca

Matjaž Kek započeo je s "čišćenjem" svlačionice, talentirani dvojac otisnuo se na jednogodišnju posudbu.

Domagoj Pušić (22) i Solomon Theophilus (18) napustili su Rijeku, te otišli na jednogodišnju posudbu u Zadar. Ova dva igrača nisu se, tijekom ove sezone, uspjeli nametnuti u vizijama slovenskog trenera Matjaža Keka, pa su se u potrazi za većom minutažom otisnuli prema zadarskim Stanovima.

Domagoj PuÅ¡ić na Kantridu je stigao iz Osijeka, ali za njega nije bilo mjesta u veznoj liniji Rijeke. ÄŒesto se borio s ozljedama, a u prilog mu nije iÅ¡la ni velika konkurencija (MaleÅ¡, Močinić, Moises, Brezovec, Jajalo, Zlomislić, ÄŒanaÄ'ija...) koja danas vlada na Kantridi. U dresu Rijeke upisao je tek četiri nastupa.

Solomon Theophilus je početkom tekuće godine potpisao dvogodišnji ugovor s Rijekom, a riječ je o mladom Nigerijcu koji je na Kantridu stigao iz nogometne akadmije u Abuji. Solomon Theophilus proljetni dio prošle sezone odradio je na posudbi u drugoligašu Pomorcu gdje je upisao devet nastupa.

Pušić i Theophilus već su se priključili Zadranima, a u suprotnom bi smjeru idućih dana mogao - Josip Ivančić. Hitronogi napadač Zadra želja je riječke struke, pa bi se ovaj transfer mogao realizirati i do konca ljetnog prijelaznog roka.

Suradnja Rijeke i Zadra traje već dvije godine, a protekle sezone iz Kantride su na posudbu u Stanove otišli Mato Neretljak i Josip Tadić. Riječani do kraja kolovoza žele još pročistiti svlačionicu, a sljedeći bi na kaljenje trebali Mislav Oršić i Simon Sluga.
(goal)

pomaranca

Mladića je Dinamo kupio za 100.000 eura i ostavio ga u Å irokom. Sada je stigao nadomak Maksimira - na Kajzericu. Mirko Marić novi je igrač Lokomotive. Mladi napadač, roÄ'en 16. svibnja 1995. u Grudama, koji je nastupao za mlade selekcije (U-17, U-18, U-19) Bosne i Hercegovine, ali je onda odlučio zaigrati za hrvatsku reprezentaciju do 21 godine, stigao je u Zagreb, te već par dana trenira na Kajzerici s novim suigračima.

Riječ je o igraču kojeg je Dinamo ovo ljeto otkupio od Širokog Brijega za 100 tisuća eura, no onda ga prvotno ostavio na Pecari gdje je sa Širokim Brijegom nastupao u kvalifikacijama za Europsku ligu. U četiri nastupa (po dva protiv azerbajdžanske Qabale i češke Mlade Boleslav) upisao je dva pogotka i jednu asistenciju, a prošle sezone igrajući za Široki Brijeg postigao je osam pogodaka u 22 ligaška susreta.

Mirko Marić nekoliko dana trenira na Kajzerici, a o njemu za sada dolaze isključivo dobre recenzije. Mladi napadač trebao bi prvenstveni debi upisati u sklopu 6. kola, kada u nedjelju, 24. kolovoza, u Kranjčevićevu ulicu stiže Rijeka.

Mladi napadač dodatno će osnažiti napadačku liniju Lokomotive, gdje Tomislav Ivković za sada na raspolaganju ima Rukavinu, Mišića, Pajača, Doležala, Kolara, Čabraju..
(goal)

pomaranca

Fudbalski klub Crvena zvezda uskoro će biti privatiziran, a novi vlasnik - firma Gazprom u ovaj posao uložit će 100 miliona eura, piše današnji "Blic".

Kako navodi list, dolazak ruskog predsjednika Vladimira Putina u Srbiju 19. oktobra, povodom 70 godina od osloboÄ'enja Beograda, označit će i početak nove ere u poslovanju nekadaÅ¡njeg prvaka Evrope, prenosi Tanjug.

Gazprom je generalni sponzor Crvene zvezde od 2010. a aktuelni ugovor ističe 2015. godine, dok je Putin počasni predsjednik beogradskog kluba.

Prema pisanju "Blica", ruski energetski gigant želi stopostotno vlasništvo nad klubom što znači da želi imati sve pod kontrolom. U to je uključena kupovina zemljišta na kojem se nalazi stadion i prateći objekti.

Država Srbija će na ime kompenzacije dobiti 40 miliona, a grad Beograd za zemljište 20 miliona eura dok će za dugovanja kluba Gazprom izdvojiti 40 miliona eura, navodi list.
(FENA)

pomaranca

Jeremyju Taravelu u Maksimiru se pridružio njegov mlaÄ'i brat Nicolas (20), koji je potpisao četverogodiÅ¡nji ugovor s modrima. Stoper je poput brata. Nicolas Taravel, mlaÄ'i brat Dinamovog prvotimca Jeremyja, i službeno je postao član hrvatskog prvaka.

Mladi branič, roÄ'en 13. listopada 1994. godine, posljednjih je dana bio na probi u kadru Dinamove B momčadi. Nicolas Taravel zadovoljio je ukus Sretena Ćuka, trenera mladih Dinamovih nada, te je danas potpisao četverogodiÅ¡nji ugovor s modrima.

Riječ je o stoperu, sličnom profilu igrača poput brata Jeremyja. Stručni stožer B momčadi Dinama vidi ga kao velikog profesionalca koji kvalitetno čita igru, te može predstavljati pojačanje za mladu momčad hrvatskog prvaka koja se natječe u trećeligaškom društvu.

Nicolas Taravel u Maksimir stiže iz druge momčadi Dijona.
(goal)

pomaranca

Quote from: pomaranca;193340 Fudbalski klub Crvena zvezda uskoro će biti privatiziran, a novi vlasnik - firma Gazprom u ovaj posao uložit će 100 miliona eura, piše današnji "Blic".

Kako navodi list, dolazak ruskog predsjednika Vladimira Putina u Srbiju 19. oktobra, povodom 70 godina od osloboÄ'enja Beograda, označit će i početak nove ere u poslovanju nekadaÅ¡njeg prvaka Evrope, prenosi Tanjug.

Gazprom je generalni sponzor Crvene zvezde od 2010. a aktuelni ugovor ističe 2015. godine, dok je Putin počasni predsjednik beogradskog kluba.

Prema pisanju "Blica", ruski energetski gigant želi stopostotno vlasništvo nad klubom što znači da želi imati sve pod kontrolom. U to je uključena kupovina zemljišta na kojem se nalazi stadion i prateći objekti.

Država Srbija će na ime kompenzacije dobiti 40 miliona, a grad Beograd za zemljište 20 miliona eura dok će za dugovanja kluba Gazprom izdvojiti 40 miliona eura, navodi list.
(FENA)
Ruski i svetski energetski gigant “Gasprom” demantovao je da kupuje najtrofejniji srpski fudbalski klub Crvenu zvezdu. Predstavnici ruskog naftnog giganta Gasproma demantovali su pisanje beogradskog lista “Blic” koji je preneo da će ruska kompanija, koja je generalni spozor crveno-belih, uložiti 100 miliona evra u privatizaciju Zvezde.

- Informacije u vezi sa kupovinom srpskog fudbalskog kluba Crvena zvezda nisu istinite â€" rekao je za “Vedomosti” i joÅ¡ nekoliko ruskih medija predstavnik Gasproma Sergej Kuprijanov. Prema navodnom planu privatizacije Zvezde, država Srbija bi dobila kompenzaciju od 40 miliona evra, grad Beograd 20, dok bi preostalih 40 otiÅ¡lo za izmirenje dugova. Gasprom je generalni sponzor Zvezde od 2010. godine.
(šumadijapress)

pomaranca

24-godišnji portugalski nogometaš Ruben Lima novi je igrač Rijeke. Bivši igrač Benfice, Avesa, Vitorie Setubal, Beire-Mar, Hajduka i Dinama pristupio je Rijeci na jednogodišnju posudbu, uz mogućnost otkupa njegova ugovora.

Htio bih se zahvaliti klubu na povjerenju i prilici da se dokažem. Dat ću sve od sebe da radim kako trener kaže i da zadovoljim kriterije struke. S utakmica na Kantridi pamtim atmosferu, način na koji grad i navijači doživljavaju klub i sretan sam što ću postati dio toga. Upoznat sam s kvalitetom momčadi i smatram da s pravom možemo razmišljati da držimo korak s Dinamom i da kvalitetno nastupamo u Europa ligi, rekao je na predstavljanju Ruben Lima koji je za mlade reprezentacije Portugala skupio 40-ak nastupa.

Posljednjeg dana ljetnog prijelaznog roka na Kantridu je stigao i Marko Vešović, 23-godišnji crnogorski desni branič koji dolazi iz talijanskog prvoligaša Torina na jednogodišnju posudbu s mogućnošću otkupa ugovora.
(hrt.hr)

pomaranca

Disciplinska komisija Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) suspendirala je NK Zagreb dok ne podmire obveze prema bivšem igraču Ivanu Krstanoviću.

Nakon što je Vrhovni sud presudio da NK Zagreb bivšem napadaču mora isplatiti oko 600.000 eura, stigla je i odluka Disciplinske komisije HNS-a koja je suspendirala klub iz Kranjčevićeve.

NK Zagreb viÅ¡e nema pravo na žalbu, a dugovanje Krstanoviću treba platiti do 19. listopada, odnosno do dvoboja sljedećeg, 12. kola Prve HNL izmeÄ'u Lokomotive i Zagreba. Ako do tada ne podmire obveze prema Krstanoviću, neće se moći odigrati utakmica. Ne odigra li klub dvije prvenstvene utakmice, bit će izbačen u najniži rang natjecanja.
(hrt.hr)